#konvergenciaprogram

MTI Gazdaság

MSZP: 197-ből a 178.-ak vagyunk

Szekeres Imre MSZP-s politikus Varga Mihály kedden bejelentett konvergenciaprogramját értékelte. Szekeres szerint Orbán Viktor korábbi ígéretei ellenére a valóság az, hogy két éve csökken a magyar gazdaság teljesítménye, idén pedig legfeljebb stagnálás várható. A Fidesz szóvivője szerint az MSZP idején tanulták meg az emberek, mi is az eladósodottság.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy százmilliárddal segíti ki Vargát

A Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram egyik legérdekesebb találós kérdése, hogy hová tűnik 2014-ben az a százmilliárdos tétel, melyet a költségvetésnek kellene kipengetnie a jegybank 2013-as veszteségének ellentételezésére. Ahhoz, hogy a büdzsé a visszatérítést utólagosan megússza, nem elég, hogy a Matolcsy György vezette MNB várhatóan tovább csökkenti az alapkamatot, a devizatartalékot is erőteljesebben kell égetnie, mint ami a jegybank eddig bejelentett intézkedéseiből következik.

hvg.hu Gazdaság

Varga: Brüsszel miatt nem kellenek pluszintézkedések

Kiegészítő intézkedések nélkül is egyensúlyi pályán marad a magyar gazdaság, 2013-ban újraindul a gazdasági növekedés, és 3 százalék alatt marad a hiány – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Brüsszelbe megküldött konvergenciaprogram bemutatóján.

hvg.hu Gazdaság

Ma kiderülhet, lesznek-e megszorítások

Holnap lejár a magyar konvergenciaporgram benyújtásának határideje, de a hírek szerint akár már ma benyújthatják a dokumentumot az EU-nak. A Napi Gazdaság szerint a makropálya jelentősen megváltozott az elmúlt három hónapban és a bevételekkel is komoly bajok vannak, így idén sem ússzuk meg évközi kiigazítás nélkül. A lap szerint csak idő kérdése lehet a Varga-csomag.

MTI Itthon

Giró-Szász szerint az unió elfogadta a magyar költségvetést

Az Európai Bizottság szakértőin "átment" a költségvetés és a konvergenciaprogram, és ennek köszönhetően visszavonták múlt héten a kohéziós alapok egy részének felfüggesztését - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában.

MTI Gazdaság

Elemzők: a konvergencia-programmal sem pörög föl az infláció

Az előző havihoz képest jórészt változatlan, illetve attól legfeljebb minimálisan eltérő ütemű áprilisi magyarországi inflációt jósoltak a pénteki adatismertetés előtt az MTI felmérésébe bevont londoni felzárkózó piaci elemzők, hangsúlyozva azt a véleményüket, hogy a magyar jegybank továbbra is elsősorban inkább a kockázati környezetre összpontosítja a figyelmét az infláció helyett.

MTI Gazdaság

Magyar Hírlap: még nincs gazdasági fordulat

A frissített konvergenciaprogramban megcélzott 1,5-2,5 százalékos növekedés nem tűnik a valóságtól elrugaszkodottnak, de ha nem lesz gyors IMF megállapodás, akkor ennél sokkal csúnyább számokat lehet majd látni - mondta Madár István a Portfolio.hu vezető elemzője a Magyar Hírlap szombati számában.

Kapcsándi Dóra Itthon

Széll Kálmán 2.0: jövőre még kevesebb pénz a felsőoktatásban

Nem akarja számszerűsíteni a kormány, mennyivel jut kevesebb jövőre a felsőoktatásra, de az biztos, radikális átszervezés nélkül már jövőre sem lesz fenntartható a rendszer a megszorítások miatt. A Széll Kálmán-terv 2.0 több ellentmondást is tartalmaz a felsőoktatással kapcsolatban. Például a kormány vállalja a diplomások számának 2 százalékos növelését 2020-ig, miközben a következő években is csökkentik az államilag támogatott férőhelyek számát. Jövőre csökken az állami támogatás mértéke is.

