#bor

Külön, és mégis együtt – Bikavér párbaj
 

Külön, és mégis együtt – Bikavér párbaj

„Nem Szekszárddal, hanem a régi típusú bikavérekkel hadakozunk” – állítja ifjabb Lőrincz György, az egri St Andrea Szőlőbirtok borásza, a budapesti Corinthia Hotelben február 26-án megrendezendő Eger – Szekszárd Bikavér Párbaj egyik szervezője.

hvg.hu hvg.hu


Katinka a kedvenc, de a pasiké a mérték
 

Katinka a kedvenc, de a pasiké a mérték

Kisebb, nem igazán ismert pincészetek is tudnak remek borokat készíteni, és az értő publikum meg is találja ezeket. Ez a legfontosabb tanulsága a Borjour és a Borháló közös akciójánk, amelyben a közönség, a fogyasztók véleményét kérdezték 700 borról. Új díj is született: három árkategóriában osztották ki a legjobb ár-érték arányú boroknak a Borháló mÉrték díjat.

hvg.hu hvg.hu


 Jekl Béla a Pannon Bormíves Céhről:
 

Jekl Béla a Pannon Bormíves Céhről: "Véd-és dacszövetségben"

A legmagasabb minőségű borok készítésére, a szőlőtelepítéstől a borkészítésig az átláthatóságra, az etikus magatartásra szövetkeztek annak idején az 1990-ben alakult Pannon Bormíves Céh tagjai. A mostani elnök, Jekl Béla borász többek között arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy a korábbi célok felélesztésével, újult erővel tevékenyen részt vennének Magyarország imázsépítésében.

-in- -in-

Furmint Február – nagy kóstoló
 

Furmint Február – nagy kóstoló

Ha február, akkor furmint, és ha furmint, akkor immáron hagyományosan az összbornépi kóstolóval kezdjük. A hónap elején idén hetedszer gyűlekeztek a városligeti Vajdahunyadvárban a furmint szerelmesei, hogy több mint másfélszáz bor ízlelgetése közben igyekezzenek megfejteni e fajta titkát. Vagy, hogy „csak” élvezzék a fajta ezerféle arcát.

-in- -in-

Jónak ígérkezik az idei bor is
 

Jónak ígérkezik az idei bor is

Túl a kiváló tavalyi nedű kóstolgatásán, főként a borászok, de sokan mások is már a 2016-os év szőlőtermésének esélyeit fontolgatják a változékony januári időjárás függvényében. A mátrai borász, Molnár Gábor optimista, a fagyos napokat követő enyhébb időjárás után is jó borokat remél ebben az esztendőben

-t- -t-

Ahol a hegy és a Nap összeér
 

Ahol a hegy és a Nap összeér

Az utóbbi évek felmérései szerint a magyar borfogyasztók negyede heti rendszerességgel iszik bort. Még hozzá döntően tisztán, és a hazaikat preferálva. A népszerűségi listát Tokaj, Eger és Villány vezeti. De egyre többen kezdik felfedezni az olyan, sokáig kevesebb figyelmet kapott térségeket is, mint például a Mátrai borvidék, amit úgy is emlegetnek, hogy a hely „ahol a hegy és a Nap összeér”.

hvg.hu hvg.hu


Ma van Vince napja, amikor sok bort kell inni
 

Ma van Vince napja, amikor sok bort kell inni

Január 22. igazán jeles nap, mert a néphagyományok szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor- és kukoricatermés várható.

hvg.hu hvg.hu


A borászat a magyar milliárdosok játszóháza
 

A borászat a magyar milliárdosok játszóháza

A magyar milliárdosok között nagyon menő borásznak lenni, vagy legalább a borkészítésbe invesztálni. Annak ellenére, hogy megtérüléssel csak hosszú idő után lehet számolni, egyre többen bukkannak fel közülük e presztízságazatban, nem egy "nevére is veszi" a pénznyelő pincészetet. Ipari bárók és bankárok, ingatlanmágnások, szemétcsászárok és élelmiszeripari nagymenők öntik a pénzt a feneketlen borászatokba.

hvg.hu hvg.hu


 

"Ha erős az élmény, az a bor értékes"– interjú Lőrincz György borásszal

Még első osztályú vízilabdázó volt, amikor diplomázott a Kertészeti és Szőlészeti Egyetemen. Pár évvel később ugyanitt doktorált, hogy aztán újra visszaüljön az iskolapadba, csak éppen hittudományokat folytatni. A Borászok borászát (2008), az Év bortermelőjét (2009), a Mária-szobrokat emelő, templomot építő dr. Lőrincz Györgyöt, a St. Andrea Szőlőbirtok tulajdonos-vezetőjét karácsony közeledtével a bor spirituális üzenetéről is kérdeztük.

in in

Mit iszik a világ karácsonykor?
 

Mit iszik a világ karácsonykor?

Tőlünk közel s távol is jellemzően pezsgővel, borral, netán sörrel, portóival, brandyvel koccintanak a népek az ünnepek alatt. De pontosan mivel is, és honnan kerül hozzájuk?

hvg.hu/VinceBudapest hvg.hu/VinceBudapest





Szeretik a piaristák a száraz vöröset
 

Szeretik a piaristák a száraz vöröset

Megvan az Év Piarista Bora. Mindjárt két száraz vörös Villányból és Zánkáról. A rend magyarországi tartománya által meghirdetett borválogatás díjazottjai a napokban vehették át a kitüntető oklevelet.

hvg.hu hvg.hu