#közétkeztetés

Slejmfőzelék ellen lázadnak a szülők, ám a fideszes hátterű cég szépen hízik
 

Slejmfőzelék ellen lázadnak a szülők, ám a fideszes hátterű cég szépen hízik

Lázadnak a szülők a menzaételek ellen egy I. kerületi iskolában, és panaszkodnak Zuglóban is. Mindkét önkormányzat területén a Hungast szolgálja fel az ebédet. A vállalkozás a közétkeztetési piac egyik dinamikusan fejlődő, fideszes kötődésű cége. A jól dokumentált panaszok ellenére a Hungast egyre-másra nyeri a közbeszerzéseket.

Dercsényi Dávid Dercsényi Dávid









A közétkeztetésre is lecsapott a Nébih
 

A közétkeztetésre is lecsapott a Nébih

A rovarlepte savanyítóüzem és a betonkeverős gyroshússal operáló telephely után 1700 közétkeztető főzőkonyhát vizsgált be a Nébih. A hivatal szerint naponta másfél-kétmillió gyerek, idős ember étkezik ilyen konyhán, de egyre több panasz érkezik a felszolgált ételre. Sok helyen volt probléma a konyha tisztaságával.

MTI MTI


Rosszul lesz, ha meglátja, mivel akarták etetni az óvodásokat
 

Rosszul lesz, ha meglátja, mivel akarták etetni az óvodásokat

Koszos padló és mennyezet, legyek, 13 tonna jelöletlen és lejárt termék, rozsda, rendetlenség, szabálytalan húsdarabolás – egyebek közt ezt tárta föl a hatóság legutóbbi ellenőrzésén két hazai húsüzemben. Az eljárások zajlanak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat.

hvg.hu hvg.hu


Lenni kell bölcsődének 2017-től, ha legalább öt gyermek szülei kérik
 

Lenni kell bölcsődének 2017-től, ha legalább öt gyermek szülei kérik

Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, a szükséges fejlesztésekhez csaknem százmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány – ígérte az államtitkár, aki szerint minden olyan településen lenni kell valamilyen formában bölcsődének, ahol a létszám alapján a törvény ezt előírja.

hvg.hu/MTI hvg.hu/MTI



 

"Megyek az oviba húst enni. Gyere te is, anyu”

A főleg sótlanság miatt sokat támadott menzareformnak van egy súlyos szociális következménye, amivel senki nem számolt. Azok a szegénységben élő gyerekek, akik rendszeres és tartalmas étkezéshez egyedül a menzán jutnak hozzá, sok társukhoz hasonlóan elutasítják "reformételeket", és inkább nem esznek. A lelkiismeretes konyhásoknak ez nagy dilemma: az előírás betartását nézzék, vagy azt, hogy legalább az iskolában jól lakjanak a szegény gyerekek.


Ha leüvöltik a gyerek fejét, ezt is meg fogja enni
 

Ha leüvöltik a gyerek fejét, ezt is meg fogja enni

A néhány hete életbe lépett menzareform, és a vele járó, egyes vélemények szerint sótlan, íztelen, sőt ehetetlen ételek foglalkoztatják a diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját. A sótlan húsok mellé meglepően ízes levesek társultak, a tányéron hagyott kevés maradékot viszont csak a tanárok poroszos szigorának tudtuk be.

Bodnár Zsolt - Hercsel Adél Bodnár Zsolt - Hercsel Adél

Indul a Menza Monitor: az ön gyerekének bejön a reformmenza?
 

Indul a Menza Monitor: az ön gyerekének bejön a reformmenza?

Elrajtolt az iskolaév, vele együtt az átállás az egészséges közétkeztetésre. Kíváncsiak vagyunk, önöknek mi a tapasztalatuk az új menzai fogásokkal. Vajon kieszi otthon a hűtőt az éhesen hazatérő gyerek? Megy már a morgás szülői értekezleten, hogy minek kajapénzt fizetni, ha a moslékban landol a naponta kötelező fél liter tej többsége? Kitört már a lázadás a konyhás nénik közt, amiért nem tehetnek sót a főzővízbe? Írják meg nekünk, az önök óvodájában vagy iskolájában hogyan konvertálják át a való életbe a jogszabályban kidekázott mintamenzát!


“Ne hidd, hogy kicsit is látom a jövőt”
 

“Ne hidd, hogy kicsit is látom a jövőt”

A romkocsmák után újabb népélelmezési forradalom van kibontakozóban Budapesten. A Szimplakert kiugrott alapítója, Bertényi Gábor egy élelmiszergyártó kisüzemmel tért vissza a vendéglátásba. A lényeg persze nem nagyon változott: a Házikó is üzleti alapokon működik, a konyhában egy táplálkozásantropológus, egy Írországból hazatért pék-zenész, egy New Yorkban edződött formatervező és pár társadalomtudós süt, főz, hűt és szállít egy fenntartható vidékfejlesztési koncepció alapján.

Molnár Csaba Molnár Csaba