szerző:
SzJ

“Vive la France!” – a bor francia fővárosában minden az élet szeretetéről szól. Gyönyörű épületek, könnyed francia elegancia, nagypolgári, de mégis bohém hangulat. Vörösbor, sajt, osztriga és libamáj végtelen mennyiségben, az isteni francia desszertekről nem beszélve. S ha nem lenne elég, van még mit felfedezni a borvidéken, a mi kedvencünk a festői kisváros, Saint-Émilion lett. Gasztroturista Bordeaux-ban járt.

Az édeskés vaj és a frissen sült francia sütemények illata már a Mérignac reptéren megcsap bennünket, alig pár perccel a landolást követően. Az első dolog pedig, amit megpillantottunk, egy ember nagyságú borospalack: “Üdvözlünk Bordeaux-ban” felirattal. A két terminál között is szőlőültetvények vannak, így szeptember végén hatalmas lila fürtök rostkadoztak rajtuk. A legújabb (Wizz Air), Budapestről induló, heti kétszeri, hétfői és pénteki közvetlen repülőjárattal alig több mint két óra alatt elérhetővé vált Franciaország egyik legszebb borvidéke. Két napot töltöttünk Bordeaux városában, és még fél napra kiruccantunk a festői borvidéki faluba, Saint-Émilion-ba is. Mindössze 60 óra – s hihetetlen, mennyi minden belefér. Mutatjuk, hogy miket nem érdemes kihagyni.

Bordeaux legújabb, modernkori jelképe a La Cité du Vin, egy interaktív bormúzeum, oktató és kulturális központ, étterem és borbár egyben. Futurisztikus üvegépület a Garonne folyó partján, a belvárostól néhány villamosmegállónyira. A La Cité du Vin a régió borkultúrájának kapuját hivatott szimbolizálni, az idelátogató egy olyan “utazáson” vehet részt, amelynek során elkalauzolják a bor történetének különböző korszakaiba és helyszíneire, mindezt minden érzékszervünkre hatva. A tárlatvezetés végén egy pohár borral a kezünkben, az épület tetejéről nézhetjük a lenyűgöző panorámát. Ne hagyjuk ki az L7 éttermet sem, kötelező program, nemcsak borrajongóknak.

Bordeaux új jelképe - a bor fellegvára
©

Ilyen ráhangolódás után irány a Restaurant Baud et Milliet, a város legjobb sajtlelőhelye! Az 1986 óta üzemelő “sajt-étterem” pincéje több mint 110 féle sajtot rejteget: legyen az kecske-, tehén-, érlelt, lágy vagy penészes sajt, itt biztosan megtaláljuk kedvencünket. Van ugyan étlap, ami persze, hogy a sajtokra alapul, mégis valahogy úgy kell ezt elképzelni, mintha a tulajdonoshoz érkeznénk vendégségbe. A házigazda mosolyogva üdvözöl minket, megbeszéljük vele a fontos dolgokat, körbevezet a birodalmában. Mesél a sajtokról, majd magunkra hagy minket a pincében, ahol lentről fel “repülünk”, hiszen ez maga a  sajtmennyország, kedvünkre kóstolhatunk bármelyik fajtából, és persze remek bordeaux-i borokat is kínálnak hozzájuk. Vigyázat, hagyjunk helyet a házilag készített libamájnak, és a sült Mont d’Or sajtnak is, mindkettő a ház specialitása, melyek elfogyasztása után erősen javallott egy kellemes esti seta a folyóparton.

©

Szombat reggel érdemes kimenni valamelyik piacra, mi a Marché des Capucins-t választottuk, ami a helyieknek is nagy kedvence. Friss halak, tenger gyümölcsei, osztriga minden mennyiségben, gyönyörű húsok; illatos bagettek, végtelen hosszú sajtpultok, termelői zöldségek, frissen szedett fügék, szezonális csokrok és a legkülönfélébb karakterek kavalkádja fogad bennünket – tökéletes piaci hangulat.

