szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Egy új robotporszívó természetesen többet tud, mint egy régi hagyományos. De vajon hogyan alakul az ár- és a funkcióbéli különbség, ha mindkét kiadásból az aktuálisan legjobbak közé tartozó új modelleket vesszük elő?

Az első porszívók a 20. század elején jelentek meg a kereskedelmi forgalomban, és ezek az eleinte csak a tehetősebb háztartásokban használt eszközök idővel minden otthont meghódítottak maguknak. A porszívók az évtizedek során egyre jobbak lettek, de az első komolyabb innováción a 20. század végén estek át, amikor is feltűntek a színen az első olyan robotporszívók, melyek már minimális emberi beavatkozás mellett képesek tisztán tartani a padlót és a szőnyeget.

Kíváncsiak voltunk, hogy jelenleg körülbelül hol tart az iparág, így a sokféle árkategóriában sokféle modellt felsorakoztató Samsung kínálatából kipróbáltunk egy felsőkategóriás robot-, illetve hagyományos porszívót.

©

A robot

Legutóbb több mint 4 éve járt nálunk nagytudású robotporszívó. A lécet már akkor igen magasra helyezte a dél-koreai gyártó, a kérdés az, hogy a 2020-as csúcsmodell miben más – mennyi változást hoz négy év a porszívók piacán?

Talán a legfontosabb változás, hogy a VR7200R típusjelű újdonság mindössze 9,7 centiméter magas, vagyis 3,8 centiméterrel alacsonyabb VR9000-es elődjénél. Ez azt jelenti, hogy sokkal több alacsony bútor alá képes bemenni, hogy elvégezze feladatait. A 4,8 kilogrammos tömegből 0,5 kilogrammot fogyott az új modell, ez azonban kevésbé fontos specifikáció, hiszen ideális esetben ritkán van szükség emelgetésre.

©

A 278 milliméter széles forgókefét úgy reklámozza a gyártó, hogy 35 százalékkal szélesebb lett elődjénél. Ám ezen a ponton érdekes összehasonlítási alapot szolgáltat négy évvel korábbi tesztünk: a 2016-os modellben még 311 milliméteres kefe volt. Új fejlesztés a kefe szélein és közepén elhelyezett őrlő, ami felaprítja a haj- és szőrszálakat, melyeket aztán könnyebb felszippantani. Remek elgondolás, azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy őrlőtől függetlenül időről időre rengeteg hosszú hajszál gabalyodik rá a kefére, melyeket aztán manuálisan, elsősorban olló segítségével lehet eltávolítani.

A 130 W-os maximális fogyasztási teljesítményű robotporszívó szívóereje és hangja egyaránt nőtt. Ezzel párhuzamosan javult a tisztítási hatékonyság, viszont a 76-ról 78 dB-re nőtt hangerő miatt mindenképpen érdemes akkorra időzíteni a robot működését, amikor mi nem tartózkodunk otthon. Érdekesség, hogy a sarkokban is jól teljesítő porszívó automatikusan csökkenti a szívóerőt, ha a szőnyeget elhagyva a padlón folytatja a munkáját.

©

Az optikai szenzorok és a háromtengelyes giroszkóp révén a robot remekül navigál, nem kell attól tartani, hogy nagy tempóval nekiront az asztal lábának, és felborítja az azon lévő vázát. A 8 centiméteres kerekeknek és az új felfüggesztésnek köszönhetően a porszívó a korábbiaknál könnyebben leküzdi az akár 1,5 centiméteres küszöböket, a számára tiltott területeket pedig a korábbi virtuális falak helyett határoló mágnescsíkok elhelyezésével lehet definiálni.

A főbb funkciókat a roboton elhelyezett gombokkal, a távirányítóval, illetve a wifin keresztül csatlakoztatott okostelefonos alkalmazással lehet elérni. A távirányítót lézerpointerként használva rámutathatunk azokra a helyekre, ahol fokozott tisztítást szeretnénk elérni, az applikáció pedig képes jelezni számunkra, ha a robot esetleg elakad, vagy feltekert valamit a keféjére. A porszívó női hangon, és már magyar nyelven is kommunikál velünk, egyedül az lehet zavaró, amikor este 11-kor hangosan bejelenti, hogy végzett a feltöltéssel.

