szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Növekvő adóbevétellel, de megugró kiadással is számol a kormány a jövő évi költségvetés előterjesztésében az Index szerint.

Mintha nem lenne holnap: 2018-ra igazi választási költekezést tervez a magyar állam az Index birtokába került költségvetési előterjesztés szerint. Olyannyira, hogy már uniós eljárást is kockáztat, hiszen a hiányt éppen a határértékre, 3 százalékra lőnék be.

Ráadásul úgy, hogy a másik oldalon jelentős többletbevétellel számol a kormány. Az 1109 milliárd forintos pluszbevétel részben a GDP erőteljes növekedéséből ered, ezt 4,3 százalékra lövi be a dokumentum szerint az NGM, amely idén 4,1 százalékos bővüléssel számol (ezt az optimizmusát gyakorlatilag senki nem osztja). A növekedést szokás szerint az EU-pénzek lehívása hajtja majd (jövőre várhatóan már nem csak előleg formájában osztja ki a kormány, hanem teljesítések is lesznek), de a lakásépítések fellendülése és a társasági adó csökkentése is jót tesz – elsősorban a beruházásoknak. A bevételnövekedéshez hozzájárul az is, hogy a növekvő bérek nagyobb fogyasztást generálnak, hogy tovább fehéredik a gazdaság.

A másik oldalon azonban komoly bevételcsökkenéssel számol a Varga Mihály vezette tárca – például nem kalkulálna a növekedési adóhitelből származó bevétellel, az áfacsökkentések miatt is kevesebb pénzt remél. Ez mondjuk ellentmond annak, hogy a nagyobb fogyasztás és a gazdaság fehéredése miatt nő az adóbevétel – hacsak nem tervez a kormány globális áfacsökkentést. Ennél azonban valószínűbb, hogy komoly osztogatásba kezd a tavaszi választások előtt.

A felvetett tervek között például a fiataloknak nyújtandó vagy a gyerekvállalást ösztönző intézkedések szerepelnek, emellett csökkenhet néhány termék, például a hal vagy a tűzifa áfája, elindulhat a kormánytisztviselők életpályamodellje és a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési program. Ami a spórolást illeti, felmerült az állami beruházások visszafogása, a minisztériumoknak szánt normatíva vagy a költségvetési tartalék csökkentése, az állami és egyházi dolgozók bérkompenzációjának kivezetése, az állami erdők privatizációja is. A megtakarításra szükség lenne, hiszen a 3 százalékos mostani állapothoz képest a kormány korábban 1,8 százalékos hiányt ígért, ehhez viszont majdnem 500 milliárd forintot kellene előteremteni.

A jövő évi költségvetésről szóló javaslat a normál ütemezés szerint az államtitkári egyeztetés után a Költségvetési Tanácshoz kerül. Ezt követően tárgyalja a Gazdasági Kabinet – írja az Index. Arról korábban Kósa Lajos beszélt, hogy április 26-án nyújthatja be a kormány az Országgyűlésnek a nyári szünet előtt elfogadandó javaslatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Biztonsági őrök támadtak egy legénybúcsúzó társaságra Siófokon – videó

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Egyéves csúcsára ugrott a GKI fogyasztói bizalmi indexe áprilisban

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét

Fenséges V12-essel ünneplik meg a Maybach 100 évét