HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Minden kamaszgeneráció megkapja a kritikát, hogy más, mint a korábbi. A maiak talán még több mindenben különböznek. Sokan mondják, hogy felborultak a nemi szerepek, a lányok lényegesen rámenősebbek, a fiúk visszahúzódóbbak.

Sosem az a kérdés, mivel lehet támadni a tiniket, inkább az, mivel segíthetjük őket abban, hogy a kamaszkorukat annak minden nehézségével együtt a legteljesebben tudják megélni. Mit tehetnek a felnőttek azért, hogy a saját bőrükben jól tudják érezni magukat, még abban a korban is, amikor ez talán a legnehezebb feladat? Mihez kezdjünk a nemi szerepek összemosódásával, egyáltalán kell-e bármit kezdeni vele?

Legelőször is, egy gyerek jóllétének az alapját azzal adhatjuk meg, hogy elfogadjuk olyannak, amilyen. Vannak lányok, akik már ovis korukban is inkább fiús játékokat játszanak, rámenősebbek, mozgékonyabbak, verekedősebbek, nehezebben illeszthetők be a tipikus lányos sémába. A nem átlagos lányokat a szülők, pedagógusok sokkal jobban fogadják, mint amikor egy fiú nem elég fiús.

Sémákba erőltetni
©

Ha egy fiú babát fog a kezébe, ha nem szeret focizni, ha csendesebb, félénkebb, a felnőttek pánikszerű reakciókat tudnak adni a viselkedésére. Sokszor hallom, hogy a szülők focicsapatba egy kemény edzőhöz adják be, hogy segítsen „rendes férfit” faragni belőle. A fiúkat mindenáron erőteljesen bele akarjuk passzírozni egy sémába, az elvárások velük szemben nagyon merevek. Ezzel sok kisfiú gyerekkorát, és sok kamaszfiú fiatalkorát nehezítjük meg.

Minél inkább erővel akarunk faragni valakiből valakit, fiúból férfit, zárkózott gyerekből nyitottat, szorongó gyerekből rámenőset, eleven gyerekből nyugodtat, lázadó tiniből jó kislányt, annál inkább azt üzenjük neki, hogy nem vagy elég jó úgy, ahogy vagy. Ez az érzés végigkíséri a gyerekek minden korszakát, gyerekkoruk minden fontosabb állomását, és rettentően megnehezíti a kamaszkort. Ebben a korban ugyanis még a legkiegyensúlyozottabb gyerekek is átmenetileg talajvesztetté válnak, hiszen keresik az identitásukat.

Annak a gyereknek, akivel a környezete azt érezteti, hogy nem elég jó, hogy változnia kell, ez az identitáskeresés, ez a talajvesztettség kifejezetten embert próbáló feladat lesz. Minél jobban érzi magát egy kamasz a saját bőrében, annál könnyebben vészeli át ezt a cseppet sem könnyű, labilis korszakot.

Olvassa tovább Sebestyén Eszter pszichológus cikkét a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban, mely a nemek, a nőiesség, férfiasság témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk Susan Quilliam Hogyan válasszunk társat? című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egy hajléktalan igaz története: korábban nem volt hol laknia, most ő visz internetet New York elmaradott negyedébe

Egy hajléktalan igaz története: korábban nem volt hol laknia, most ő visz internetet New York elmaradott negyedébe

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Rendőrt hívott Hadházy, mert nem engedik be az MTVA-hoz

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Van egy ország, ahol négyszeresére emelték a minimálbért, de így sincs minek örülni

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

Fucsovics Márton győzelemmel kezdett az Australian Openen

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

100 millió dollárral fizette le a világ leghíresebb drogbárója a mexikói elnököt

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek