Csatlós Hanna Kult

Sírva könyörögnének ezekért a kincsekért a filmrajongók

A Blaha Lujzáról maradt egyetlen filmfelvétel, Korda Sándor vagy Kertész Mihály némafilmjei, de idővel az Egri csillagok vagy Dargay Attila legendás rajzfilmjei is az enyészetté válnának, ha a filmrestaurátorok nem mentenék meg ezeket. Bebarangoltuk az élő és lélegző filmtörténet mentsvárát, műhelytitkokról, körömlakká olvasztott klasszikus filmekről, helyrepofozott korszakos alkotásokról beszélgettünk a Filmarchívum munkatársaival.

Bodnár Zsolt Kult

Jönnek a robotok, de még jól is elsülhet az egész

A sci-fi egyre gyorsabban válik valósággá, az emberiség többet fog változni a következő húsz évben, mint az elmúlt háromszázban – ilyen kijelentéseket tett a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásában Gerd Leonhard világhírű jövőkutató, aki szerint a világ legnagyobb problémája, hogy a Facebook és a Google azt csinál az adatainkkal, amit csak akar. De azt is elmagyarázta, milyen munkákkal lehet túlélni a robotok miatti leépítéseket. Ja, és szerinte Stephen Hawkingnak sem kell hinni, amikor világvége-jóslatokat tesz.

MTI Kult

Keddig kérhetnek támogatást az artmozik a digitális átálláshoz

Idén is 100 millió forint állami forrás jut az art mozihálózat digitális fejlesztésének támogatására. A települési önkormányzati tulajdonú, fenntartású vagy települési önkormányzati támogatóval rendelkező művész mozik pályázhatnak erre a forrásra.

hvg.hu Tech

Cégeknek hasznos: papírszámlából csinál digitális adatot percek alatt egy magyar fejlesztés

A papír alapú nyomtatott bizonylatokat egyetlen szkennelés után, bármelyik munkatárs beavatkozása nélkül elektronizálja, hitelesíti és kereshetővé teszi egy hazai startup, a Számlaközpont új fejlesztése. A DNT nevű rendszer megkönnyíti a vállalatok életét: Magyarországon ugyanis még csak a vállalatok negyede használ elektronikus dokumentumkezelő rendszert, például azért, mert az eddigi módszerek időigényes és költséges manuális munkát is igényeltek. Pedig a hagyományos, papír alapú iratkezelés az elektronikus megoldás 15-szörösébe is kerülhet.

MTI/hvg.hu Itthon

Júliustól jön az e-anyakönyv

Jövő július elsejétől egyféle, elektronikusan vezetett anyakönyv váltja fel a mostani négyféle, papíralapú anyakönyvet. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala szerint ehhez informatikai fejlesztést hajtanak végre, amelyet körülbelül 900 millió forintos uniós és állami forrásból valósítanak meg.

hvg.hu Kult

Független könyvesboltok: még élünk

Az általános válság után a rohamtempójú digitalizálás kevert le egy pofont a kis könyvesboltoknak. Az apró, rendszerint barátságos, sőt jámbor tékák viszont egyelőre állják a sarat: 19-én országos rendezvénnyel adnak életjelet magukról.

M. László Ferenc Itthon

Káoszba fulladt a bürokrácia elleni küzdelem

Másfél milliárd forintot költött a kormány tavaly az ügyintézés megkönnyítésére, az építési engedélyeztetés egyszerűsítésére. Az új rendszer bevezetésével és mellette a közigazgatás átszervezésével felforgatta az építkezni, felújítani akaró állampolgárok és a velük foglalkozó hivatalnokok életét. A Belügyminisztérium szerint ezek csak átmeneti nehézségek, a hivatalnokok állítják, a digitalizálás visszájára fordult: több a papír, mint a hagyományos rendszerben.

MTI Itthon

83 kilométernyi iratot digitalizálnának az elektronikus levéltárhoz

Magyarországon is megkezdődhet az elektronikus levéltár megvalósítása, miután közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötöttek az informatikai fejlesztésről a T-Systems Magyarország Zrt.-vel - közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) projektigazgatója kedden.

1 2
Pozitív lett Liu Shaolin Sándor koronavírustesztje

Pozitív lett Liu Shaolin Sándor koronavírustesztje

Ki neveli a gyereket, ha az anya újra dolgozni kezd?

Ki neveli a gyereket, ha az anya újra dolgozni kezd?

Ötvenszer egy mondat az idei könyvhétről

Ötvenszer egy mondat az idei könyvhétről

Lezárult egy korszak: nem gyártja többé a Nintendo a 3DS konzolokat

Lezárult egy korszak: nem gyártja többé a Nintendo a 3DS konzolokat

Itt a gázüzemű új Audi A3 g-tron

Itt a gázüzemű új Audi A3 g-tron

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével

Hadgyakorlat kezdődött Nyugat-Ukrajnában az Egyesült Államok vezetésével

Csütörtökön érkezik a hidegfront, de a hétvégén érezzük meg leginkább

Csütörtökön érkezik a hidegfront, de a hétvégén érezzük meg leginkább

Mint a cukrot, úgy vették a gyógyszereket a Balatonnál

Mint a cukrot, úgy vették a gyógyszereket a Balatonnál

A címlapról ajánljuk