szerző:
Kapcsándi Dóra - Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha elfogadják a tervezett új Büntető Törvénykönyv szövegét, a jövőben nem vizsgálnák, jogos volt-e az önvédelem, ha az illetőt éjjel, fegyveresen vagy csoportosan támadják meg, akkor sem, ha az önvédelem során a támadó súlyosan megsérül vagy meghal. Korábban számos esetben a sértettet marasztalták el, mert a bíróság szerint nem volt a támadással arányos a védekezés. A hvg.hu által megkérdezett büntetőjogász szerint a szigorúbb szabályozás visszatarthatja a bűnözőket.

Évekkel ezelőtt egy fiatalembert elmarasztaltak azért, mert támadóját, aki a falhoz szorította és fojtogatta, ellökte úgy, hogy a férfi elesett és életveszélyes sérüléseket szerzett. A per során azt állapították meg, hogy a fiatalembernek ki kellett volna térnie a részeg támadója elől, illetve a védekezés nem volt arányos a támadással. A sértett védőügyvédje, Vidákovics Béla Zsolt büntetőjogász szerint a tervezett új Büntető törvénykönyv (Btk.) az ilyen esetek jogi értelmezését könnyítené meg. Úgy vélte, a szigorítás elrettentené a támadókat.

A tervezetet nyilvánosságra hozó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint "az új alaptörvénnyel összhangban" változtatnak a szabályozáson "a védekezés hatékonysága érdekében". A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ha a megtámadott személy önvédelemre hivatkozott, vizsgálni kellett az eljárás során, hogy az illető a támadással arányos mértékben próbálta-e elhárítani. Például éjjeli betörés esetében a sértettnek kellett bizonyítania, hogy a betörő az életére tört, ezért jogosan védekezett, vagy annyira megijedt, hogy túllépte az arányos védekezés mértékét és leütötte vagy megölte a támadót.

Leüthető az éjjeli betörő

A tervezett új szabályozás konkrét minősített eseteket emel ki, melyek megvalósulásakor a korábbiakkal ellentétben nem vizsgálják, hogy jogos volt-e az önvédelem. A javaslat értelmében „a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az az élet kioltására is irányult volna”, ha valakit éjjel, fegyveresen, felfegyverkezve vagy csoportosan támadnak meg; ha valakinek a lakásába vagy a kertjébe törnek be éjjel fegyveresen vagy csoportosan. Ezekben az esetekben a sértettnek nem kell bizonyítania, hogy a támadással arányos mértékben védekezett, mert a törvény szerint eleve azt kell feltételezni, hogy az illető életére törtek. Vagyis az önvédelem akkor is jogos, ha a támadók meghalnak. Nem büntethető a védekező akkor sem, ha „az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl”. Ezt a kitételt a hatályos jogszabály is tartalmazza.

©

A törvényjavaslat rögzíti azt is, hogy a „megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől”. Ez 2009 óta benne van a jogszabályban, de az ítélkezési gyakorlat korábban például a testvér, házastárs, gyermek, terhes nő vagy kóros elmeállapotú személy támadásával szemben megkívánta a sértett személytől, hogy kitérjen a támadás elől. Vidákovics Béla Zsolt szerint ez azonban sokszor nem kivitelezhető, a megtámadottak általában bepánikolnak és azonnal védekeznek, nem mérlegelik, hogy a jogszabály szerint ki kellene térniük.

Az ügyvéd szerint vissza is lehet élni a szigorítással

Az ügyvéd a hvg.hu-nak úgy nyilatkozott: „kettős érzése” van a módosítással kapcsolatban. „Nehéz elemezni, hogy a védekezés arányos-e a támadással, hiszen a sértett többnyire megijed és ösztönösen cselekszik” – mondta. „Ebben a formában üdvözlöm a változást, és úgy vélem, talán ez majd visszatartja az elkövetőket a támadástól” – tette hozzá. Úgy vélte ugyanakkor, hogy visszaélésre is okot adhat a szigorítás, mert félő, hogy ezután mindenki „vascsővel készül” minden esetleges támadóval szemben. Összességében, mivel a tervezett jogszabálymódosítás több lehetőséget biztosít a sértett fél számára, ez visszatartó erőt jelenthet a bünözőknek, „talán kevesebben mernek majd éjjel besurrani más otthonába, ha ott fegyverrel, támadóeszközzel nézhetnek szembe”. Hasonlóan nyilatkozott Futó Barnabás ügyvéd is, aki szintén a korábbi bizonyítási eljárások nehézkességét emelte ki: vagyis az összes szempontot mérlegelve kellett a bírónak eldöntenie, hogy a védekezés jogos és a támadással arányos volt-e. Ez sokszor kivitelezhetetlen Futó szerint is.

A kempinges is megúszhatná a tervezet szerint

„Idegileg teljesen kikészített a már 15 hónapja tartó eljárás, ami miatt tíz hónapig táppénzen voltam, egy olyan dologért, amiben ártatlan vagyok” – mondta a hvg.hu-nak Katona Csaba sarudi kempingtulajdonos, akit jelenleg gondatlanságból elkövetett életveszélyes testi sértéssel vádolnak. A férfi azért hangoztatja ártatlanságát, mert szerinte csak jogosan védekezett egy betörővel szemben.

