szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem nehezedik rájuk az elvárás, hogy legyenek jók.

Az OECD országok elégedettségi felméréseiben a holland fiatalok jelentésről jelentésre az élvonalban végeznek, ami igazán figyelemre méltó akkor, amikor Nagy-Britanniában például egyre több a depressziós és szorongó tinédzser, az Egyesült Államokban pedig egyre több fiatal vet véget az életének.

A Guardian próbált meg utánajárni annak, hogy a hollandok hogy csinálják. A számok ugyanis azt mutatják, hogy 2013 óta folyamatosan nőt a holland fiatalok elégedettsége az élettel. A cikkben megszólaltatott egyik társadalomkutató szerint ez főként annak tudható be, hogy a holland gyekerek általában pozitívan kapcsolódnak a környezetükhöz, ami pedig azzal magyarázható, hogy otthon, a barátok körében és az iskolában is támogatásra számíthatnak. A holland szülők nagyon támogatóak, és csak minimálisan kontrollálják a gyerekeiket, a tanárok pedig nem a tekintélyelvűség jegyében közelednek a gyerekekhez, hanem figyelembe veszik az érzéseiket, amivel kivívják a diákok bizalmát – magyarázta a szakember.

A boldogsághoz olyan részletek járulnak még hozzá, mint például az, hogy a holland gyerekek reggeliznek hétközben, naponta kevesebb mint két órát ülnek a tévé előtt, és kedves, segítőkész osztálytársakkal vannak körülvéve. Számít az is, hogy kevesen túlsúlyosak, kevesen létesítenek szexuális kapcsolatot 15 éves koruk előtt (a szexuális felvilágosításuk már négyéves korban elkezdődik), és kevesen érzik az iskolai feladatok nyomását.

A gyerekek boldogságát nyilván befolyásolja az ország általános állapota is, és Hollandiában viszonylag alacsony a munkanélküliség, viszonylag magas az egyenlőség, és a gazdaság is egészséges állapotban van.

A boldogságindexszel foglalkozó egyik szervezet vezetője szerint sokat számít az is, hogy a fiatalokra kevéssé nehezedik az elvárás, hogy legyenek „jók”. A holland gyerekek megkapják a szabadságot ahhoz, hogy kiépítsék a saját autonómiájukat, szabadabban tehetik azt, amit szeretnének, és így tisztában vannak azzal, hogy mit szeretnének. Ebben az értelemben a boldogság nem mindig van átfedésben a jósággal – figyelmeztetnek a szakemberek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Oliver Reese: Az SZFE-ügyben egyértelmű volt számomra, kinek az oldalán állok

Az MNB szerint 160-240 ezer családon segít a meghosszabbított hitelmoratórium

Az MNB szerint 160-240 ezer családon segít a meghosszabbított hitelmoratórium

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban

Elkezdődött a népszavazás Olaszországban