hvg.hu Itthon

Széll Kálmán 2.0: kivonul az állam az innovációból

Úgy akarja a kutatás-fejlesztés nehéz helyzetét javítani a kormány, hogy közben kivonul a hazai innováció finanszírozásából, mondván, a büdzséből származó forintokat pótolja majd az innovációs járulékbevétel.

hvg.hu Gazdaság

Orbán kiadta: a méheket nem érinti a megszorítás

Egy hetük van a minisztériumoknak és a költségvetési szerveknek arra, hogy kitalálják, milyen területeken szorítanak meg idén. A szerdai kormányhatározat szerint a 44,6 milliárd forintos zárolás többek között nem érintheti az egyházi programokat, a méhészetet, a rezidenseket. Ugyanakkor az önkormányzatok szociális feladatokra 4 milliárddal költhetnek kevesebbet.

Tossenberger Adél Itthon

Orbán brüsszeli „ajándéka” az önkormányzatoknak is fájni fog

Sajátos iskolaállamosítási technikájával akár az önkormányzati összköltségvetés negyedére is ráteheti a kezét az állam az új konvergenciaprogram szerint. Az önkormányzati vezetők biztosak abban, hogy az Orbán-Barroso-találkozó miatt kellett kijönni a Széll Kálmán-terv 2.0-ás verziójával, amiben – ami a közoktatás átalakítását illeti – számok még mindig nincsenek, tisztázatlan elemek annál inkább.

hvg.hu Itthon

Orbán hallgatott a súlyos megszorításokról, a fideszesek is elképedtek

Nagyon kevesen tudhattak arról a Fidesz vezérkarában és a kormányban, hogy Orbán Viktor mire készül. Pedig a most nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram alapvető politikai kérdéseket érint például a közoktatás terén. Egy hvg.hu-nak nyilatkozó Fidesz-vezető szerint először fordult elő, hogy a kormányfő semmilyen információt nem osztott meg velük előzetesen.

hvg.hu Gazdaság

Matolcsy adóprésén sok tízezret veszítenek a családok

Ha elfogadják az új Széll Kálmán-tervet, évente 30-40 ezer forinttal is többet kell fizetnie annak, aki így vagy úgy használja a pénzét, biztosításai vannak és telefonál. A kormány ugyanis bevezeti a biztosítási adót, a mobiladót és a pénzügyi tranzakciós adót is. De apasztja a lakosság pénztárcáját az e-útdíj, a gyógyszertámogatások és az utazási kedvezmények csökkentése is. Ezekről azonban nem árultak el részleteket még Brüsszelnek sem.

hvg.hu Gazdaság

Itt a Széll Kálmán-terv 2.0

A Széll Kálmán-terv 2.0 intézkedései idén további 150 milliárd forinttal javíthatják a költségvetés egyenlegét - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely hétfő délután tette közzé a több mint 500 oldalas dokumentumot, amelynek része a Brüsszelbe ma elküldött konvergenciaprogram is.

hvg.hu Gazdaság

A Nagy Reformkönyvbe sűrítették Matolcsyék a sikereiket

Nagy Reformkönyv címen kormányzati propagandaanyagot jelentetett meg és küldött szét elemzőknek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azzal a céllal, hogy bemutassa az elmúlt másfél évben hozott gazdasági intézkedéseket. Megkérdeztünk néhány közgazdászt azok közül, akik látták a dokumentumot, de névvel egyikük sem vállalta a véleményét.

1 2 3 4
Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

Matovic: Megfelelt a Szputnyik vakcina a Szlovák Tudományos Akadémia tesztelésén

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

A jövő évi iPhone-okban már 48 megapixeles kamera lesz – állítja az Apple-elemző

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Medián: Fáradnak és megosztottak a járványkezelés megítélésében a magyarok

Két magyar gimnazista nyerte a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét

Két magyar gimnazista nyerte a legnevesebb nemzetközi vitaverseny döntőjét

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Gázpisztollyal lövöldöztek Kispesten

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Leginkább a 40 év alattiakat támadja Brazíliában a helyi vírusvariáns

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Kiképeztek több mint kéttucat önkéntest, de a kórházak egyelőre nem fogadják őket

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

A címlapról ajánljuk