Hercsel Adél Kult

Halál Csipkerózsikára? Éljenek a "feminista" mesék?

Vajon mit veszítenek, ha veszítenek egyáltalán a kislányok, ha kizárólag megmentésre váró, „passzív” hercegnőkről szóló tündérmesékkel találkoznak? Egyáltalán hogyan hatnak a mesék a női szerepek megélésére? Mennyiben befolyásolja a lányok mentalitását és későbbi esélyeit, ha gyerekként nem igazán találkoznak kiemelkedő női teljesítménnyel? Szakértőket kérdeztünk egy új piaci trendről, a gyerekkönyvpiac "feminista" fordulatáról.

Mátraházi Zsuzsa Kult

Marék Veronika: Létre kell hozni egy kis világot

A szülőknek még a boltban érdemes elolvasniuk a mesekönyveket – tanácsolja Annipanni, Boribon, Kippkopp nyolcvanéves alkotója, akinek soha nem volt játék mackója, hiába vágyott rá nagyon. Rajzolt hát magának és sokaknak egyet.

hvg.hu Kult

Hiánypótló mesekönyv jelent meg a gyerekzaklatás témájáról

A mese koncepciójáról és a finanszírozásról a hvg.hu is írt, most pedig megjelent a Lili és a bátorság című könyv is, amely által szülő és gyerek is könnyebben beszélhet erről a mindkét félnek nehezen kommunikálható kérdésről.

Hercsel Adél Kult

10+1 tuti gyerekkönyv karácsonyra

Álombiztos gyerekkönyv, amivel minden kisgyereket el lehet altatni, oviba készülő kisnyulak, eddig soha nem olvasott cigány népmesék, okoskönyvek. Naná, hogy az elmaradhatatlan Star Wars-őrület is megjelenik a karácsonyi könyvajánlókban, amiben most minden gyerek (és szülő) megtalálja a maga kedvencét.

Műértő Műértő

Piroska Kiberádiában

A kortárs gyermekkönyv-illusztráció új útjai. Vlagyimir Propp, a modern mesekutatás úttörő alakja a varázserdőt olyan helyként jellemzi, amely a hőst foglyul ejti, és amelynek rejtekében titkos szertartások zajlanak. A gyermekkönyv-illusztráció erdejébe merészkedő (hős) művészettörténész hasonlóképp érezheti magát: a tündöklő rengeteg bűvkörébe vonja, odabenn járható ösvényekre alig lel, a szabadulás útja pedig csak a titkos beavatás révén nyílik meg.

MTI / hvg.hu Tech

Mesekönyvet csinál a napilapból egy app

Az újsághíreket a gyerekek számára is érthető, érdekes írásokká változtató okostelefonos alkalmazást fejlesztett két japán cég. A kiterjesztett alkalmazás úgy működik, hogy a készüléket a nyomtatott újság fölé tartják, majd az app "átírja a híreket", a képernyőn pedig megjelenik a gyerekekre szabott változat. A fejlesztés a Tokyo Shimbun napilap és a Dentsu cég közös munkája.

MTI Kult

Izraeli mesekönyv-illusztrációk láthatók Budapesten

Tizenöt vezető izraeli gyermekkönyv-illusztrátor munkái, valamint a jeruzsálemi Izrael Múzeumban őrzött héber kéziratok és szertartási tárgyak másolatai láthatók augusztus 27-től szeptember 13-ig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában.

R.A. Kult

Még a mesékben is kisebbség vagyunk

Naiv Rómeó és Júlia a cigánylány és a magyar fiú pásztorszerelméről. Prakter Mariann „udvarlós mesekönyve” inkább képes, mint mese.

MTI Kult

Csukás István kedvence a Pom Pom

Április 2-án töltötte be hetvenötödik születésnapját Csukás István költő, meseíró. A szerző az MTI-nek elmondta: a kerek évforduló alkalmat adott számára egy kis számvetésre, de alapvetően a jövőbe néz: forgatókönyvet és mesekönyvet ír.

MTI Kult

Mesekönyv 3D-s képekkel

Térhatású képekkel illusztrált mesekönyvet fejlesztettek ki dél-koreai tudósok.


A címlapról ajánljuk