HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Miért ciki egy férfinak, ha vannak feminin vonásai, és miért nem ciki egy nőnek, ha vannak maszkulin tulajdonságai? Ez a kérdés is felmerült a HVG EXTRA Pszichológia Szalon kerekasztal beszélgetésén, amelyet a magazin legfrissebb száma kapcsán rendeztek. Az esten ezen túl szó esett még férfipusziról, szégyenről és a szabad akaratból elvégzett vasalásról.

Mostanában egyre jobban meg vagyok zavarodva, mert úgy érzem, hogy vissza akarnak tolni minket, nőket a „kanapéra”, egy hagyományos szerepbe, és közben mindenért mi vagyunk a hibásak: hol azért, hogy nem szülünk eleget, hol azért, hogy szétmennek a házasságok – kezdte a beszélgetést az egyik résztvevő, Péterfy-Novák Éva az Átrium teltházas színháztermében. Az Egyasszony című önéletrajzi regényével a köztudatba 2014-be berobbant írónő ugyanakkor a saját életében nem panaszkodhat, hiszen – mint mondta – most, a negyedik házasságában végre megéli azt, hogy a férje (Péterfy Gergely író) kérés nélkül is hoz tejet és kenyeret. „Ezt nagyon élvezem, mivel így teljesen megvalósulhat az én szabadságom is – szabadon vasalhatok és főzhetek” – tette hozzá minden ironikus felhang nélkül.

Balról: Szemán Dénes pszichológus, Péterfy-Novák Éva írónő, Szörnyi Krisztina HVG Extra Pszichológia magazin főszerkesztője

A társadalmi szerepek visszarendeződésének általa tapasztalt jelenségét kutatói szempontból is megerősítette az est másik résztvevője, Szemán Dénes pszichológus. Bár hangsúlyozta, hogy egyetért Hadas Miklós szociológus állításával, miszerint hosszú távon a világban folyamatos emancipáció zajlik, ám a trend korántsem lineáris, és jelenleg ő is egyfajta visszarendeződést érzékel a férfiak részéről. Ennek okát elsősorban az identitásféltésben és a hatalomféltésben (ha más nem, a csoporthatalom féltésében) látja. Bár sokféleképpen meg lehet határozni a férfiasságot, a szakember szerint a legtöbbek számára az okozza a problémát, hogy férfiúi identitásuk arra épül: ők nem nők. Éppen ezért jelent akkora gondot bármiféle trauma vagy más, személyiségformáló hatás, mivel innen csak a feminin irányba lehetne elmozdulni, de arra nem szabad menni, hiszen „identitásvesztést” okozhat.

Ezért ciki a férfiaknak, ha nőiesebb tulajdonságok, jellemvonások jelennek meg náluk, míg a nők sokkal könnyebben él(het)nek együtt az esetleges maszkulin tulajdonságaikkal. Ami persze – vetette közbe Péterfy-Novák Éva – azt sugallja, mintha a nőiesség alantasabb, lebecsülendőbb vonás lenne. Tény, hogy míg ő megtehette, hogy könnyekkel gyászolja el a kapcsolatait („a második házasságom után napra pontosan két hónapig bőgtem”), ez a fajta érzelemnyilvánítás a férfiaknak – legalábbis a társadalmi normák szerint – aligha megengedett. Pedig ennek lennének előnyei, „csak hát közben kimutatjuk a sérülékenységünket, ami már nem fér bele az önképünkbe” – fűzte hozzá Szemán Dénes.

Szemán Dénes pszichológus

A tipikus (hegemón, uralkodó) férfi ilyenkor inkább úgynevezett maszkulin depresszióba esik, vagyis kiabál, agresszív lesz, inni kezd, és ezzel általában el is riasztja maga mellől azokat, akik a leginkább a segítségére lehetnének. A talán egyetlen őszinte emocionális megnyilvánulási lehetőség a férfiak számára – vélte a pszichológus –, ha nyer vagy veszít „a csapat”. E téren nemigen tágulnak a hagyományos társadalmi normák, és például az ölelés vagy a férfipuszi – legalábbis a kárpát-medencei kultúrkörben – továbbra is tabu.

A nők identitásának szabad megélését másféle terhek nehezítik a beszélgetőpartnerek szerint. Többségüket lefoglalja az iszonyú stressz és társadalmi nyomás, hogy valamiképpen összeegyeztessék a munkájukat és a családjukat, a karriervágyaikat és a gondoskodási ösztönüket. Szomorú, de legtöbbjükben fel sem merül, hogy ebben a küzdelemben a férfiak is a partnereik lehetnének; általában (idősebb) nőkben bíznának meg – jellemezte a helyzetet Péterfy-Novák Éva. Neki szerencséje volt, hogy élete fájdalmait – orvosi műhibából súlyos fogyatékossággal született kislányának, illetve egy bántalmazó kapcsolatban fogant és magzatként meghalt második gyermekének történetét – ki tudta írni magából. „Három hét töprengés után, egy hajnalon döntöttem úgy, hogy leírom a saját igazságomat, mert ugyan tudtam, hogy ezzel megbántok embereket, de rájöttem: nem annak kell szégyellni magát, aki elszenvedte ezeket, hanem annak, aki megcselekedte.”

Péterfy-Novák Éva író

A kérdések kapcsán merült fel, vajon miért élik meg olyan nehezen az érintettek az említett sztereotip nemi szerepeket (a nők karrier és család közti vergődést, a férfiak pedig az anyagi biztonság megteremtésének kényszerét). Nem csupán a társadalmi elvárások miatt, hanem sokszor azért is – vélekedtek a résztvevők –, mert, miközben kényszeresen meg akarnak felelni a szerepeiknek, nem veszik észre a választási lehetőségüket. Ebből a helyzetből kilépni persze nem könnyű, de nem is lehetetlen. Csak tudni kell – summázta az est üzenetét Pétrefy-Novák Éva –, hogy „a szabadság megéléséhez kell a legnagyobb bátorság”.

 

Olvassa Szemán Dénes és Péterfy Novák Éva cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
8 dolog, amit csak kevesen tudnak a repülőgépek hajtóműveiről

8 dolog, amit csak kevesen tudnak a repülőgépek hajtóműveiről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Demeter Márta hivatalosan is megkapta a magáét Orbán Flóra repüléséről

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Szokatlan eljárással gyorsítja a kormány a 14 milliárdos kispesti stadion építését

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Kína nekiállt egy egész népcsoport átnevelésének

Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak

Komoly kibertámadás érte a szlovák külügyminisztériumot, adatokat is lophattak