hvg.hu Vállalkozás

Adómentességet kaptak a soproni háziorvosok

Évi húszmillió forintos adóalap alatt ipartűzési adómentességet kapnak a vállalkozó soproni háziorvosok, így sokkal kedvezőbb körülmények között praktizálhatnak, ami csökkentheti az általános orvoshiányt is.

Dercsényi Dávid Itthon

Másfél millió emberrel babrálhat ki csúnyán az új BKV-törvény

Megugró jegyárak, jelentős dugódíj, éves regisztrációs díj az ingyen utazóknak, kisebb szociális ellátás – a csecsemőtől az aggastyánig az összes korosztály ráfaraghat a minap csendben elfogadott, a BKV finanszírozását a fővárosra lőcsölő salátatörvényre.

hvg.hu Itthon

Külföldön van Tarlós? Akkor szívassuk meg

Akkor fogadta el a suttyomban becsempészett adótörvényt a Parlament, amikor Tarlós István nem tudott ellene tiltakozni. Az új helyzet elég radikális változásokat hozhat az iparűzési adó és a BKV viszonylatában, a Főváros máris aggódik.

Szlavkovits Rita Itthon

Nyakukon a kés a könyvkiadóknak

Adóhiány miatt súlyos pénzeket követelnek önkormányzatok egyes könyvkiadóktól. Az érintettek egy jogértelmezést vitatnak, és úgy látják, hogy a jogszabályok nem egyértelműek. A hvg.hu utánajárt: az ezer sebből vérző könyvkiadás okkal tart attól, hogy a probléma padlóra küldi a kiadói világ jelentős részét.

MTI Itthon

Ígéretet tett a háziorvosoknak Szita Károly

Szita Károly szerint az önkormányzatok felmentést fognak adni a helyi iparűzési adó megfizetése alól a háziorvosi praxisoknak. A kaposvári polgármester az M1-en, a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése előtt úgy fogalmazott: "az a minimum", hogy ezzel a lehetőséggel az alapellátást segítsék. Azt ígérte: Kaposvár elengedi a helyi iparűzési adót a háziorvosoknak, és bízik benne, hogy így jár el a többi város is.

MTI Gazdaság

Megsemmisítették a debreceni önkormányzat egyik helyi adórendeletét

A Kúria önkormányzati tanácsa törvénysértőnek ítélte és 2013. december 31. napjával megsemmisítette a debreceni önkormányzat egyik helyi adórendeletének azt a pontját, amelyben iparűzésiadó-kedvezményt biztosított a városba települt, magas hozzáadott értéket képviselő ipari cégeknek, szolgáltatóknak. A város alpolgármestere jelezte, hogy a döntés nem a jelenleg hatályban lévő rendeletre vonatkozik.

MTI Gazdaság

Máshogyan kell majd kiszámolni az iparűzési adót

Jövőre a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatálya alá tartozó adóalanyok adóévre is választhatják az egyszerűsített adóalap-megállapítási módszert, ha valamilyen okból már nem tartják racionálisnak az ilyen módon történő adóalap-megítélést, választhatják az általános szabályok alkalmazását is, s továbbra is kata-alanyok maradhatnak.

1 2 3

A címlapról ajánljuk