#népzene

Balla István - Csatlós Hanna Kult

Egy nagyon fontos képességünk fog kihalni az utolsó paraszti kultúrákkal

Elfeledett karácsony Ukrajnában címmel ad rendhagyó koncertet vasárnap Both Miklós tíz idős, ukrán falusi énekessel, valamint kijevi és magyar zenészekkel. A műsor egy ötéves néprajzi-népzenei kutatómunka egyik eredménye, amelyben több száz, elszigeteltségben élő, de épp ezért az írásos idők előtti kultúrát őrző parasztembert kerestek fel, több ezer dalt rögzítettek, és tettek elérhetővé a neten. E kalandos gyűjtőmunkáról, és az ukrán karácsonyi hagyományokról kérdeztük a zenész-népdalgyűjtőt.

hvg.hu Kult

Meghalt Ökrös Csaba népzenész, népzenegyűjtő

59 éves korában elhunyt Ökrös Csaba, az Ökrös Együttes alapítója, hegedűs, tanár és népzenegyűjtő. Népzenével 1976 óta foglalkozott, akkor kezdte a hangszeres népzene gyűjtését is Kallós Zoltán segítségével és irányításával Erdélyben.

Csatlós Hanna Kult

A népművészetünk nemcsak a magyarságunk, hanem az európaiságunk bizonyítéka is

A népművészet propagandaeszközzé vált, kiüresedett, a politika agyonnyomja. Jóvá lehet-e ezt még tenni, lehet-e depolitizálni, kortárs műfajjá előléptetni a népzenét? És mi köze mindehhez a világvégének? A Parasztok Atmoszférában elnevezésű futurista népzenei formáció ötletgazdáját, Trapp Dominikát és nagybőgősét, Éri Katalint kérdeztük.

hvg.hu Kult

A népzenész mozgalmár: itt a Halmos-kötet

Június 4-én lett volna hetvenéves Halmos Béla, a táncházmozgalom egyik alapítója. A három évvel ezelőtt elhunyt prímás és népzenekutató sokszínű életét és szerteágazó munkásságát mutatja be e monográfia, melyben legközelebbi alkotótársai – Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Éri Péter, Gryllus Dániel, Lányi György és Szomjas György – is megszólalnak.

hvg.hu Kult

"Emgedem, hodmenjen" - mexikóiak dolgozták fel a Quimby slágerét, fantasztikusan

Amikor az ember arról hall, hogy a mexikói Buyuchek dolgozta fel a Quimby Most múlik pontosan című slágerét, az a legmeglepőbb, hogy a dalt magyarul adják elő. A második döbbenet akkor éri az embert, amikor rájön, hogy milyen jól is hangzik ez a nóta mexikói mulatós zenére álmodva. A videó végén még egy magyar nyelvű üzenetet is küldenek az alkotók, amiben azt írják, szeretik a magyar népzenét, ezért dolgozták fel ezt a "csodálatos magyar dalt".

Kult

Ők hozzák újra divatba a népzenét

A Margaret Island tipikus fellépője a Bánkitó fesztiválnak: fiatalok, valami hazánkban újnak számítóval próbálkoznak, mernek kommunikálni a közönségükkel, és egymásra mutogatás helyett hisznek az együttműködésben. Alig egy éve alakultak, és az együttes nevét még nem, de dalaikat (főleg a Bolyongót) már ismeri meg egy átlag rádióhallgató. A fesztiválon adott koncertjük után a tóparton kérdeztük az ígéretes jövő előtt álló zenekar magját.

hvg.hu Kult

Németek, norvégok és kazahok éneklik a Tavaszi szelet – videó

De a lengyelek tökéletes kiejtésű előadása mindent visz. Nemzetközi kórusünnepet rendez a Művészetek Palotája, a meghívott csapatoktól pedig azt kérték, hogy városukra jellemző módon dolgozzák fel a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalt.

