szerző:
Marton Levente

Ki mondta, hogy télen nem lehet befőzni? Ha valaki nyáron nagyon belejött a dologba, annak most sem kell lemondani róla, főleg savanyúság fronton. Az ünnepi sültek például kifejezetten kívánják az ilyesmit. Mondjuk, a cukkinit csalamádénak álcázva.

A cukkini sokaknak nyersen nem igazán csábító, noha vannak egészségmániások, akik bőszen propagálják, de az általános meggyőzés még várat magára. Aki szereti nyersen, egye, de azért olvasson tovább, aki savanyúságként még nem kóstolta, az is.
A cukkini ugyanis nagyon jó savanyúság. Pláne, hogy újabban divat lett mindenféle elképzelhetetlen alapanyagból  csatnit, lekvárt, savanyúságot gyártani. Az interneten pedig némelyek sportot űznek abból, hogy ki tud meghökkentőbb hozzávalókból üvegbe valót kanyaríntani, aztán az eredmény vagy önmagáért beszél vagy önmagáért mélyen hallgat.

©

A cukkini nem nagy újdonság, nem is túl meghökkentő, viszont működőképes. Már a külseje is bizalomgerjesztő, hiszen uborkára, a savanyúságok vitathatatlanul első számú üdvöskéjére hasonlít, s mit sem számít, hogy inkább tökféle. Cukkini csalamádét készíteni roppant egyszerű, és gyakorlatilag egész évben lehet, hiszen cukkini folyamatosan kapható. Piros kaliforniai paprika is mindig beszerezhető, a szín egyébként szabadon választható, csak a dizájn kedvéért ,esetleg némi hazafias beütés végett indulhatunk a trikolóros vonalon: zöld cukkini, piros paprika és a fehér hagyma összeállításban.  Ez a cukkini csalamádé remekül illik egy igazi házi hamburgerhez, evőkanálnyi  dijoni mustárral megkent hatalmas marhahúspogácsa tetejére épp úgy,  mint más vagdaltakhoz vagy párolt, grillezett, sült, töltött szárnyasokhoz.

 Recept

Hozzávalók /2-3 fél literes üveghez /:


2 kg cukkini

3-4 fehérhagyma

2 (piros) kaliforniai paprika

2 dl fehérborecet

2-3 evőkanál 10%-os ecetsav

10 dkg cukor

2-2 evőkanál koriandermag és mustármag

1 evőkanál só

Elkészítés:

1. A jól megmosott cukkinit a lehető legvékonyabban gyaluljuk le, héjastól. Tegyük egy tésztaszűrőbe, sózzuk be, és hagyjuk állni 10 percet, majd nyomkodjuk ki, mintha uborkával bánnánk. A lépés akár ki is hagyható, mert a cukkininek nincs olyan kesernyés leve, mint az uborkának, viszont a sótól kissé puhul.

2. A hagymát és a paprikát is vékonyan szeleteljük fel, keverjük össze a cukkinivel, és osszuk szét az üvegekbe. Az eceteket, a cukrot és a magokat forraljuk fel 3 dl vízzel, majd öntsük fel a folyadékkal az üvegeket, úgy, hogy a magvakból arányosan jusson mindegyik – fertőtlenített – üvegbe. Keverjük meg egy evőpálcikával, hogy mindenhová jusson a folyadékból és kiszálljanak a légbuborékok. Ezután ha kell, még töltsünk rá a folyadékből - legfeljebb gyorsan gyártunk még egy kicsit -, amelynek el kell lepnie a cukkini csalamádét.

3. Tekerjük a légmentesen lezárt üvegeket újságpapírba, és egy napig hagyjuk szárazdunsztban, aztán mehet a kamrába. Van, aki szerint a dunszt fölösleges óvatosság, mert anélkül is tartósít az ecet. Ez valószínűleg így van, de a dunsztolásból még sosem lett baj. Pár hét érés után, még karácsony – szilveszter előtt tesztelhető.

Tippünk: Opcionálisan dugdoshatunk az üvegekbe vékonyra szelt gerezd fokhagymát. Tálaláskor meghinthetjük frissen vágott petrezselyemmel; levétől lecsurgatva megszórhatjuk chilipehellyel, csípkedhetünk rá korianderlevelet, hinthetünk a tetejére pirított magvakat, csöpögtethetünk rá szezám vagy dióolajat - mindegyik kicsit más dimenzióba emeli. S vessenek meg minket, de ha elfogy a csalamádé, s maradt az üvegben kevés lé, akkor mi leszűrve egy ripszropsz összedobott paradicsom vagy uborka salátára szűrnénk.

/ Még több recept a szerzőtől: www.asztaltanc.hu /

 

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását

Imádni fogják a diákok a Windows 10 újítását

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

Egyenesen a katedrára: Kálmán Olga tanítani fog

20 év után találták meg a 8 milliárdot érő lopott Picasso-festményt

20 év után találták meg a 8 milliárdot érő lopott Picasso-festményt

Trónok harca 8.: Kiszivároghatott, mi történik az első epizódban

Trónok harca 8.: Kiszivároghatott, mi történik az első epizódban

Szokott instagramozni? Megint felmérik a magyar felhasználókat, ezt kell kitöltenie

Szokott instagramozni? Megint felmérik a magyar felhasználókat, ezt kell kitöltenie

Településenként 100 millió forinttal indul a szabad strandok felújítása a Tisza-tónál

Településenként 100 millió forinttal indul a szabad strandok felújítása a Tisza-tónál