Újabb iskolában lázadtak fel a szülők a közétkeztető Hungast ellen
Újabb fővárosi iskola szülői munkaközössége érzi úgy, nem megfelelő a közétkeztetés minősége. A kritizált cég ismét a Hungast – amely szerint viszont minden rendben van.
Újabb fővárosi iskola szülői munkaközössége érzi úgy, nem megfelelő a közétkeztetés minősége. A kritizált cég ismét a Hungast – amely szerint viszont minden rendben van.
Lázadnak a szülők a menzaételek ellen egy I. kerületi iskolában, és panaszkodnak Zuglóban is. Mindkét önkormányzat területén a Hungast szolgálja fel az ebédet. A vállalkozás a közétkeztetési piac egyik dinamikusan fejlődő, fideszes kötődésű cége. A jól dokumentált panaszok ellenére a Hungast egyre-másra nyeri a közbeszerzéseket.
Az alapvető jogok biztosa az Emmihez fordult, hogy a minisztérium indítson vizsgálatot a speciális közétkeztetés ügyében.
Nem tudják elvégezni a szükséges fejlesztéseket, mert a Junior Zrt. a menzákra koncentrál.
Rétvári Bence azzal indokolta, hogy miért csak hétköznap osztanak ételt a hajléktalanoknak az uniós forrásból, hogy hétvégén nem szállítanak az ételszállítók, vagy drágább a fejadag.
Tavasszal már állami koordináló szerv alá gyűrnék be a 150 milliárdos közétkeztetési piacot.
Ez a kihívás, nem a Mannequin Challenge vagy a száraz november: a diákok szavazatai alapján keresi Magyarország 50 legfinomabb menzás ételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.
Egy év alatt rosszabb és drágább lett a közétkeztetés - mondja az ellenzéki párt
A hivatal munkatársai 1701 közétkeztetésben részt vevő közkonyhát vizsgáltak meg szúrópróbaszerűen ebben a tanévben. Frissen kiadott, tanév végi értékelésükből kiderült, hogy a jó higiéniai útmutatót a konyhák csaknem 60 százalékában nem ismerik.
A rovarlepte savanyítóüzem és a betonkeverős gyroshússal operáló telephely után 1700 közétkeztető főzőkonyhát vizsgált be a Nébih. A hivatal szerint naponta másfél-kétmillió gyerek, idős ember étkezik ilyen konyhán, de egyre több panasz érkezik a felszolgált ételre. Sok helyen volt probléma a konyha tisztaságával.
Mészáros Lőrinc eladta cégbirodalmának egyik zászlóshajóját a Bakony Hús Kft.-t. Persze jól járt, és ha minden igaz, hamarosan a menzákon is találkozhatunk a cég termékeivel.
Koszos padló és mennyezet, legyek, 13 tonna jelöletlen és lejárt termék, rozsda, rendetlenség, szabálytalan húsdarabolás – egyebek közt ezt tárta föl a hatóság legutóbbi ellenőrzésén két hazai húsüzemben. Az eljárások zajlanak, a két vállalkozás több millió forintos bírságra számíthat.
Egyeztetés ugyan nem volt a szektorban, de a kormány a közeljövőben nyélbe üti a 150 milliárdos közétkeztetési piac államosítását. Négy-öt minisztérium próbálja megkaparintani az ágazat felügyeletével járó lehetőségeket – értesült a Figyelő.
Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, a szükséges fejlesztésekhez csaknem százmilliárd forintos támogatást nyújt a kormány – ígérte az államtitkár, aki szerint minden olyan településen lenni kell valamilyen formában bölcsődének, ahol a létszám alapján a törvény ezt előírja.
Úgy számolnak, hogy a közétkeztetés állami kézbe vételével csökkenhetnek is az árak.
Az utóbbi egy évben alábbhagyott a lendület, de nincs vége a terjeszkedésnek.
A főleg sótlanság miatt sokat támadott menzareformnak van egy súlyos szociális következménye, amivel senki nem számolt. Azok a szegénységben élő gyerekek, akik rendszeres és tartalmas étkezéshez egyedül a menzán jutnak hozzá, sok társukhoz hasonlóan elutasítják "reformételeket", és inkább nem esznek. A lelkiismeretes konyhásoknak ez nagy dilemma: az előírás betartását nézzék, vagy azt, hogy legalább az iskolában jól lakjanak a szegény gyerekek.
A néhány hete életbe lépett menzareform, és a vele járó, egyes vélemények szerint sótlan, íztelen, sőt ehetetlen ételek foglalkoztatják a diákokat, szülőket és tanárokat egyaránt. Miután olvasóink is megosztották tapasztalataikat, mi is nekiálltuk menzát tesztelni, és egy héten keresztül egy budapesti általános iskola ebédlőjében fogyasztottuk az egészségesnek kikiáltott reformkaját. A sótlan húsok mellé meglepően ízes levesek társultak, a tányéron hagyott kevés maradékot viszont csak a tanárok poroszos szigorának tudtuk be.
Elrajtolt az iskolaév, vele együtt az átállás az egészséges közétkeztetésre. Kíváncsiak vagyunk, önöknek mi a tapasztalatuk az új menzai fogásokkal. Vajon kieszi otthon a hűtőt az éhesen hazatérő gyerek? Megy már a morgás szülői értekezleten, hogy minek kajapénzt fizetni, ha a moslékban landol a naponta kötelező fél liter tej többsége? Kitört már a lázadás a konyhás nénik közt, amiért nem tehetnek sót a főzővízbe? Írják meg nekünk, az önök óvodájában vagy iskolájában hogyan konvertálják át a való életbe a jogszabályban kidekázott mintamenzát!