©

A méretes hálózati adaptert még mindig nem sikerült a dokkolóba integrálni, és portartály sincs a központi egységben. A gép portartálya korábban sem volt túl nagy, és most még kisebb lett: 0,7 helyett már csak 0,3 literes, így gyakrabban kell üríteni a tartalmát.

Egy 160 perces teljes feltöltést követően mintegy 60-90 perces tisztítási időre lehet számítani, ezt követően magától a 75 W-os dokkolóra navigálja magát a korábbiakhoz hasonlóan maximum 1,15 km/h sebességre képes, lítium-ion akkumulátoros készülék.

©
©

A manuális

A robotporszívókat nemcsak a kényelem miatt lehet szeretni, hanem amiatt is, mert forgókeféikkel igen hatékonyan tisztítják a szőnyeget. A Samsung VC3100-as normál porszívó Pet Care Edition kivitelét ugyan kézi erővel kell tolni-húzni, viszont a speciális forgókefés fejeknek köszönhetően ez a masina is hatékonyan eltávolítja a szőnyegekbe gabalyodott haj- és szőrszálakat. Utóbbiak persze ez esetben is feltekerednek a kefére, és nem ússzuk meg a manuális eltávolításukat, de legalább ezt követően már nem a szőnyegben, hanem a kukában lesznek.

A ki/bekapcsolást és a szívóerő szabályozást nem a szívócsövön, hanem magán a porszívón lehet elvégezni. A legnagyobb szívóerő esetén 80 dB zajra lehet számítani, ami a maximum, amit az EU-s szabályozás engedélyez. A 700 W-os, alacsonynak tűnő teljesítménytől nem kell megijedni, mert ez egyrészt ugyebár a teljesítményfelvételt jelöli, másrészt az EU-s előírások értelmében már rég kikoptak a piacról az 1600-2000 W-os energiazabáló modellek.

©

Ami fontos érték, az a 190 W-os szívóerő. Fontosnak gondolnánk még a 2014-ben kötelezően előírt energiacímkét, ezt azonban 2019-ben megszüntették a porszívók esetében. A 28 kWh-s éves energiafelhasználás legalább egy kézzelfogható adat, ami jelentősen elmarad a legutóbb 2017-ben szigorított előírásokban szereplő 43 kWh-s limittől, tehát egy hatékony működésű és nem rossz fogyasztású porszívóhoz van szerencsénk.

A portartály 2 literes kapacitása korrektnek mondható, és mivel átlátszó a tartály, jól látható, hogy mikor van szükség az ürítésre. Amiről egyébként már csak azért sem ajánlott megfeledkezni, mert telített tartály esetén csökken a porszívó hatékonysága. A 6 méter hosszú kábel automatikusan feltekerhető, a legnagyobb tisztítási hatótáv 9 méter.

©
©

Konklúzió, árak

A Samsung legújabb robotporszívója minden korábbinál jobb munkát végez és okosabb is lett, bár néhány tekintetben furcsa módon visszalépést jelent a korábbi csúcsmodellhez képest. Általános tanulságként megfogalmazható, hogy nem érdemes önmagában a marketingelt százalékoknak hinni, mert előfordulhat, hogy a több évjárattal korábbi modellünkkel bizonyos téren még jobban is járunk. Persze az is biztos, hogy több másik téren előrelépés van – mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik faktor számára igazán fontos.

A hagyományos porszívó hatékonyságára sem lehet panaszunk, és a forgókefés szívófejeknek köszönhetően egyszerűbbé vált a haj- és szőrszálak eltávolítása.

A kényelem és a high-tech felára szokás szerint igen jelentős. A felsőkategóriás robotporszívó megvásárlását nem lehet megúszni 300 ezer forint alatt, míg hagyományos társának árcéduláján 50 ezer forintos összeg olvasható.

©

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!