szerző:
Zelki Benjámin

A november végén induló felújítás előtt számos festményt, domborművet fotóztunk a Lehel tér és Újpest-Központ között, olyan alkotásokat, amelyek nagy részét nemigen láthatjuk többé eredeti helyén. Íme, az eredeti állapot, képekben. Ez a cikk egyben Városbújócska címmel induló, városi tájképekkel, ismert és kevésbé ismert, de mindenképpen fontos és bemutatásra méltó köz(vagy magán-)terekkel, azok történetével és esztétikájával és azok különféle kontextusaival foglalkozó sorozatunk első darabja.

Noha elsőre egyhangúnak tűnik, a metrónak mégis ezen szakaszán áll a legtöbb műalkotás. Ezeket a felújítás honlapján össze is gyűjtötték. A legjellegzetesebb a Dózsa György úti peronnál látható porcelánfestés.

©

A rekonstrukció a metró legfiatalabb szakaszán kezdődik: a Lehel tér és Árpád híd közti részt 1984-ben, az Újpest-Központig tartó szakaszt pedig 1990-ben fejezték be. A 3-as vonalat már az átadáskor is szerették volna elvinni Káposztásmegyerig, az alagút meg is épült egy megállóval tovább, az Árpád Üzletház vonaláig, csak az állomás hiányzik fölüle.

A 14-es villamos Rákospalota-Újpest és a Szilas-patak közötti szakaszát is úgy építették meg, hogy a metró paramétereinek megfeleljen. Azonban jött a rendszerváltás, és a projekt elakadt, a metró azóta is csak Újpest-Központig jár.

A 3-as metró északi része a Lehel téri templom vonalától mélyvezetésűből felszín alatti alagútba megy át, és Újpestig végig a föld alatt is halad. A vonal a Rákos-patakot nem alulról, hanem felülről szeli át – aki lelépcsőzik a Váci úttal közös metrófelüljáró alá, hallhatja is a vonatokat, ahogy átmennek a feje fölött.

A metró állomásainak dizájnja az Árpád hídtól kifelé egységes. Ezen a szakaszon találhatjuk a legtöbb műalkotást – apró, jellegzetesen szocreál porcelánokat, mozaikokat és domborműveket láthatunk a kijáratoknál.

©

Nem egy megtűrt graffiti, hanem Szász Endre festőművész porcelánpannója, melyen egy fáklyát tart kezében Dózsa György. A művet a metrófelújítás során elbontják.

©

Metró érkezik az Árpád hídhoz. Nemsokára se az állomást, se a szerelvényt nem látjuk így többet.

©

Utasok várják a metrót az Árpád hídnál. A bejárat fölötti hullámok a felújítás után is megmaradnak.

©

Az Árpád hídi retró metróbejárat. Vajon az üvegajtók is megmaradnak?

©

A szoc- és a kapreál találkozása az Árpád hídnál. Coca-Cola, felújított orosz metró. Valami nem változik.

©

Egységes peronfal és megfáradt utas a Forgách utcánál. A háttérben a metrófelújítás tájékoztatója már látható, a Kálvin téren a 4-es metró viszont még nem.

©

A Forgách utcai megálló déli bejárata, Újpest felé. A balra található képen Máriási Iván Csillagok útja című műve található. Az alkotást a felújítás során elbontják, és restaurálás után Újpest-Városkapuhoz helyezik.

©

Ezek a nagy szemek figyelnek minket a Forgách utca belváros felé haladó, északi bejáratánál. Ifj. Madarassy Walter Fürkésző szemek című domborművét a felújításkor elbontják.

©

Délutáni csúcsforgalom, emberek sietnek a Gyöngyösi utcai metróhoz. A háttérben Zalakovács József Körök című zománcképe látható. A mű restaurálás után visszakerül.

©

Munkások érkeznek Újpest-Városkapu belváros felé haladó peronjának északi bejáratán. A háttérben Madarassy domborműve, mely nem meglepő módon a Puzzle címet viseli. A művet a felújításkor elbontják.

©

Újpest-Központ, végállomás: Az utasok és Tari Gábor Felület és textúra tűzzománc kompozíciója. A művet a felújítás során áthelyezik a túlsó, érkezési oldalra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!