A hét receptje: Vaníliás túróhab málnazselé ágyon
Erre a hét végére egy igazán különleges desszertet választottunk. Ha idáig nem sikerült volna, ezzel biztosan elkápráztatjuk szeretteinket.
Erre a hét végére egy igazán különleges desszertet választottunk. Ha idáig nem sikerült volna, ezzel biztosan elkápráztatjuk szeretteinket.
A legtöbb ünnepben az a legjobb, hogy ünnepi étel kerülhet az asztalra. Miért lenne a Valentin-nap kivétel? Alkalomhoz illő ételek és receptek.
Mivel a reggel sokunknak már az időzített ébresztés miatt is döcögősen indul, hajlamosak vagyunk a reggelizést is a lehető leggyorsabban elintézni. Pedig érdemes a napot egy tápláló és persze finom fogással indítani, megmutatjuk a legjobb reggeliket, receptekkel együtt.
Manapság mindenféle high-tech, csodabevonatos edényben süthetünk-főzhetünk. Csak pár tízezer forint, és akár önjáró csilli-villi edények állítják elő az ebédet, ránk már lassan nincs is szükség hozzá, a bolondnak is megéri. Vagy lehet, hogy elég egy cseréptál is?
Sokunknak nem élet az élet valami rágcsálnivaló nélkül. Úgy vagyunk vele, mint Gombóc Artúr a csokoládéval, jöhet bármilyen ropogós olajos mag, csak legyen egy zacskónyi a kezünk ügyében.
Egy tál tészta a legelőkelőbb éttermekben is legalább annyira otthon van, mint a kisvendéglőkben, lakótelepi konyhákban, falusi portákon vagy az iskolai menzákon. Legfeljebb pasztának hívják.
A tejberizs a tejbegrízzel, a puliszkával és hasonló társaival egyetemben örök gyerekeledelnek számít. Valódi, értékes desszertként nem sokan tekintenek rá. Pedig ez a fogás végtelen lehetőségeket rejt magában, be is bizonyítjuk néhány érdekes recepttel.
Mekkora szerencse, hogy év elején nincs időnk búslakodni. Alighogy felednénk a szilveszteri mulatságokat, már itt a farsangi időszak. S ez sem a fogyókúráról szól.
Igenis szezonja van a befőzésnek. Téli napokon felér egy hangulatjavító fényterápiás tréninggel, ha narancslekvárt készítünk. Az angolok kedvenc lekvárja nemcsak a reggeli pirítóshoz, kalácshoz, de szárnyashúsokhoz is kiválóan passzol.
Vannak kifejezett levesfanok, akiknek nem élet az élet a jó, sűrű kanalazni való nélkül. De ilyenkor télen mindnyájan elgyöngülünk egy tál gőzölgő, illatos leves láttán, különösen, ha a tetején szép, formás, petrezselymes dara- vagy májgaluska ingerkedik. És még mi lehet benne, hogy már kapjuk is a kezünkbe a kanalat?
A rakott krumpli a legnépszerűbb ételeink egyike. Nem véletlen. Krumpli, tojás, tejföl, kolbász többnyire akad a spájzban. S különösebb főzési ismeretek nélkül, a kéznél levő, olcsó alapanyagokból ízletes étel készíthető.
Még el sem fogyott a karácsonyi bejgli, és máris újabb indokot találhatunk, hogy ismét begyújtsuk a sütőnket.
Ha az időjárás engedi, ilyenkor is érdemes felkerekedni, hogy olyan vidékeit ismerjük meg az országnak, amelyek nem tipikusan a nyaralásra, wellness-ezésre csábítanak. Gasztroturisták nem csalódnak, ha Szabolcs-Szatmár-Bereg felé veszik az irányt.
A másnaposság kuruzslásának egyre gyarapodó szakirodalma van. Egy dologban azonban valamennyi macskajajos egyetért: a szesszel meggyötört gyomor egyik leghatásosabb gyógyszere a tartalmas, forró, savanykás leves.
A szerencsét kitúró malac mellett a sok pénzt jelképező lencse az egyik kötelező főszereplője az újévi menünek.
A pezsgő nem csak kiváló aperitif, de egyike a legsokoldalúbb, étkezések mellé is kínálható nemes italnak. A nagy klasszikus, a kaviár mellett számos egyszerűbb vagy rafináltabb fogást is kísérhet.
A karácsonyi trakta romjaira ilyenkor már rá sem bírnak nézni a népek. Mi legyen a maradékkal?
Nem elég, hogy az ünnepek alatt több fogásos ínycsiklandozó ünnepi ebédet és vacsorát eszünk szinte minden nap, ilyenkor a legtöbb otthonban az étkezések közti nassolások is gyarapodnak. Mutatunk pár igazi különleges desszertet.
Nincs az a fenyőágakon könnyedén libbenő gyönyörű dísz, ami lekörözné a karácsonyfa legédesebb ékességét, a szaloncukrot.
A bejgli és a mézeskalács hagyományosan ott van a magyar családok ünnepi asztalán. De itthon is egyre több helyen bukkan fel az olasz famíliák két nagy kedvence, a panettone és a pandoro.