MTI Itthon

Szijjártó: Ez fájni fog Ukrajnának

A nyelvtörvény elfogadása és aláírása miatt Magyarország blokkolni és vétózni fogja Ukrajna előrelépését az uniós integrációs folyamatban.

hvg.hu Itthon

Nyelvi merénylettel a menekültekért

Nyelvőrök szemében sokkoló plakátok figyelmeztetnek rá: mi hiányozna az életünkből, ha semmit és senkit nem engednénk át határainkon.

hvg.hu Vállalkozás

Magyarul beszélt a vásárlókkal, ezért rúghatták ki Szlovákiában

A frissen nyitott somorjai Deichmann cipőboltból rúgtak ki egy magyar nőt, mert a dolgozó állítása szerint a magyar vásárlókkal magyarul beszélt, sokukat személyesen ismerte. Korábban már dolgozott egy másik üzletben Pozsonyban is, ott a magyar nyelv használata miatt nem voltak problémák. A Deichmann szerint nem emiatt váltak meg a nőtől.

MTI Itthon

Romániában is megünneplik a magyar nyelv napját

Elfogadta a román képviselőház kedden az RMDSZ által kezdeményezett törvénytervezetet, amely Romániában is a magyar nyelv napjává nyilvánítja november 13-át. A magyar-román viszony ismételt megromlása ellenére ment át a törvény a képviselőházon elsöprő többséggel.

MTI Itthon

Deutsch Tamás meglepő kijelentést tett a magyar nyelvről

Az internetkonzultációs biztos szerint a magyar nyelv azon 20-30 nyelv közé tartozik, amelyeket a leggyakrabban és a legkifejezőbben használnak az interneten. Deutsch Tamás nem ért egyet azokkal, akik a széleskörű internethasználat miatt temetik a magyar nyelvet.

hvg.hu Shake

Hiánypótló videó: Így hallják a külföldiek a magyar nyelvet

Vagy ha nem is a külföldiek, de legalábbis a csehek. A Facebookon terjed a Funebrák című 1932-es cseh filmnek az a jelenete, amikor a színész "magyarul" hadovál, a rend kedvéért egy-egy tényleges magyar szót is belecsempészve a monológba. Az eredmény meglepően magyarszerű. A második videón Markos György előadásában hallhatjuk, ahogy a magyar nyelvérzék reprodukálja a cseh(szlovák) nyelvet.

hvg.hu Plázs

Magyar nyelvleckét ad a CNN

Az utóbbi hónapokban a CNN egész cikksorozatot közölt Magyarországról, most például arról jelent meg egy rövid anyaguk, hogy egy külföldi utazó számára mennyire érthetetlen a magyar nyelv.

hvg.hu Shake

Edd a dumót, mert poszka maradsz! - Tanuljon magyarul 3 percben

Tudja ön, hogy mire szolgál egy kupujka? Hát azt, hogy furikban viszi-e a bakurász a gyerekeket? És vajon Tóth Gabi milyen tájnyelvi kifejezést juttatott a csúcsra az X-faktorban? Méltatlanul elfeledett magyar szavakat gyűjtöttünk.

MTI Világ

Nem sikerült magyarul tudó embert találnia a szlovák belügynek

Hibás magyarsággal írt, nehezen átlátható választási értesítőket küldött szét a magyarok által is lakott felvidéki települések önkormányzataihoz egy hónappal a megyei választások előtt a szlovák belügyminisztérium. Az ügyben panasszal élt a szaktárcánál a Magyar Közösség Pártja (MKP).

1 2 3

A címlapról ajánljuk