szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybankelnök a magyar nyelv és a gazdaság teljesítménye közötti kapcsolatot boncolgatja legújabb írásában.

A magyar nyelvre kell építeni a jövőkép elérését Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint. „A magyar nyelv csúcstermék, minél többet tudunk belső szellemi kincseiről, annál jobban képesek leszünk azokból társadalmi és gazdasági eredményeket előállítani” – olvasható Matolcsy Györgynek a Novekedes.hu portálon megjelent írásában.

Az írás szerint „a magyar jövőkép nyugati irányból keletre fordul” és „minden keleti siker mélyén valójában az értékrendek, kultúrák, nyelvek ősi és bőséges forrása húzódik meg. A szellemi mintákból erednek a valóság jelenségei. Az jöhet létre a közösségi életben és a gazdaságban, amelynek mintái a nyelvben élnek.”

Matolcsy szerint a magyar nyelv „teremtő, kreatív és újrakezdő”, egyben a „gazdagság, sokrétűség, bőség és sokszínűség nyelve”, amely közvetíti az „ősi tudást”.

A jegybankelnök úgy véli: „nyelvünk őrzi az emberiség őstudását, ami a Világegyetem egységét jelentette. Az »egy« maga az »Ige«, ami az »égi«, és félreérthetetlenül azt jelzi, hogy a földi ember egy a Világegyetemmel, a Teremtővel és a természettel. Ez a tudás a múltból jön, de a jövő megnyerésének legfontosabb tudása. Ez a felismerés áll a mai zöld átmenet és az egyre erősödő fenntarthatósági gondolkodás mögött. A következő évtizedek új technológiái, gazdasági ágazatai, nemzeti sikerei mögött a társadalmi és természeti fenntarthatóság felé vezető megoldások állnak. A magyar nyelv képességei a fenntartható fejlődés bőséges szellemi forrásai.”

Azt is írja Matolcsy, hogy a magyar nyelvben él a legtöbb mozgást jelentő ige, amit erősít a mellérendelő szerkezet, „ami a függőség helyett a függetlenség és a szabadság forrása”. Szerinte így érthető, gazdaságunkban „miért uralkodó a kisvállalati, mikro-vállalkozói szerkezet”, és ezért sem véletlen, hogy „mindenben jók vagyunk/lehetünk, ami mozgás, a járműipartól a szolgáltatásokig, az agy kreatív elgondolásaitól az olimpiai sportágakig, a festészettől a filmig.”

A magyar az MNB elnöke szerint mindezek mellett a kettőség és az ellentétek, valamint a család, vezetők, idősek tiszteletének nyelve is. Mindez kihat a magyarok „lelki szerkezetére”, és végső soron gazdasági teljesítményére is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

A jegybankelnök szerint az Egyesült Arab Emírségek víziója egy biztonságban és békében élő ország, amely nyitott a világra, egyenlőséget teremt népeinek, jogállam, egyenlő lehetőséget ad a munkára, befektetésre, tanulásra és az egyén kreatív képességeinek kibontására.

MTI Gazdaság

Matolcsy szerint Keleten kell keresni a fenntartható felzárkózás mintáit

A jegybankelnök úgy látja, hogy Magyarország kimaradt az elmúlt félezer év magas életszínvonalat eredményező nyugati folyamataiból, emiatt is érdemes a legújabb, keleti sikerekre figyelnie. Olyan európai „oroszláncsapatot” kellene nevelni szerinte, amelyben minket KIDSzingChi.hu névvel illetnek.