#savanyúság

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát
 

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.






Besavanyodva - recept
 

Besavanyodva - recept

A mai városi piacok,vásárcsarnokok áruválasztéka sajnos egyre kevésbé különbözik egy szupermarketétől. Amiért mégis jobban szeretünk piacozni, az elsősorban a személyesség. Az a kapcsolat, amit a törzsvásárló soha nem kaphat meg az állandóan változó személyzetű, eladók helyett leterhelt, ingerült árupakolókkal felszerelt áruházakban. A magunk részéről azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos árus-vevő bizalmi viszony leginkább a savanyúságosoknál érhető tetten.

K.G. K.G.

Tökéletes menő savanyúság: szendvicsuborka – recept
 

Tökéletes menő savanyúság: szendvicsuborka – recept

A düh időnként komoly kreativitáshoz vezet. Jelenlegi eredményünk egy nem is annyira enyhe felindulásból született savanyúság. A szendvicsuborka mutatós, könnyen elkészíthető, és persze ízletes is, különben minek spájzolnánk. Ráadásul sokkal kevesebből előállítható, mint amennyit gourmet boltok polcairól levéve fizetnünk kellene érte.

Marton Levente Marton Levente

Tökéletes édes és savanyú szilvából - recept
 

Tökéletes édes és savanyú szilvából - recept

Gombócból sokunknál csak a szilvás az igazi. S mi tagadás a szilvapálinkát sem vetjük meg. A szilva nagyon értékes és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, pár hétig még frissen is élvezhetjük, de ízeit télre is üvegbe zárhatjuk.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes savanyúságok – rendhagyó receptek
 

Tökéletes savanyúságok – rendhagyó receptek

Amíg mi nyáron igazából a kovászos uborkára harapunk rá, addig másutt ennek a sós változatát imádják, vagy éppen fokhagymát savanyítanak. Hogy hol? Elöljáróban csak annyit, hogy rengeteg vodkát lehet rá inni.

Tóth Sándor Tóth Sándor


Így tegyünk el savanyúságot – recept
 

Így tegyünk el savanyúságot – recept

Most kell besavanyodni. Legalábbis a spájzban, ha télen nem a sarki közértben akarunk a vasárnapi rántott hús mellé valami üveges vegyes vágottat venni. Ropogós savanyú uborka, kerek almapaprika, ízletes csalamádé, cékla, cukkini – szinte bármelyik zöldség savanyítható. Elkészítésük egyáltalán nem nehéz, érdemes belefogni.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Tökéletes téli savanyúság - recept
 

Tökéletes téli savanyúság - recept

Ki mondta, hogy télen nem lehet befőzni? Ha valaki nyáron nagyon belejött a dologba, annak most sem kell lemondani róla, főleg savanyúság fronton. Az ünnepi sültek például kifejezetten kívánják az ilyesmit. Mondjuk, a cukkinit csalamádénak álcázva.

Marton Levente Marton Levente