Kovásztalan kenyerek
 

Kovásztalan kenyerek

A kenyér nálunk főleg kelt tésztából készül, pedig őseink kezdetben a kovász nélküli, vízből és lisztből sült kenyeret ismerték csak. A világ több táján még ma is a kovász nélkül sült, általában kerek, lapos tésztakorong jelenti a kenyeret. Bármilyen hihetetlennek is tűnik, a csak alapvetően két-három hozzávalóból készülő mindennapi betevő egy kis fantáziával igazán izgalmas harapnivalóvá változtatható.

Haulitus Anikó Haulitus Anikó

Konyha négy keréken
 

Konyha négy keréken

Nem most találták fel a tengerentúlon a mozgó konyhát, de az utóbbi időben egyre népszerűbbek az amerikai városokban azok a kis kamionok, amelyeken a vendég előtt készítik el az ételeket.

Tóth Sándor Tóth Sándor

Az úttörő Kovásznai
 

Az úttörő Kovásznai

Példátlan invesztíció történt a közelmúlt hazai művészetében: az 1983-ban, 49 éves korában meghalt Kovásznai György életműve ezzel megmenekült a (talán nem teljes bizonyossággal bekövetkező) pusztulástól, de az elfeledéstől mindenképp. A művészetipar összes instrumentumának koncepciózus bevetésével (referenciális erőt képviselő személyek és intézmények mozgatásával) olyan „totális installáció” jött létre, amelynek következtében Kovásznai - kétségkívül érdekfeszítő, sokoldalú és mindeddig a hazai, elmaradásokkal küzdő kutatás vakfoltjára eső - produkciója alig néhány év alatt tényezővé vált. A Műértő cikke.

unknown unknown

Erényöv a vasszűzön
 

Erényöv a vasszűzön

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítása „könnyed” és izgalmas téma mentén nem túl könnyed tárgyról, az erényövről mesél: nagy ötletből, kevés eszközzel, tulajdonképpen a valódi műtárgyak hiányára alapozva jött létre. A Műértő cikke.

unknown unknown