#űr




Hogyan lehet jó étvágyat csinálni az űrhajósoknak, mit esznek pontosan az űrben és mivel foglalkozik egy magyar űrdietetikus?
 

Hogyan lehet jó étvágyat csinálni az űrhajósoknak, mit esznek pontosan az űrben és mivel foglalkozik egy magyar űrdietetikus?

Az űrkutatóknak és -utazóknak azért is van szükségük speciális dietetikusi segítségre, hogy étrendjükkel minél hatékonyabban megelőzhessék a daganatos betegségeket, a csontritkulást és az izomvesztést, ezek veszélye ugyanis többször akkora az űrben, mint földi körülmények között. Miért esznek liofilizált húst, hogyan lehet salátát termelni a bázisokon, és milyen íze van a mikróbákból, ásványi anyagokból és levegőből előállítható fehérjének? Benyó Zsuzsannát kérdeztük.




Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek
 

Veszélyes lehet a saláta, amit nem a Földön termesztenek

Ugyan színt vihet az űrhajósok étrendjébe, de nagy problémát is okozhat az ilyen környezetben termesztett saláta – derül ki egy új vizsgálatból. A növény ugyanis védtelenebb a baktériumokkal szemben, így szalmonella és e.coli baktériumokkal is fertőzött lehet.

hvg.hu hvg.hu