©

Annak, aki ennél kissé nyugalmasabban,  turistásabb módon szeretné megkóstolni a helyi finomságokat, ajánljuk a Bordeaux River Cruise programjait: a Garonne folyón hajókázva, angol nyelvű idegenvezetővel fedezhetjük fel helyi termelők sajtjait, sonkáit, és megkóstolhatunk többféle régiós bort is, miközben a város panorámájában gyönyörködünk.

Egy kis délutáni séta alkalmával felfedeztük Bordeaux egyik legjobb fagylaltozóját a La Maison du Glacier-t, ahol ugyan nagyon csábított a libamáj fagyi, de végül egy pisztácia-feketecsokoládé kombót választottuk. Viszont betévedtünk egy Maison Dubernet nevű üzletbe, ahol a libamáj a specialitás, s mint megtudtuk, 1864 óta, generációkon átívelve foglalkoznak libamájjal és más delikát termékek készítésével. Tökéletes ajándék, és repülőre felvihető kiszerelést is tartanak.

Minket nemcsak a borok, hanem a koktélok is érdekeltek, ezért utunk szombat este a Le Point Rouge-ba vezetett, ahol több mint 100 féle különleges koktélból lehet választani, és a konyhájuk is fantasztikus. A bartender elbeszélget a vendégekkel, hogy biztosan az ízlésüknek, hangulatuknak megfelelő italt állítsa össze. A séffel ugyan nem találkoztunk, de innen üzenjük neki, hogy életünk legfinomabb kacsamellét készítette el, répapürével, francia mustárral és korianderrel tálalva. C’est magnifique!

©

Ha van még egy fél napunk, ne hagyjuk ki Saint-Émilion-t a programunkból. Bordeaux-ból vonattal 40 perc alatt elérhető ez a festői szépségű település, ami nem mellesleg 20 éve az UNESCO világörökségének a része. Itt minden a borról, a borkészítésről és a gasztronómiáról szól. A város jelképe a 12.-15. század között épült monolítikus templom, melynek tornya is látogatható (a bátrabbak megmászhatják, a legmagasabb pontról lélegzetelállító panoráma fogad). S érdemes egy vezetett túra keretében felfedezni a templom belsejét és a földalatti folyosókat is. Saint-Émilion-ban és környékén  820 chateau, azaz pincészet, 4 Michelin-csillagos étterem, számtalan ajándékbolt, helyi művészek műtermei és egy pezsgőpincészet várja az idelátogatókat.

©

A mi kedvencünk a Chateau Guadet, az 1755 óta üzemelő családi pincészet lett, ahol a Lignac család, apa és fia fogadtak bennünket egy igazi francia kastélyban. A pincészet is látogatható, szerveznek kóstolókat és különféle túrákat is. S ha szerencsénk van, épp egy olyan vasárnapon érkezünk, amikor gyakorlatilag egy családi ebédre is a vendégeik lehetünk.

Bordeaux-ba visszatérve utolsó esténken a Le Petit Commerce nevű haléttermében kóstoltunk friss halakat és osztrigát, a látogatást pedig a Secret d’Initiés nevű champagne bárban zártuk, ahol több mint 20 féle elsőrangú champagne-t poharaznak.

Koccintunk a visszatérésre! Au revoir!

©

   

 

 

 

 

 

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

200-600 millió jelszót tárolt titkosítás nélkül a Facebook – lehet, hogy az öné is veszélyben volt

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Pénzt kaphatnak diákok, hogy megnézhessék Ferenc pápát Csíksomlyón

Kórházba került Törőcsik Mari

Kórházba került Törőcsik Mari

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem

A Fidesz most megúszta a teljes megalázást, a kormány azonban még távolról sem

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor

Mindenre felkészül a CEU – az egyetemi közösség előtt beszélt a rektor