#nemi szerepek

hvg.hu Élet+Stílus

Egyre több fiatal lesz öngyilkos az amerikai kontinensen

A statisztikák szerint a gyilkosság, a balesetek és az öngyilkosság a felelős a fiatal férfiak halálozásának feléért az amerikai kontinensen. A nők pedig leginkább a szülésbe halnak bele. A számok emelkedésében részük lehet a nemi szerepek okozta elvárásoknak is.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„A szabadság megéléséhez kell a legnagyobb bátorság”

Miért ciki egy férfinak, ha vannak feminin vonásai, és miért nem ciki egy nőnek, ha vannak maszkulin tulajdonságai? Ez a kérdés is felmerült a HVG EXTRA Pszichológia Szalon kerekasztal beszélgetésén, amelyet a magazin legfrissebb száma kapcsán rendeztek. Az esten ezen túl szó esett még férfipusziról, szégyenről és a szabad akaratból elvégzett vasalásról.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

A gyerek olyan akar lenni, mint anyu vagy apu

Bizonyára ismerős önnek az érzés, hogy igyekszik úgy csinálni a dolgokat, ahogy annak idején a szüleitől láthatta, vagy semmiképpen sem szeretné úgy csinálni. A szülői minta gyermekkorunkban belénk ivódik, és egész életünkben azt próbáljuk elérni, kiegészíteni, vagy éppen harcolni ellene.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

Nők és férfiak családalapítás előtt és után

Attól a perctől kezdve, hogy két ember családot alapít, szinte kötelező változáson megy át. Mind a krízisnek, mind a harmonikus együttélésnek vannak általános jellemzői, de ezek másképp jelennek meg a nők és a férfiak szempontjából.

Vándor Éva Élet+Stílus

Belefojtjuk a nemi szerepekbe a gyerekeinket?

Vesszük a nemi sztereotípiákat, és egészen kicsi koruktól kezdve bombázzuk velük a gyerekeinket, így aztán felnőve a lányok az önbecsülésüket, a fiúk az érzéseiket veszítik el. De mi történik, ha elfelejtjük a fiús és a lányos ruhákat, és hagyjuk, hogy a gyerekeink gyerekek legyenek?

MTI Instant tudomány

Tanulmány: "Férfibetegség" az önelégültség

31 évnyi kutatás, 475 ezer ember megfigyelése után állapították meg amerikai kutatók, hogy a férfiak több nárcisztikus személyiségjegyet hordoznak magukban. A nárcizmus növeli az önbecsülést, az érzelmi stabilitást és a vezetői szerep betöltésére való hajlamot. A nőket ugyanakkor már kiskoruktól fogva arra nevelik, hogy elnyomják magukban a nárcisztikus vonásokat. Öntelt viszont a nőkből is van bőven.

Hercsel Adél Plázs

Kádár alatt többet szexelt a magyar

Az állampárt megpróbálta uralni a hálószobákat is, ám ez nem mindig sikerült, sőt a politikai szabadság hiánya miatt sokan épp a szexualitásban vezették le fölösleges energiájukat a Kádár-rendszerben – állítja Tóth Eszter Zsófia, akinek Szex és szocializmus címmel jelenik meg hamarosan a Murai Andrással közösen írt kötete. Miért volt sok abortusz a 70-es években? Valódi levelekre válaszolt-e a szexológus az Ifjúsági Magazinban? Mit gondolt a rezsim a prostitúcióról vagy a nudizmusról? Interjú.

MTI Itthon

Nemi szerepek: meglepően konzervatívak a magyar fiatalok

Az Ipsos kutatás szerint a 15-25 évesek 44 százaléka konzervatív felfogású a családban vitt nemi szerepeket illetően. A konzervatív nézeteket vallók az átlagosnál alacsonyabb jövedelmű családok tagjai, szakmunkás és szakközépiskolai végzettségűek, valamint a nagycsaládban élők.

Seres László Vélemény

Seres: Európa ronda arca

Orbán Viktornak sajnos sok mindenben igaza van. Európának bizony van egy olyan arca, amely kísértetiesen hasonlít az általa leírt balos, egyenlősítő, konformista, relativista, elgyávult, önbizalomhiányos, über-PC, kettős mércés Európára.

MTI Kult

Babák fiúknak: Hitler, Goebbels, Göring figurák

Kiállítás nyílt a párizsi Grand Palais-ban "Játékokról és emberekről" címmel. A kiállított játékok nem elsősorban vagy nem pusztán a gyerekek örömére szolgálnak, hanem arra, hogy bemutassák, mi a szerepe a játékoknak az emberek életében.

Szabó Mónika - Szemán Dénes Plázs

Minden nő “jókislány”?

Képzelje el most azt a helyzetet, hogy pont egyszerre ér egy ajtóhoz valaki mással! Mindketten befelé igyekeznek, a helyzet megoldást kíván: ki lépjen be elsőként? Hogyan döntik el ezt a kérdést? Kiegészítésül még azt is tegyük hozzá, hogy a másik személy nem azonos nemű önnel. Ugye milyen egyértelmű lett rögtön a “helyes” megoldás?

hvg.hu Plázs

Milyen a 21. századi férfi?

Bár hagyományosan inkább a nők szerepeit ünnepeljük társadalmi szinten, ma már a másik oldal is megkapja a kitüntető figyelmet, például a november 19-i nemzetközi férfinapon. Ennek apropóján tekintettük át, napjaink férfija hogyan kezeli hagyományos szerepének eltűnését, illetve milyen kihívásoknak és elvárásoknak kell megfelelnie.

hvg.hu Shake

"Nem tudom, mert nő vagyok"

Egy brit online kutatás arra keresett választ, hogy mikor használják kifogásként a nők, hogy a gyengébbik nemhez tartoznak.

MTI Itthon

Társadalmi munkamegosztás: Magyarország lemaradt és beragadt

Endrei Judit, a Kor-Határtalanul nevű program vezetője immár harmadszor rendez konferenciát, amelyek minden alkalommal más témát emelnek ki. A mostani tárgya a nők és a férfiak egyenjogúsága, foglalkoztatottsága volt, amelyhez különböző megközelítésből szólt hozzá kutató, dietetikus, szakpszichológus, közgazdász.

Ha a Balatonra indulna, akkor kerülje el az M7-est Érdnél, mert baleset történt

Ha a Balatonra indulna, akkor kerülje el az M7-est Érdnél, mert baleset történt

Rasszistagyanús magyar szurkolók miatt vizsgálódik az UEFA

Rasszistagyanús magyar szurkolók miatt vizsgálódik az UEFA

Pokoli mennyország: meghajtottuk a 771 lóerős Shelby GT500-at

Pokoli mennyország: meghajtottuk a 771 lóerős Shelby GT500-at

Tokió 2020: megvan az első pozitív koronavírusteszt az érkezettek között

Tokió 2020: megvan az első pozitív koronavírusteszt az érkezettek között

Óriási bravúr a válogatottól, Magyarország-Franciaország 1-1

Óriási bravúr a válogatottól, Magyarország-Franciaország 1-1

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Lángoló autót videóztak a Puskás Ferenc Stadionnál

Késésben van az uniós vakcinaútlevéllel a kormány

Késésben van az uniós vakcinaútlevéllel a kormány

Nem leváltották, rendfőnök lett Semjén miniszteri biztosa

Nem leváltották, rendfőnök lett Semjén miniszteri biztosa

A címlapról ajánljuk
Még több hír a VOLKSWAGEN támogatásával