szerző:
CF

Holnap nyílik a Király utcában a több mint kétszáz preparátumot felvonultató Body kiállítás. A tárlat fókuszában most a prevenció áll: a szervezők azt remélik, ha az emberek többet tudnak a saját testükről, akkor könnyebben megérthetik a betegségek kialakulását is – ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy változtatni tudjanak rossz szokásainkon, életmódjukon.

A Király utcai Komplexben (a volt Design Center épületében) nyílt kiállítás külön termekre osztva mutatja be többek között a légzést, az emésztést, a keringést, az idegrendszert, egyszóval szervezetünk működését, felépítését és sérülékenységét.

Az első kiállítóteremben végigkövethetjük az orvostudomány fejlődését, de szó esik a civilizációs betegségekről is: itt még nincsenek preparátumok, csupán régi, és a modern műtétekhez használt eszközök, de egy részleg a magyar tudósok munkásságáról is beszámol. A második teremben már egy medikus és egy teljes preparátum vár minket, külön kiállított hörgőkkel és légcsövekkel felturbózva.

A szervezők szerint néhány kiállítási tárgy sokkoló lehet, mivel itt közvetlenül megmutatnak a látogatóknak egy rákos májat és egy dohányzástól elfeketedett tüdőt. A kiállítás biztosra megy: egy táblán hívja fel a figyelmet a dohányzás veszélyeire, és bár valóban abszurd látvány az egymás mellé pakolt egészséges, és fekete tüdő, nem biztos, hogy ez tényleg elrettentheti a dohányosokat.

©

Az egyik korábbi, budapesti kiállításon is így volt már, de jó ötlet, hogy most sem audioguide-ot vetettek be a szervezők, hanem orvostanhallgatók vezetik a tárlatot: nemcsak azért, mert érthetően és élvezetesen magyaráznak, hanem mert – és hát valljuk be, előfordulhat – rögtön szakszerű kezekben van a látogató, ha mélyen érintenék a kilógó szívek és agyak.

A Body tényleg hihetetlen részletességgel mutatja be a testet, van itt minden, jobb és bal vese, petefészek és ízületek, alulról, felülről, oldalról, az pedig egyenesen megdöbbentő, hogy a kiállított, hatalmasnak tűnő medenceüreg bennünk is ott van. A tárlat legnagyobb hatású része pedig az emberi magzat fejlődését bemutató részleg.

A kiállított testek és a medikusok mellett 3D-videók és falszövegek is a rendelkezésünkre állnak: érdekes infó például, hogy egy perc alatt átlagosan hányszor veszünk levegőt, vagy hogy hány kilométernyi ideghálózattal kommunikál az agy minden pillanatban.

©

Minden preparátum más-más szervrendszer működését szemlélteti. A kiállítás elsősorban nem a kifeszített belek és a lenyúzott bőr miatt sokkoló (a kiállítás végén egy teljes emberi testről lehúzott bőr látható lefektetve), sokkal inkább azért, mert nehéz elvonatkoztatni attól, hogy a preparátumok valódi emberek voltak, még akkor is, ha a műanyagszerű, újrafestett testek a középiskolai biológiai szemléltető eszközökre emlékeztetnek – ezt több látogató is megjegyezte.

A holttesteket egyébként plasztinációs eljárással tartósítják. A technológia során eltávolítják a szövetekből a vizet és a zsírt, ezek helyére pedig szilikon polimert juttatnak.

Korábban már írtunk arról, hogy az ilyen típusú kiállításokat sok országból kitiltották, a tárlat kritikusai kegyeletsértést, hullagyalázást emlegettek. A néhány évvel ezelőtt Budapestre látogató Bodies kiállítást rengeteg New York-i jogvédő támadta, mivel nem volt egyértelmű, honnan származnak a holttestek.

Akkor a Premier Exhibitions tulajdonában lévő tárlat járt körbe, egy többéves vizsgálat után pedig a cég elismerte, hogy nem tudják bebizonyítani, hogy a kiállított emberi holttestek nem megkínzott kínai fegyencektől vagy politikai foglyoktól származnak, akik nem is egyeztek bele holttestük ilyen célú felhasználására.

©

A mostani kiállításon is nagyrészt ázsiai preparátumokat lehet látni, de Oláh Zsuzsanna kommunikációs vezető azt mondja, nincsenek félelmeik. „Millió ilyen tárlat kering világszerte ebben a témában. A probléma a Bodies-zal volt, de a két tulajdonos nem azonos: a jelenlegi tárlat az Imagine Exhibitions tulajdona, ez a hivatalos, eredeti kiállítás” – mondja, és hozzáfűzi, hogy minden holttest tisztázott eredetű.

„Minden testnek megvannak a papírjai, vámpapírjai, és mindenkinek van joglemondó nyilatkozata. Itt olyan emberek látni, akik még haláluk előtt lemondtak a testükről egy sokkal magasztosabb célért, a tudomány érdekében.”

A kiállítás 2018 június végéig tart nyitva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Mondott pár érdekeset Bánki Erik a lakáskasszák folytatásáról

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Merkel bekeményít: itt az első pofon a szaúdi újságíró halála ügyében

Orbán kampánybeszédre használta fel október 23-át, harcot hirdetett a neki talán sorsdöntő EP-választásra - politikai ünnep percről percre

Orbán kampánybeszédre használta fel október 23-át, harcot hirdetett a neki talán sorsdöntő EP-választásra - politikai ünnep percről percre

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez