Hogyan tartósítsuk a nyarat? – tippek a biztonságos befőzéshez
Milyen zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk? Mit használjunk a tartósításhoz? Hogyan sterilizáljunk? Hogyan zárjuk le az üvegeket?
Milyen zöldségeket és gyümölcsöket válasszunk? Mit használjunk a tartósításhoz? Hogyan sterilizáljunk? Hogyan zárjuk le az üvegeket?
Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.
Nagyjából 3 évezred hagyományai sűrűsödnek össze a Google mai, különleges grafikával prezentált logójában. Ma van a kimchi napja – ez a világ egyik legegészségesebb étele. De tudja, hogy mi az a kimchi?
Most kell besavanyodni. Legalábbis a spájzban, ha télen nem a sarki közértben akarunk a vasárnapi rántott hús mellé valami üveges vegyes vágottat venni. Ropogós savanyú uborka, kerek almapaprika, ízletes csalamádé, cékla, cukkini – szinte bármelyik zöldség savanyítható. Elkészítésük egyáltalán nem nehéz, érdemes belefogni.
Jelöletlen, penészes káposztát, fokhagymát, uborkát, paprikát és egyéb zöldségeket találtak a Nébih ellenőrei egy illegális vecsési savanyítóban.
A mai városi piacok,vásárcsarnokok áruválasztéka sajnos egyre kevésbé különbözik egy szupermarketétől. Amiért mégis jobban szeretünk piacozni, az elsősorban a személyesség. Az a kapcsolat, amit a törzsvásárló soha nem kaphat meg az állandóan változó személyzetű, eladók helyett leterhelt, ingerült árupakolókkal felszerelt áruházakban. A magunk részéről azt tapasztaltuk, hogy a hagyományos árus-vevő bizalmi viszony leginkább a savanyúságosoknál érhető tetten.
A düh időnként komoly kreativitáshoz vezet. Jelenlegi eredményünk egy nem is annyira enyhe felindulásból született savanyúság. A szendvicsuborka mutatós, könnyen elkészíthető, és persze ízletes is, különben minek spájzolnánk. Ráadásul sokkal kevesebből előállítható, mint amennyit gourmet boltok polcairól levéve fizetnünk kellene érte.
Ki mondta, hogy télen nem lehet befőzni? Ha valaki nyáron nagyon belejött a dologba, annak most sem kell lemondani róla, főleg savanyúság fronton. Az ünnepi sültek például kifejezetten kívánják az ilyesmit. Mondjuk, a cukkinit csalamádénak álcázva.
Gombócból sokunknál csak a szilvás az igazi. S mi tagadás a szilvapálinkát sem vetjük meg. A szilva nagyon értékes és sokoldalúan felhasználható gyümölcs, pár hétig még frissen is élvezhetjük, de ízeit télre is üvegbe zárhatjuk.
Amíg mi nyáron igazából a kovászos uborkára harapunk rá, addig másutt ennek a sós változatát imádják, vagy éppen fokhagymát savanyítanak. Hogy hol? Elöljáróban csak annyit, hogy rengeteg vodkát lehet rá inni.
Ha van valami, ami még őrzi a régi piacok hangulatát és ízeit, azt a savanyúságárusoknál találjuk meg. Szinte mindegyik termelőnek megvan a maga titkos, egyéni receptje.