Katona Csaba 2010 júliusában éppen aludni készült, amikor észrevette, hogy valaki bemegy a szobájába, és a táskáját felkapva elmenekül a helyiségből. „A kemping kocsmájában még voltak vendégek, hozzájuk kirohanva kértem őket, hogy azonnal hívják a rendőröket. Kiderült, a betörő a kemping melletti üdülősor több házát is meglátogatta, ezért mások is riasztották már a hatóságot” – elevenítette fel a történteket a férfi. Bízott abban, hogy a tettest megtalálják, ám arra gondolt, ő is körbejár még a kempingben. A kutatás közben magához vett egy gyermek-baseballütőt.

„Egyszer csak az éjjeli őr jelezte, hogy megvan a betörő, akit igyekeztünk körbekeríteni. Közben belebotlottam a korábban ellopott táskámba, és belenézve láttam, hogy a horgászáshoz használt tőröm nincs benne. Aztán felfigyeltem, hogy az egyik szúnyogháló ki van vágva. Egyszer csak az arcom felé ugrott a betörő. Mivel azt hittem, hogy a tőrrel nekem akar támadni, háromszor felé suhintottam, és azt érzékeltem is, hogy egyszer eltaláltam.” Katona Csaba megjegyezte, ezalatt többször is felszólította a támadót, hogy maradjon ott, ahol van, de nem így történt, a menekülni próbáló tolvaj az ablak felé vette az irányt. A kereten azonban fennakadt, majd kiesett a betonra. Ezután értek oda a rendőrök, akik Katona Csabát is bilincsben vitték el, és életveszélyt okozó súlyos testi sértéssel gyanúsították meg. Négy hónappal később a rendőrség megszüntette a nyomozást.

„Azt hittem, hogy lezárulhat végre a história, de az ügyészségen az új főügyész-helyettes úgy gondolta, hogy ha nem is jöhet szóba a szándékosság, a gondatlanság igen, mert nem győződtem meg arról, hogy a betörőnél van-e fegyver, ezért folytatták az eljárást velem szemben.” Katona Csaba azt mondta, szerinte jogos önvédelem volt a fellépése, mivel nem tudhatta, hogy a támadó férfinál van-e fegyver, és hogy fogja-e használni. A kempingtulajdonos ügyében február 20-án lesz a következő tárgyalás. Ahová a betörőt, aki egyébként azzal védekezett, hogy csak betévedt a kempingbe, a börtönből vezetik elő, mert – Katona Csaba elmondása szerint – más vagyonelleni ügyek miatt szabadságvesztésre ítélték.

Baji Éva büntetőügyekre szakosodott ügyvéd szerint ebben az esetben is jogos önvédelemről van szó. Az éjszaka kellős közepén meglepett kempingtulajdonos szerinte nem csak a saját értékeit, hanem esetleg a kemping vendégeinek vagyontárgyait is védte, ami kötelessége is. „Meg kell nézni az arányosságot is, a támadó és a sértett eszköztárára vonatkozóan, de úgy gondolom, hogy egy tőr és egy gyermek-baseballütő arányos, sőt, a kést veszélyesebbnek mondanám, hiszen azzal komolyabb sérülés okozható” – tette hozzá Baji Éva. Szerint az eljárást a büntethetőséget kizáró okok miatt meg kellett volna szüntetni.

2013-tól élhet az új törvény

A Btk. tervezetének társadalmi egyeztetése megkezdődött. A tervezetet a KIM eljuttatta több kiemelt szakmai szervezetnek, így például az egyetemeknek, a Magyar Ügyvédi Kamarának, a Magyar Bírói Egyesületnek, továbbá az Országgyűlés Alkotmányügyi Bizottságának is, akik egy hónapig véleményezhetik.

A törvénytervezet várhatóan március végén kerül a kormány elé, majd a kormánydöntést követően áprilisban az Országgyűlés elé. Az új Btk. 2013. július 1-jén lépne hatályba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Közelebb az új Btk.-hoz: indul a társadalmi egyeztetés

Elkészült és nyilvános az új büntető törvénykönyv (Btk.) szakmai tervezete, amelyről társadalmi egyeztetést kezd a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM). Répássy Róbert szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, az új kódex március végén kerülhet a kormány elé, a parlamenti vita legkorábban áprilisban kezdődhet, és a Ház várhatóan még a tavaszi ülésszak alatt el is fogadja az új jogszabályt, amely 2013. július 1-jén lépne hatályba.

hvg.hu Itthon

"Eszetlen szigor jön" - a Btk.-módosítás és a drogok

A Társaság a Szabadságságjogokért (TASZ) megkapta a KIM-től a Büntető Törvénykönyv módosításáról szóló előterjesztést. Átnézve a szöveget megállapították: a módosítás rosszabb, mint várták, szerintük ezzel beköszönt az "eszetlen szigor" időszaka. Sárosi Péter drogpolitikai szakértő a hvg.hu-nak azt mondta: több száz ezer fiatalt kriminalizálna a módosítás, mivel az eddigi maximum 2 év helyett 2-8 év börtön fenyegeti a fogyasztót, amennyiben drogot ad át.

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Kicsi, de nagyon erős: 475 lóerős lett a Volkswagen T-Roc R

Kicsi, de nagyon erős: 475 lóerős lett a Volkswagen T-Roc R

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát

Nagymintás izraeli tanulmány bizonyítja a Pfizer vakcinájának 94 százalékos hatékonyságát