Balla István-Németh Róbert Élet+Stílus

„Bevallom, néha reménytelennek látom a helyzetet”

Tizenhat éves korától színpadon van, számos műfajban kipróbálta magát, épp tíz éve jelent meg az első, gyereknek szóló lemeze, amit azóta még három követett. Most Japánba készül a Karády-műsorával, de az ottani zeneakadémián a magyarországi világzenéről is előad majd. A roma származású, balliberális anyukától és a radikális jobboldali édesapjától kapott igencsak ellentétes értékeket másfél évtizedébe került feldolgoznia magában. A zenéből él, de lakást vagy autót nem tudna magának venni. Interjú Szalóki Ágival.

hvg.hu Kult

Ingyen hallgatható a "globális zenegép"

A 2002-ben elhunyt Alan Lomax szinte egész életét azzal töltötte, hogy népzenéket gyűjtött a világ minden tájáról. Az elképesztő mennyiségű felvétel, fotó egy része most ingyenes tartalomként böngészhető az interneten.

Cz.T. Kult

"A magyar ember olyan, mint egy jó bunyós"

A nemzeti ma már szitokszóvá degradálódott – véli Ferenczi György, aki zenekarával Amerikában rögzítette legújabb népzenei-fúziós albumát. Úgy gondolja, a szélsőjobbal összemosott magyarkodást épp a népzenészeknek kellene kiradírozniuk a köztudatból. Kik irigylik ma a fiatalokat? Hogyan semlegesíthető a napi zsidózás? És mikor üt vissza a magyar?

hvg.hu Kult

Indul a nemzeti tehetségkutató

A X-Faktor formulát továbbgondolva tér vissza a képernyőre a közmédia néptáncorientált vetélkedője, a Fölszállott a páva.

cz.t. Kult

Miért csak a Happy Birthdayt éneklik együtt a magyarok?

A politika sokszor szándékosan félreértelmezi, rossz célok mögé állítja a magyar népzenét – állítják a legnevesebb világzenei listát meghódító Buda Folk Band tagjai, akik brácsás tánczenével tarolnak Európában, miközben a nemzeti zárkózottság trendjével szembeszállva igyekeznek bebizonyítani: a Kárpát-medence még mindig a kontinens legsokszínűbb olvasztótégelye. Interjú.

Kovács Ferenc Dávid Kult

„Rohanunk a barbár világba” – interjú Sebő Ferenccel

Többedmagával együtt megteremtette a táncházmozgalmat; a népzene nagyköveteként tevékenykedik; nemrégiben jelentetett meg közös lemezt a Kaláka együttessel Weöres Sándor századik születésnapjának alkalmából. Sebő Ferenccel többek között tehetségről, munkáról, szégyenről és persze az ünnepekről beszélgettünk.

Tossenberger Adél Kult

"A Securitate nem szerette ezeket a látogatásokat" – interjú a Csík zenekar vezetőjével

Míg a 80-as években még előfordult, hogy a Csík zenekart irredentaként kezelték, mára úgy tűnik, mindegyik politikai párt elismeri őket. Miért jelennek meg mégis többnyire fideszes rendezvényeken? Hol van a népzene helye a Coca-Cola–mámorban? Nem unalmas-e még a Most múlik pontosan? Csík Jánossal, a zenekar alapítójával beszélgettünk.

1 2
Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon

Szlávik: Ez a vírus már nem az a vírus, ami tavaly megjelent Magyarországon

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Új ikonok érkeznek a Windows 10-be, de más újítás is várható

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Cseh csúcsmodell: Magyarországon a 280 lóerős új Skoda Superb

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Hurrikán volt az űrben az Északi-sark fölött, soha nem láttak még ilyet

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Budapesti street food helyet záratott be a Nébih

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Kósa annyira akarhatta az „örökös” pénzét, hogy nem vette észre az őrültségeket

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

Már készül az új biztonságos kereső, ami legyűrné a Google-t

A címlapról ajánljuk