Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"a056194a-e584-453c-bca5-dbc8042babe1","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Továbbra sem rózsás a helyzet a város polgármestere szerint, de a csődöt most elkerülték. ","shortLead":"Továbbra sem rózsás a helyzet a város polgármestere szerint, de a csődöt most elkerülték. ","id":"20250102_Salgotarjan-tamogatas-csod-kormany-polgarmester","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/a056194a-e584-453c-bca5-dbc8042babe1.jpg","index":0,"item":"c9fe3367-588c-44c2-bd6b-bd04bec2a3bd","keywords":null,"link":"/itthon/20250102_Salgotarjan-tamogatas-csod-kormany-polgarmester","timestamp":"2025. január. 02. 13:38","title":"Százmilliókat kapott a kormánytól Salgótarján, hogy ne menjen csődbe","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"418435e3-e38c-4299-9ec6-1119e4e9b0cf","c_author":"Horn Andrea","category":"sport","description":"Az egyikük a taekwondo első magyar női világ-, a másikuk olimpiai bajnoka. Egypetéjű ikrekként úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, ugyanúgy gondolkodnak a világ dolgairól, befejezik egymás mondatait. De míg az egyikük taktikus, és néha kicsit talán túl is gondolja a dolgokat, a másikuk csak megy előre, és elsősorban az erejében bízik. Márton Luanával és Vivianával beszélgettünk.","shortLead":"Az egyikük a taekwondo első magyar női világ-, a másikuk olimpiai bajnoka. Egypetéjű ikrekként úgy hasonlítanak...","id":"20250101_marton-viviana-marton-luana-taekwondo-interju-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/418435e3-e38c-4299-9ec6-1119e4e9b0cf.jpg","index":0,"item":"091fdb6e-11ae-46fa-bd79-b0804bfa9660","keywords":null,"link":"/sport/20250101_marton-viviana-marton-luana-taekwondo-interju-ebx","timestamp":"2025. január. 01. 20:00","title":"Márton ikrek: Ha az edző eléri a gyerekeknél, hogy higgyenek magukban, az az egész életüket elkíséri","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5faa5d74-1e22-4b98-8dbf-b44ad82a323f","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Tűzijáték a tetők felett, petárdák, szelfiző párok, trombitáló ünneplők, tömeg és rendőrök. Így ünnepelte az újévet a Belváros, képek.","shortLead":"Tűzijáték a tetők felett, petárdák, szelfiző párok, trombitáló ünneplők, tömeg és rendőrök. Így ünnepelte az újévet...","id":"20250101_kepek-2024-szilveszter-ejjelerol-ujev-budapest","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5faa5d74-1e22-4b98-8dbf-b44ad82a323f.jpg","index":0,"item":"c2eab584-02da-4c68-a0d3-1d3d3a46d799","keywords":null,"link":"/elet/20250101_kepek-2024-szilveszter-ejjelerol-ujev-budapest","timestamp":"2025. január. 01. 08:34","title":"Szelfik, tűzijáték, rendőrök és tömeg: fotókon az újévet ünneplő Budapest","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7d2f302a-7161-4e3d-9106-f0b82c1955bc","c_author":"Domány András","category":"itthon","description":"Aki értékes ajándékot kap, és megtartja, annak pótdíjat kell befizetnie.","shortLead":"Aki értékes ajándékot kap, és megtartja, annak pótdíjat kell befizetnie.","id":"20241231_A-kormany-az-ev-utolso-napjan-sajat-tagjainak-megvesztegethetetlensegerol-is-gondoskodik","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7d2f302a-7161-4e3d-9106-f0b82c1955bc.jpg","index":0,"item":"bc0766bf-a00b-477d-aa4b-5594846795c0","keywords":null,"link":"/itthon/20241231_A-kormany-az-ev-utolso-napjan-sajat-tagjainak-megvesztegethetetlensegerol-is-gondoskodik","timestamp":"2024. december. 31. 22:06","title":"A kormány az év utolsó napján saját tagjainak megvesztegethetetlenségéről is gondoskodik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"49d12eed-5ac4-44b2-9f12-ea8889ea091f","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Queenslandi Egyetem kutatói egy speciális hatóanyagot tartalmazó krémen dolgoznak, ami nemcsak segít csökkenteni a bőrrák kialakulásának kockázatát, de a szervátültetett betegek életét is segíthet megmenteni.","shortLead":"A Queenslandi Egyetem kutatói egy speciális hatóanyagot tartalmazó krémen dolgoznak, ami nemcsak segít csökkenteni...","id":"20250102_borrak-elleni-krem-gyogyszer-hatoanyag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/49d12eed-5ac4-44b2-9f12-ea8889ea091f.jpg","index":0,"item":"1341a056-e056-4919-97a3-5f89fca3dc3d","keywords":null,"link":"/tudomany/20250102_borrak-elleni-krem-gyogyszer-hatoanyag","timestamp":"2025. január. 02. 