szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A női jelentkezőket keményebb próba elé állítják, és többször zavarják meg állásinterjú során, mint a férfiakat.

Az állásinterjúk nehézségi foka nemtől függ: a férfiaknál kétszer valószínűbben szakítják félbe a nőket, azonban, ha egy férfi akad meg a mondat közepén, az inkább pozitív és megerősítő – idézi a Social Sciences című lapban megjelent tanulmányt az elleuk.com.

A kutatás során több mint két évig két neves amerikai egyetem (Kaliforniai Egyetem és Dél-Kaliforniai Egyetem) állásinterjúit elemezték.  Megállapították, hogy a női jelentkezőktől többet kérdezett a bizottság, ami a jelölteknél kapkodást, akár pánikot eredményezhet. Emellett a kutatást végzők szerint létezik egy „bizonyíts-hozzáállás” a nők felé.

Ami a számokat illeti: a nőktől átlagosan 5-öt kérdeztek – válaszukba pedig többször belevágtak – míg a férfiaktól csak 4-et. A hölgyeknek további két kérdést tettek fel, tehát 3-mal többször kellett válaszolniuk, mint a férfi jelentkezőknek. Így idejük nagyobb részét tette ki a kérdezősködés, mint a válaszadás. A kutatás szerint sok a kapcsolódó kérdés is, melyekkel kihívás elé állítják a jelentkezőt, tesztelik az előre begyakorolt szövegét és a válaszait.

Még a lenyűgöző önéletrajzzal rendelkező nőket is kemény kérdések elé állítják, a folyamatos közbekérdezés miatt pedig a jelentkező nem tud összefüggően beszélni. „Ezek a társalgási minták láthatatlan torzulásokat eredményeznek, melyek miatt folyamatos a nőkkel szemben támasztott magasabb követelmény” – mondták.

A sok közbevágás eredményeképp a női jelentkezők gyakran érezték, hogy kevés idejük van – ezt verbálisan is jelezték. Elhangzott az, hogy „nem maradt már sok idő, ezt gyorsan elmondom”, „az idő szűke miatt ezt a részt átugrom”, „ezt gyorsan felvázolom, hogy áttérhessünk a továbbiakra”.

A kutatók úgy vélik, egyértelmű kapcsolat áll fönn a kapott kérdések száma és a sietésre való hajlandóság között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Az Európai Unió leszerződik 160 millió vakcinára a Modernával

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Rengeteg mutációja van már a koronavírusnak, de egyik sem terjed gyorsabban az eredetinél

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó

Menet közben esett le a kormánya egy autóversenyzőnek – videó