#érzékelés









Narancssárga csészéből a legfinomabb a forró csoki
 

Narancssárga csészéből a legfinomabb a forró csoki

Narancssárga csészéből kortyolgatva érzik legfinomabbnak az emberek a forró csokoládét – ezt állapították meg európai szakemberek, akik szerint újabb bizonyítékot találtak arra, hogy az ételek és italok tálalásának módja nagymértékben befolyásolja az ízek érzékelését.

MTI MTI

Az érzékelés a robot nagy ellensége
 

Az érzékelés a robot nagy ellensége

A sör kivétele a hűtőből vagy a bevásárolt áruk átrakása nem gond egy erre tervezett robotnak, de jelenleg nem létezik olyan gép, amelyik képes lenne felismerni legalább száz árucikk 80 százalékát egy szupermarketben. Noha a robotok komoly sikereket érnek el az iparban, ahol a feladatok ismétlődnek, még nem tudják felvenni a versenyt az emberekkel, akik képesek megfogni a tárgyakat, és minden erőfeszítés nélkül mozogni a tárgyi világban.

MTI MTI

Jótékonyan hat az alvás a színlátásra
 

Jótékonyan hat az alvás a színlátásra

Reggel még valósághűen látjuk a színeket, az ébrenléti idő időtartamával azonban változik az érzékelésük - erre a következtetésre jutottak a Houstoni Egyetem kutatói. Először sikerült bebizonyítaniuk, hogy az alvás hatással van a környezet észlelésére.

MTI MTI

Bőrünkkel is hallunk, nemcsak a fülünkkel
 

Bőrünkkel is hallunk, nemcsak a fülünkkel

Hatalmas előrelépést jelentett az érzékszervek tanulmányozásakor egy 1976-os tanulmány, amely megállapította, hogy nemcsak fülünk játszik szerepet a hallásunkban, hanem például a szemünk is, hiszen a száj és az arc mozgását is önkéntelenül követjük, amikor beszélgetőpartnerünkre figyelünk. Egy friss tanulmány viszont a bőr szerepét hangsúlyozza ebben a folyamatban - írja a New York Times.

hvg.hu hvg.hu