#büntetőjog

Dezső András hvg360

Akár tíz évet is kaphat egy orvos, aki hálapénzt fogad el

Ha egy főorvos záros időn belül legalább háromszor fogad el hálapénzt, és mindezt három különböző betegtől, akkor öt és tíz év közötti börtönbüntetésre számíthat. Éppen annyira, mint az, aki több milliárd forintot csal el a költségvetésből. Sőt, ha egy orvos csak gyanúsított lesz vesztegetési ügyben – az ártatlanság vélelmétől függetlenül –, már nem gyakorolhatja a hivatását. De a beteg is sokkal rosszabbul járhat, ha orvost fizet le, mintha ezt rendőrrel tenné.

Fleck Zoltán hvg360

Mihez képest mennyi a pedofil Kaleta Gábor büntetése? – Jogtudományi háttér

Összehasonlítható-e egy pedofil képeket gyűjtögető cselekménye egy közlekedési szabálysértőével? Pénzbüntetésnél lehet-e azt mondani, hogy X összeget ér egy elkövetés? És miért annyit? Hogy lehet a málna ilyen drága, ha a répa csak ennyi? Sokan piaci szemlélettel ítélkeznek az ítéletekről, de a büntetőjog összetettebb dolog. Ezt világítja meg ebben az írásban Fleck Zoltán jogszociológus, az ELTE tanára.

hvg.hu Itthon

Nem alkotmányellenes a Stop Soros

Közreadta határozatát a jogellenes bevándorlás elősegítését szankcionáló új büntetőjogi tényállásról – vagyis a Stop Soros-törvényben foglaltakról – szóló határozatát az Alkotmánybíróság (Ab).

Gergely Zsófia Itthon

"Ez is egy feladat" – A bírókon nem fog múlni a migráns-Btk. alkalmazása

Nem akarják kockáztatni a karrierjüket, ráadásul a törvények is erre kötelezik őket, így engedelmesen érvényesítik a menekültek elleni új büntetőjogot a bírók – kivétel nélkül ezt mondták a hvg.hu-nak nyilatkozó jogászok. Szegeden sorra születnek is a kiutasító ítéletek. Ha a bírók között nincsenek is lázadók, az ügyvédek között azért akadnak.

MTI Itthon

Répássy: a kormány kitart a tényleges életfogytiglan mellett

A kormány sikerrel védte meg a magyar jogrendszerben legsúlyosabb büntetést, a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, és a jövőben is mindent megtesz azért, hogy ez a büntetés megmaradjon - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján. Szerinte olyanok kapják ezt a büntetést, akik - ha ezt az európai és magyar jog nem zárná ki - valószínűleg halálbüntetést kapnának.

Gergely Zsófia Itthon

Évekkel tovább ülhetne a gólyatábori erőszakoló

A kiszabott hét és fél év börtönnél jóval súlyosabb büntetést is kaphatott volna az ELTE gólyatáborában történt szexuális erőszak elkövetője, ha az ügyészség, illetve a bíróság nagyobb súllyal veszi figyelembe a lány összeverését, fojtogatását vagy azt, hogy kirívó módon végig fotózta is áldozatát eközben. A hvg.hu megtudta: miközben megerőszakolta, több mint 550 felvételt készített a diáklányról a még nem jogerősen elítélt fotós.

hvg.hu Itthon

Nincs gólyatábor-bűnözés – kiakadtak a jogászok Balog ötletén

Túlzás, ráadásul nem is működne, sőt még ronthat is a helyzeten – ezt gondolják a hvg.hu által megkérdezett gyakorló jogászok Balog Zoltán kedden belengetett ötletéről, hogy a fonyódligeti gólyatáborban történtek miatt szigorítsák a büntető törvénykönyvet (Btk.). A szakemberek szerint nem lehet egyedi esetek alapján folyton módosítgatni a Btk.-t, és nem tapasztalják, hogy létezne gólyatábor-bűnözési tendencia, ami indokolná a súlyosabb minősítést. Ezért inkább politikai húzásnak tartják az egészet.

Gergely Zsófia Itthon

Rezesova védekezést vált: tényleg ivott, de nem volt ittas

Eddig mindent megtett az ittas vezetésért első fokon elítélt Rezesova védelme, hogy bebizonyítsa: a szlovák nő csak a négy ember halálával végződött ütközés után, sokkos állapota miatt ivott vodkát. A hvg.hu megtudta, hogy másodfokon gyökeresen más védekezési stratégiával állnak elő. Arra fognak hivatkozni, hogy valóban ivott vezetés közben, de pont a karambol előtt – így az alkohol még nem szívódott fel, vagyis fel kell menteni. Információink szerint az ügyvéd azzal is érvelhet, hogy a minimum 165 kilométer per órás száguldás nem az ittasság miatt volt, és amúgy is „csekély sebességtúllépés”-nek számít.