13:03","title":"Már tesztelik a bőrrák kezelésére való krémet, kiválthatja a műtétet és a sugárterápiát is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"85442fc8-f34d-4b94-a10c-1d5a130f7864","c_author":"hvg.hu","category":"nagyitas","description":"Pár nap múlva ünnepelte volna a 104. születésnapját a csütörtökön elhunyt ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti Ágnes. A Nemzet Sportolója nemcsak Magyarország legtöbb olimpiai éremmel rendelkező női sportolója volt, hanem az ötkarikás játékok valaha élt legidősebb aranyérmese is. Fotógalériával emlékezünk rá.","shortLead":"Pár nap múlva ünnepelte volna a 104. születésnapját a csütörtökön elhunyt ötszörös olimpiai bajnok tornász, Keleti...","id":"20250102_Keleti-Agnes-halal-galeria-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/85442fc8-f34d-4b94-a10c-1d5a130f7864.jpg","index":0,"item":"063e65fd-b26b-42d4-a169-fc1024908249","keywords":null,"link":"/nagyitas/20250102_Keleti-Agnes-halal-galeria-ebx","timestamp":"2025. január. 02. 15:37","title":"Közel százévesen is könnyedén spárgázott – fotógaléria Keleti Ágnesről","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c559aaa8-7ed6-456e-9b85-5f257766262c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Dél-koreai kutatók olyan szilárdtest-akkumulátort fejlesztettek, amely képes eloltani magát, ha véletlenül tűz ütne ki. Nem mellesleg: 1000 feltöltés és lemerítés után majdnem 20 százalékkal nagyobb marad a kapacitása, mint a mostani akkumulátoroké.","shortLead":"Dél-koreai kutatók olyan szilárdtest-akkumulátort fejlesztettek, amely képes eloltani magát, ha véletlenül tűz ütne ki...","id":"20250102_szilardtest-akkumulator-kapacitas-elektromos-aram-tarolasa","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c559aaa8-7ed6-456e-9b85-5f257766262c.jpg","index":0,"item":"e253553e-bb79-4b55-9c24-cf814473b9e8","keywords":null,"link":"/tudomany/20250102_szilardtest-akkumulator-kapacitas-elektromos-aram-tarolasa","timestamp":"2025. január. 02. 11:03","title":"Újfajta akkumulátor kerülhet a mobiljába, tovább bírja, és kevésbé lesz tűzveszélyes","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"538098f8-0b53-4901-b11f-660023307579","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A megválasztott elnök éppen most bontja le azt a rendszert, amely biztonságot nyújt az országnak, és ennek minden amerikai meg fogja inni a levét – mutat rá Stephen Hanson, a Virginiai Állami Egyetem, illetve Jeffrey Kopfstein, a Kaliforniai Egyetem professzora.","shortLead":"A megválasztott elnök éppen most bontja le azt a rendszert, amely biztonságot nyújt az országnak, és ennek minden...","id":"20250102_new-york-times-donald-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/538098f8-0b53-4901-b11f-660023307579.jpg","index":0,"item":"38877beb-e1aa-4172-b2c9-5b11cbc341dd","keywords":null,"link":"/360/20250102_new-york-times-donald-trump","timestamp":"2025. január. 02. 15:30","title":"New York Times-vendégkommentár: Trumpnak rossz példaként ott van Magyarország","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Itt járt a világ egyik legjobb szakácsa - exkluzív interjú Cyril Haberland-al
szerző:
Szauer Judit
Tetszett a cikk?
A magyar-francia gasztronómiai kapcsolatok élénkítésére bíztat a két Michelin-csillagos séf, Cyril Haberland, aki a héten a Francia Intézet és a Sofitel Budapest Chain Bridge meghívására Budapesten járt. A neves séf mottója: „Jó hozzávaló, helyes íz, és tökéletes elkészítés”.
Ennek jegyében mutatta be tudományát a Sofitel Paris Budapest éttermében, szűk körű ebéden a gasztronómiai szaksajtó képviselőinek. Este vacsorát adott hazai rajongóinak, másnap pedig bemutatót tartott a Budapesti Gazdasági Főiskola tankonyháján a diákoknak, s úgy tudjuk Széll Tamást is meglátogatta az Onyx étteremben egy vacsora erejéig. Beszámoló a közös főzésről, és interjú.
A BGF KVIK Alkotás utcai, alagsori tankonyháját nem volt nehéz megtalálni, hiszen már a bejáratnál is arról susmorogtak a diákok, hogy vajon sikerül e bejutniuk a francia mester, Cyril Haberland bemutató főzésére. A tankonyha tömve volt, kíváncsi szemek figyelték a híres séf minden mozdulatát, sőt néhány szerencsés diák még kötényt is húzhatott és segédkezhetett a főzésben. A pulton eper, rebarbara, vaj, keksz, balzsamecet, nádcukor és friss zöld turbolyacsokor. Na és persze a lényeg, a kacsamáj! A séf a délnyugat-francia régióra leginkább jellemző alapanyagokat akarta bemutatni. Ami készült: sült kacsamáj rebarbara- eper-morzsa talapzaton, balzsamecet redukcióval és turbolyával. Hasonló volt egyébként az előző napi degusztációs menü bevezető fogása is.
