#közétkeztetés

“Ne hidd, hogy kicsit is látom a jövőt”
 

“Ne hidd, hogy kicsit is látom a jövőt”

A romkocsmák után újabb népélelmezési forradalom van kibontakozóban Budapesten. A Szimplakert kiugrott alapítója, Bertényi Gábor egy élelmiszergyártó kisüzemmel tért vissza a vendéglátásba. A lényeg persze nem nagyon változott: a Házikó is üzleti alapokon működik, a konyhában egy táplálkozásantropológus, egy Írországból hazatért pék-zenész, egy New Yorkban edződött formatervező és pár társadalomtudós süt, főz, hűt és szállít egy fenntartható vidékfejlesztési koncepció alapján.

Molnár Csaba Molnár Csaba


Nem tudnak megszabadulni a lépfenés cégtől a Tisza-tónál
 

Nem tudnak megszabadulni a lépfenés cégtől a Tisza-tónál

Hiába találták vétkesnek a hatóságok a tiszafüredi közétkeztetést ellátó Füredi Hableány Bt.-t is a júniusi lépfenefertőzés ügyében, továbbra is ez a cég látja el a közétkeztetés egy részét a településen, mert az önkormányzat nem tudja felmondani a szerződését – írta a Népszabadság.

MTI MTI

Egy kis hazai: szabad-e anyu főztjét enni a menzán?
 

Egy kis hazai: szabad-e anyu főztjét enni a menzán?

Ombudsmani állásfoglalás ide, vagy oda, még mindig nem tiszta, hogy szabad-e bevinni otthonról hozott ételt az iskolai menzákra azoknak, akik táplálékallergiások, de az intézmény mégsem tudja megoldani az étkezésüket. Vagy ami még nagyobb kérdőjel: azoknak a diákoknak, akiket a szüleik egyszerűen csak nem hajlandóak a sokszor botrányos minőségű, és nem is túl egészséges menzakosztra havi tízezer forintért befizetni. A menza kínálata januárig biztosan nem lesz egészségesebb, a rendelet életbe lépéséig pedig maradnak az egyezkedések, felháborodások és a külön alkuk.

Neuberger Eszter Neuberger Eszter

Konyhásokat, szülőket okol a menzareform csúszásáért a tárca
 

Konyhásokat, szülőket okol a menzareform csúszásáért a tárca

Biztosan áremelkedést hozott volna az egészségesebb menzakajákat előirányzó rendelet, ráadásul egy hónappal az önkormányzati választások előtt - ezért volt valószínűleg politikai oka is, hogy januárra tolták a reformot. A minisztérium viszont állítja, a közétkeztetési szolgáltatók nem tudtak felkészülni, de találtunk olyan megyeszékhelyet, ahol már 90 százalékban "rendeletkompatibilisan", vagyis egészségesen főznek. Sőt, olyan céget is, ahol annak ellenére is halgaluska levessel és friss tejes turmixszal várják szeptembertől a gyerekeket, hogy ez mégsem lett kötelező.



Kinyírja a krumplis tésztát Balog menzarendelete
 

Kinyírja a krumplis tésztát Balog menzarendelete

Jót akarnak az egyre gyakrabban elhízással küzdő gyerekeknek, ezért több menzán már most, jogszabályi kényszer nélkül próbálnak egészségesebben főzni – csak sokszor pont a spagettihez szoktatott célcsoport fúrja meg a reformokat. Így köt ki a moslékban a brokkoli és a zabkása, a leleményes konyhafőnök ezért hamburgerhez hasonlítgatja a vagdalt+főzelék kombót és szabályosan letiltja a sóról a konyhás nénit. Utánamentünk, mit gondolnak gyakorlati szakemberek az új közétkeztetési szabályokról.


Még maradt ugyanolyan a menzakaja
 

Még maradt ugyanolyan a menzakaja

Még nem zárult le az uniós engedélyezési eljárás, így január elsejével nem lépett hatályba a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelettervezet. Az új rendelet szeptembertől lehet hatályos - közölte az egészségügyi államtitkárság szerdán.

MTI MTI



Kiderült, mit lehet főzni 420 forintból
 

Kiderült, mit lehet főzni 420 forintból

Az Elamen Zrt. és a Hungast Dél-Magyarország szakácsai nyerték meg a METRO Vevőakadémián november 23-án megrendezett Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjét. A csapatoknak nettó 420 Ft/adag áron kellett az ételeket elkészíteniük.

hvg.hu hvg.hu








Jelentősen drágulhat a közétkeztetés
 

Jelentősen drágulhat a közétkeztetés

30-70 százalékkal is drágulhat a közétkeztetés, ha napi szinten biztosítják a megfelelő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt és kalciumot is – írja a Magyar Hírlap, mely szerint a tárgyalások az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Közétkeztetők Szövetsége között jövő héten folytatódnak a kérdésben.


Sós és energiaszegény az étel a budapesti mintamenzákon
 

Sós és energiaszegény az étel a budapesti mintamenzákon

Visszásságokat mutatnak a mintamenzaprogram keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei, a közétkezetésben részt vevők nem mindig kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az ételek pedig sok sót tartalmaznak – erről Budapest kormánymegbízottja beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

MTI MTI