hvg.hu Kult

Be akarták perelni Pintér Tibort Zorro miatt

Az álarcos hős történetével kezdi az évadot a Nemzeti Lovas Színház. Az előadást gyanútlanul meg is hirdették a Facebookon, csakhogy az Antonio Banderas-féle Zorro-film jogászai benyújtották a 120 ezer dolláros számlát.

hvg.hu Kult

Kóbor: Súlyos milliókat kapott Presser

Az Omega énekese nem érti, "min húzta fel így magát Gábor", ma a rockzenében már megszokott, hogy a zenészek dallammintákat hasznosítanak újra.

Népszabadság Online Gazdaság

Mi lesz a "gazdátlan" jogdíjakkal?

Sok százmillió forintot veszítenek a jogkezelők, ha az Országgyűlés megszavazza, hogy a „gazdátlan” jogdíjak kilencven százaléka a Nemzeti Kulturális Alaphoz kerüljön. A nol.hu írása szerint nagy és kellemetlen meglepetésként hatott a szerzők, előadók jogkezelőire az előzetes egyeztetés nélkül, tudtukon kívül beadott egyéni módosító indítvány, amely a nem regisztrált, vagy a rádiók által hibásan bejelentett, ezért azonosíthatatlan művek után beragadt jogdíjak 90 százalékát elvenné e szervezetektől.

Muck Tibor Vállalkozás

Elkerülő utak: a nagy magyar jogdíjbiznisz

Paradicsomi körülményeket teremt a magyar adószabályozás néhány üzletágban, és ezt világcégek sora használja ki. Hogy mennyire? Csak egy példa: nyolc cég 320 milliárd forintnyi árbevétel és 123 milliárdnak megfelelő nyereséget hozott össze, de csak 4,3 milliárd adót fizetett be!

HVG Vállalkozás

A nagy magyar jogdíjbiznisz

Adóparadicsomi körülményeket teremtett a magyar szabályozás néhány üzletágban, amit világcégek sora ki is használ – írja a friss HVG.

hvg.hu Vállalkozás

Megszólalt a Compact Disco a Norbi-ügyben

A Compact Disco közleményben cáfolta, hogy ők perelték be elmaradt jogdíj miatt Schobert Norbit. A zenekar szerint nem ők, hanem az ügyben érintett daluk kiadója, a CLS indított keresetet jogtalan felhasználásért, de nem a nevükben. A szerdai Blikk írt arról, hogy a Compact Disco kiadója polgári peres úton próbálja megfizettetni Schobert Norbiékkal a fitnesz-DVD-n felhasznált szám utáni jogdíjakat.

MTI Kult

Itt az új szabály, pluszpénz üti több híres magyar táncdalénekes markát

Az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület legújabb díjszabása szerint a kiadók újfajta díjat is kötelesek fizetni a zenészeknek, mivel januártól 50-ről 70 évre nő a felvételek védelmi ideje. A jogdíjban elsőként az 1963-64-ben készített hangfelvételek muzsikusai részesülhetnek, így olyan előadóművészek lehetnek érintettek, mint Aradszky László, a Bergendy együttes, az Illés együttes, Koncz Zsuzsa, Koós János, Kovács Kati – olvasható az EJI keddi közleményében.

hvg.hu Gazdaság

Ahol a fociba nem indokolatlanul dől a pénz

Szintet lépett idén a Premier League, az angol fociklubokat üzletileg alaposan rendbe rakták, ám ezzel még mindig csak közelítik a mintaszerűen működő német bajnokságot. A spanyolok – üzleti értelemben – alulról próbálnak kapaszkodni.

MTI Gazdaság

Már majdnem 600 ezer dal után fizetnek itthon jogdíjat

Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód részesült a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idén tovább nőtt a felosztásban részt vevő művek száma is, amely megközelítette a 600 ezret – közölte az Artisjus-Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület.

Cz.T. Kult

"A korrupcióra rácsodálkozni nem több, mint álszentség"

A magyaroknak különösen fekszik a kafkai abszurd – Podlovics Péter, a Quimby menedzsere szerint a hazai zeneipar kibillent az egyensúlyából, a mímelt sznobizmusnak köszönhetően pedig nem csak az esélyegyenlőség fogalma, de a közeg romantikája is veszélybe került. Meddig hátrálhat egy magyar zenész? Hova nem szabad beengedni az államot? És valóban mind korruptnak születünk? Interjú.

1 2 3

A címlapról ajánljuk