Gergely Zsófia Itthon

"Benn igazi kemény gyerekek voltak" – és most itt a korlátlan idejű előzetes

Leütötték, el akarták venni a ruháit, és nehézsúlyú bűnözők sztoriztak neki arról, hogy ki hogyan tört be – így teltek a börtönnapjai egy előzetes letartóztatásba helyezett férfinek. Hétfőn fogadta el a parlament, hogy az előzetes ezentúl korlátlan ideig tarthat, ami a hvg.hu-nak nyilatkozó jogászok, sőt, egy büntetőbíró szerint is vicc, és a büntetés ítélet nélküli előrehozásának felel meg. Ráadásul a nemzetközi normákat is sérti, ezért a magyar állam fizethet, ha az ilyen ügyek miatt elmeszeli a strasbourgi bíróság, mint egy 86 évesen lecsukott néni esetében.

Csikász Brigitta Gazdaság

Kartellezés: évente 150 milliárdos a kár

Évi 3-4 eljárás indult a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH) közbeszerzési kartellek miatt, tavaly pedig már csak kettő eset miatt vizsgálódtak – közölte a szervezet szóvivője a hvg.hu-val. Marosi Zoltán versenyjogi szakértő szerint a feltárt közbeszerzési kartellek számának csökkenésében szerepe lehet annak, hogy a versenyjog és a büntetőjog ütközik egymással. Az előbbi mentesíti a bűnbánó céget a szankciók alól, az utóbbi most még csak korlátozott és bizonytalan kereteken alapuló védelmet ad. A megoldás sürgető lenne, hiszen a kartellek évi 100-150 milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek. Ráadásul a kormány dinnyekartell alóli felmentése kivett egy területet a GVH vizsgálódásai alól.

hvg.hu Itthon

Három év börtön járhat egy csavar ellopásáért

Akár tíz év szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki árvíz vagy más katasztrófahelyzet idején valamilyen nagy értékű dolgot lop el, ha az Országgyűlés elfogadja két fideszes képviselő törvényjavaslatát. A szigorítás nem ok nélküli, bár az igazán veszélyes elemek ellen eddig is fel lehetett volna lépni. A büntetőjogász szerint a módosítás csak propaganda, amely azonban súlyos aránytalanságokat okoz a törvényekben.

MTI/Magyar Hírlap Itthon

"Bűn nem maradhat büntetlenül"

Nem okoz gondot a jogalkalmazásban a jogos védelem büntető törvénykönyvbe foglalt lehetőségének kiterjesztése - mondta a Magyar Hírlapnak adott interjúban Répássy Róbert igazságügyi államtitkár, aki hangsúlyozta: tudatos döntés, hogy a támadásból fakadó következményeket az elkövetőnek vállalnia kell.

Kapcsándi Dóra - Csikász Brigitta Itthon

Retteghetnek az éjjeli betörők az új Btk. miatt

Ha elfogadják a tervezett új Büntető Törvénykönyv szövegét, a jövőben nem vizsgálnák, jogos volt-e az önvédelem, ha az illetőt éjjel, fegyveresen vagy csoportosan támadják meg, akkor sem, ha az önvédelem során a támadó súlyosan megsérül vagy meghal. Korábban számos esetben a sértettet marasztalták el, mert a bíróság szerint nem volt a támadással arányos a védekezés. A hvg.hu által megkérdezett büntetőjogász szerint a szigorúbb szabályozás visszatarthatja a bűnözőket.

MTI Itthon

Nem kaphatnának pénzt médianyilatkozataikért a bűnözők

Több büntetőtárgyú jogszabály módosítását is javasolja a kabinet: ezek egyike szerint semmissé válnának az olyan szerződések, amelyek "bűnözők számára biztosítottak pénzhez jutást" különböző médianyilatkozataik után.

MTI Itthon

Súlyosabban büntetnék a házi őrizet megszegését

Fogolyszökésnek minősítené a kormány január 1-jétől a házi őrizet és a lakhelyelhagyási tilalom szabályainak súlyos megszegését; egyebek mellett ezt tartalmazza az egyes büntető tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, amelyet a hét végén terjesztett a kabinet az Országgyűlés elé.

hvg.hu Itthon

A beteg gyilkosokat mindig felmentik, ugye?

Noha a pécsi ámokfutó ügyében még tart a nyomozás, a sajtóban nyilatkozó szakértők már felvetették, hogy a lövöldöző gyógyszerészhallgató esetleg nem beszámítható állapotban követhette el szörnyű tettét, s ezért akár fel is mentheti őt a bíróság. De vajon mi alapján ítél a bíróság? Kik és hogyan döntik el, hogy valaki beszámítható-e vagy sem?

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Rendőrségi ügy lett abból, hogy nem ellenőrizte a kölcsön kapott autót egy kiskőrösi férfi

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Elhunyt Hajdufy Miklós televíziós filmrendező

Igen furcsa légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

Igen furcsa légkört fedeztek fel egy exobolygó körül

Meghalt Fülöp  – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Meghalt Fülöp – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Két hónap ingyenfilmezést ígér egy új androidos app, de nagy bajt csinál vele, ha telepíti

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Meggyilkoltak egy bűnügyi újságírót Görögországban

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

Profil-főszerkesztő: Ami történt, nemcsak az egyik újságíróm elleni fenyegetés, hanem támadás a sajtószabadság ellen

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A közmédia a "balliberális" sajtó összefogását vizionálta, mert beszámolt a provokációs ügyről

A címlapról ajánljuk