Haberland-féle kacsamáj
Gy.Zs.
Haberland lépésről lépésre magyarázott el mindent a brunoise vágási technikától (az alapanyag apró, 0,2-0,3 cm-es kockára vágása) a rebarbara sous vide-olásán (vákuum alatt, alacsony hőmérsékleten, lassú főzés) át egészen a balzsamecet-redukció készítéséig. A bemutató franciául zajlott, az iskola készséges nyelvoktatói fordítottak, a diákok kérdezhettek is.
A séf készségesen állt „mikrofonunk” elé, sőt még üzent is a magyar kollégáknak.
Kacsamáj kicsit másként
Szauer Judit
hvg.hu: Mi a kedvenc alapanyaga?
Cyril Haberland: A finomítatlan nádcukor és az ecet. A cukrot nagyon szépen lehet alakítani. Például a májjal nagyon szeretik egymást, hiszen a cukor gyönyörűen letisztítja a májról a zsírréteget. A kacsamájhoz az ecet is remekül illik, szintén a zsírtartalmat lehet vele feloldani. Egyébként szeretem a vidéken készült termékeket és a távolabbi kultúrákból származó alapanyagokat is.
hvg.hu: Mi a kedvenc étele?
CH: Egyértelműen a homár.
hvg.hu: Mikor döntötte el, hogy séf lesz?
CH: Édesapámnak hentes üzlete volt, tulajdonképpen ott nőttem fel. Már egész kis koromban segítettem a papámnak a konyhában, nagyon nehéz munka, de úgy döntöttem miért is ne folytatnám. Bár nem pont hentesként, hanem séfként.
hvg.hu: Van példaképe?
CH: Thierry Marx a mesterem volt, tőle rengeteget tanultam, valamint Pierre Gagnaire, ő is rengeteg ihletet adott nekem.
hvg.hu: Kivel főzne együtt legszívesebben?
CH: Pierre Gagnaire-el! Elképesztő fantáziája van, ő az a francia séf, aki akár egyszerre tíz összetevővel is bámulatosan tud dolgozni. Tökéletesen bánik az alapanyagokkal, nagyon szívesen főznék együtt vele.
hvg.hu: Van kedvenc étterme?
CH: A Pierre Gagnaire Párizsban, a Rue Balzac-on.
hvg.hu: Mi a benyomása Magyarországról?
CH: Nagyon barátságos, kedves emberek a magyarok. Nyitottak, és úgy látom, nagyon szeretik a francia ételeket.
hvg.hu: Megkóstolt valamilyen magyar specialitást?
CH: Igen, a paprikás csirkét, és nagyon finom volt. S még készülők az Onyx éttermet meglátogatni, ahol remélem, a séf úr elrepít majd engem az ő világába.
hvg.hu: Mit üzen a magyar kollegáinak?
CH: A magyar séfek bátran jöjjenek Franciaországba, hogy felfedezzék a francia konyhát! Nyitottak vagyunk a kapcsolatokra, talán a magyar és francia összetevőket kiválóan tudnánk ötvözni is.
Sz.J.
Amit Cyril Haberlandról érdemes tudni:
Cyril szülőhelye Kelet-Franciaország, itt szeretett bele a főzésbe, már egészen kiskorában. Folyton édesapja hentesüzletében szaladgált, segédkezett és már ötévesen eldöntötte, hogy bizony séf szeretne lenni. Később Normandiába került, itt szerezte meg első Michelin csillagát, majd a Bordeux-tól nem messze, Pauillac-ban található Relais&Chateaux lánc egyik tagjánál, a Chateau Cordeillan Bages-ben folytatta a híres séf, Thierry Marx jobb kezeként. Három éve vezeti Chancelade-ban a Chateau Des Reynats éttermét, a L’Oison-t valamint a Bistro La Verrière-t. Itt szerezte meg második csillagát is 2011-ben. Azt vallja, ki kell próbálni a lehető legtöbb több ízt, aromát és alapanyagot, hogy aztán az ember a saját stílusára tudja formálni azokat. Nagy figyelmet fordít arra, hogy honnan származnak az alapanyagok, csapatával tökéletes munkát végeznek, melynek eredménye csupa letisztult, átgondolt fogás. Főként a régió és az itteni alapanyagok (mint például a kacsa és libamáj vagy az eper) csábították Cyrilt Chancelade-ba, s amióta itt van, mestermunka folyik a konyhában.
A végzetes ostobaság az volt, hogy nem láttuk a veszélyét, hogy kétharmaddal korlátlan hatalmat lehet szerezni – mondja a január 2-án nyolcvanéves Haraszti Miklós.