#kacsamáj





Ráfáztak a madárinfluenzára a francia kacsatenyésztők
 

Ráfáztak a madárinfluenzára a francia kacsatenyésztők

A lehető legrosszabbkor, néhány héttel az év végi ünnepek előtt, november legvégén észlelték a H5N8-as madárinfluenza vírust Délnyugat-Franciaországban. Ez a régió a francia kacsatenyésztés fellegvára és a legnagyobb forgalmat karácsony és szilveszter táján bonyolítják le.

hvg.hu hvg.hu


Ali baba kacsamája Michelin csillaggal - recept
 

Ali baba kacsamája Michelin csillaggal - recept

A világ különböző pontjairól érkeztek a minap Michelin csillagos séfek Budapestre, a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására. Alain Caron, Patrick Jeffroy és Chris Salans főzőkurzusán jártunk, ahol egy kacsamáj receptet is bezsebeltünk.

-sz- -sz-

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel
 

„Nem erőltetem a molekuláris gasztronómiát” - interjú Lőrincz György séffel

Ausztriából jött haza, hogy újra megnyithasson a Babel étterem, azt vallja, hogy mindig legyen a tányérban valami, ami játékos és figyelemfelkeltő. Konyhája maszkulin, francia és magyar alapokon nyugszik, gyűjti a régi szakácskönyveket, hisz a hagyományokban. Lőrincz Györggyel, a Babel étterem séfjével Tokajban, a Dobogó Pincészetnél tett látogatásunkkor beszélgettünk, ahol vendégséfként Zwack Izabella boraihoz készített családias, rusztikus ebédet a vendégeknek. Egy receptet is megosztott velünk.

Sz. J. Sz. J.



Mégis magyar volt Surján idegenszívű, CBA-s kacsája
 

Mégis magyar volt Surján idegenszívű, CBA-s kacsája

A magyar terméknek álcázott importárunak tűnő kacsamájpástétomról kiderült, hogy magyar kacsák magyar májából és zsírjából készül, csak éppen Csehországban csomagolják. Surján szerint nem ő lőtt bakot, hanem az Index és ezt egy fotóval próbálja igazolni.

hvg.hu hvg.hu

Már csak illúzió a magyar libamáj
 

Már csak illúzió a magyar libamáj

A hízott máj világtermelésének 90 százaléka ma már kacsamáj, nem pedig liba - többek között ez derül ki abból az interjúból, amelyet a Bűvös Szakács készített Lóka Csabával, aki több mint húsz éve foglalkozik hízott liba- és kacsamájjal. Mivel azonban a libamáj népszerűbb, sokszor a kacsamájat is ez alatt a címszó alatt adják el.

hvg.hu hvg.hu

Év eleji gyomorcirógató receptek
 

Év eleji gyomorcirógató receptek

„Vagyok minden lében kanál, minden toron tál”- ezzel a mottóval kaptunk levelet egy kedves gasztromán olvasónktól. Olyan mosolycsalogató ízességgel s egyszerűséggel osztotta meg velünk pár konyhai kalandját, hogy úgy gondoltuk, mindenkire ráfér mostanság egy kis gyomorcirógató kedélyesség. Így az első hét receptjéből rendhagyó módon mindjárt kicsit-nagyon más és több lett. Vigyázat, csilimániás!

Keszthelyi Imre Keszthelyi Imre