Drágulni fog a liszt
Valószínűleg a pékek is árat fognak emelni a lisztdrágulás miatt.
Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy még magasabb árat kérjenek a termékeikért.
A növény génmódosított változatát már emberek is fogyaszthatják, liszt, fehérjeszelet vagy sós rágcsálnivaló is készíthető belőle.
Az ok: kevesebb búza termett idén, a liszt ára pedig alapból emelkedett. 10-15 százalékos áremelkedés jöhet.
Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei.
Be fogják építeni a lisztár emelkedését az átadási árakba.
A tavalyi aratást követő 15 százalékos lisztáremelés után a következő egy-két hónapban az átadási ár további mintegy 10 százalékos növekedésével lehet számolni.
Az áruházlánc blokk nélkül is visszaveszi a terméket.
Sok függ attól, meddig tart Európában és Kanadában a száraz időjárás
Torták, virslik, kenyerek – a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó módosításai szerint idén ezen élelmiszereknél szigorítják az összetételre vonatkozó előírásokat. Június 22-étől, csütörtöktől érvényes az új kenyérszabályozás.
A cégek semmit sem tesznek a korrupció ellen, már csak egy szolgáltatótól vehetünk gázt, Lázár Jánosnak egyelőre nem sikerül elhappolnia az unió 90 milliárd forintját a lakosságtól. A hvg.hu heti gazdaság összefoglalója.
A molnárok szerint hozzávetőleg 10 százalékos az áfacsalt liszt aránya, azaz mintegy 100 ezer tonna kenyér- és süti alapanyagot illegálisan értékesítenek.
A csirke a magyar hétköznapokból való, a pankómorzsa a japán ünnepnapokból, logikus lenne, hogy sose találkozzanak. Ám mégis összefutnak, mi több, egyre gyakrabban randevúznak. Valamire való étterem konyháján mindenképpen. Mi itt, a rántott húsok országában különben is minden morzsafajtát szívesen látunk.
Az még csak hagyján, hogy 3 hozzávaló, de állítólag csak 3 perc, és mehet a sütőbe. Gyorssegély gyertyagyújtás előtt.
Bár hivatalosan senki sem közölte, általánosnak tűnik a vélekedés, hogy albán sütőipari érdekeltségeknél razziázott az adóhatóság. A szóban forgó üzleti kör az utóbbi években nagy erőkkel foglalt pozíciókat az ágazatban, ugyanakkor kifejezetten rejtőzködően működik. Konkurenseik szerint a szakmai és jogszabályi előírásokat semmibe véve jelentős versenyelőnyre tesznek szert, de az is igaz, az adócsalás nem csak rájuk jellemző, hanem az egész szektorban elterjedt. Kik is ők, és hogyan működnek?
Komoly bevásárlást hajtott végre a hvg.hu. Lisztet, cukrot, étolajat, tejet vettünk magyarországi áruházakban. Arra voltunk kíváncsiak, fél évvel az áfabotrány kirobbanása után miért is lehet bizonyos termékekhez rendkívül kedvező áron hozzájutni. Több áruházláncnál is találtunk olyan szuperolcsó, külföldről behozott termékeket, melyekhez drágábban tudnánk hozzájutni, ha a származási országukban vásárolnánk meg. Kértünk egy árajánlatot is egy magyarországi fiktív kereskedőcég nevében, ám az áfával terhelt itthoni bolti ár csak nem akart kijönni. Szlovák céghez fordultunk, szerb étolajat rendeltünk, amit lehet, hogy mégis nálunk gyártanak, osztrák címről jött válasz tört angolsággal és magyar aláírással.
A Közért Egyesület által működtetett, IX. kerületi Élesztőben mától bodagot is lehet kapni. A bodagot eredetileg nem szokás megtölteni, itt mégis lesz túrós-szalonnás, káposztás és csípős lecsós is.
Kerek, formás, mutatós, mielőtt sütőbe bújik elnyerni a formáját, vízfürdőbe mártózik. Mint minden nagy sztár, a legfényesebb karriert Amerikában futotta be. Osztrák szomszédjaink hagyományosan húsvétkor fogyasztják. Újdonság lehet a mi húsvéti asztalunkon is: a bagel.
Hosszú távon is stabil minőségű, adalékmentes liszt gyártási technológiáján dolgozik a Sikér Malomipari Zrt. egy több mint 400 millió forintos európai uniós projekt keretében.