HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Bizonyára ismerős önnek az érzés, hogy igyekszik úgy csinálni a dolgokat, ahogy annak idején a szüleitől láthatta, vagy semmiképpen sem szeretné úgy csinálni. A szülői minta gyermekkorunkban belénk ivódik, és egész életünkben azt próbáljuk elérni, kiegészíteni, vagy éppen harcolni ellene.

A gyerekek mintakövetés és utánzás útján tanulnak, szinte észrevétlenül. Szülőként azt hiheti, hogy fontos, mit mond a gyermekének. Hát ennek is lehet valami halovány hatása, azonban sokkal markánsabbak a tettei, szokásai, viselkedése. Csupa nonverbális csatornán átívelő minta, melyről a gyermek sokáig azt fogja gondolni, hogy így normális, biztos mindenki így csinálja. Az a fajta kritikus hozzáállás és kitekintés, hogy képes legyen rálátni arra, mi zajlik a családban, csak sokkal később, kamaszkorra lesz meg.

A szülő napi négy kávét megiszik? Este nem kéri meg a gyereket, hogy pakolja vagy együtt pakolják el a széthagyott játékokat? Nem szokott vasalni? Vasárnap délben mindig húslevest eszik a család? Apa mindennap felhívja telefonon a szüleit? Ahány ház, annyi szokás.

Papás-mamás

A gyermek a szerepeket sokszor jól megfigyelhető módon szerepjáték során sajátítja el, építi be az eszköztárába. Megkapó hallani, hogy ugyanúgy becézi a játékbabáját, ahogy a szülei babusgatják a testvérét. Érdekes látni, hogy a gyerek apukaszerepben ugyanúgy köszön el a „feleségétől”, ahogy apa szokott.

Ahány ház, annyi szokás
©

Nem véletlenül az egyik leggyakrabban játszott és legnépszerűbb szerepjáték a papás-mamás, ahol a gyermek felváltva próbálhatja ki az összes szerepet. Anyuka, apuka, kistestvér, nagytestvér, kilépve a való életben megszokott gyermekszerepéből.

Súlyos tükör ez a szülők számára, akik magunkra ismerhetnek egy-egy szerepjáték során elhangzó párbeszédben. „Kislányom, iparkodjál, nincs rá egy napunk, hogy itt szöszmötölj!” – hallja vissza az anya saját magát, miközben hatéves lánya óvodába viszi a „kicsikéjét”. „Fiam, szedd össze magad!” – harsogja a kisfiú, elmélyített, dörmögő, „apukahangon”.

Olvassa tovább Deliága Éva gyermekpszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Visszatért az erőszak helyszínére a megtámadott futó

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ezek a lakásfinanszírozási termékek lépnek az ltp-k helyére

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Ön szerint mit csinál ez az ember az Emmiben? Szavazzon!

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Míg sorra viszik tárgyalásra a hajléktalanokat, Orbán egy orrszarvú nevéről szavaztat

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is

Receptek viharfelhőben – káoszra leltünk az e-egészségügyben is