szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Páneurópai konzultációra hívják az uniós intézmények az európai polgárokat – az ehhez segítséget nyújtó online platform mostantól elérhető és használható.

A Konferencia Európa jövőjéről az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság egyik kiemelt vállalása volt, amelyet külön biztos, a horvát Dubravka Suica felügyel. A konferencia nem egyetlen eseményt jelent, hanem egy éveken keresztül tartó rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy az európaiak véleményét megismerjék. Javaslatokat, elvárásokat lehet megfogalmazni, rendezvényeket, eseményeket szervezni és azokon részt venni, a legkisebb közösségi szinttől a nemzeti, határokon átnyúló találkozókig.

A futureu.europa.eu nevű weboldal az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is elérhető. Alapvetően három tevékenységi formára kínál lehetőséget:

  • “Vegyen részt egy rendezvényen”

  • “Ossza meg az álláspontját”

  • “Szervezzen rendezvényt”

Összesen tíz témakört adtak meg, ahol valamiféle tevékenységet ki lehet fejteni, ezek a következők: Éghajlatváltozás és környezetvédelem, Egészségügy, Erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás, Az EU a világban, Értékek és jogok, jogállamiság, biztonság, Digitális átállás, Európai demokrácia, Migráció, Oktatás, kultúra, ifjúság, sport, Egyéb ötletek.

Az embereket arra ösztönzik, hogy a platformon keresztül járuljanak hozzá saját jövőjük alakításához, és a közösségi médiában is népszerűsítsék a kezdeményezést a #TheFutureIsYours hashtaggel.

Felkérjük az európaiakat, hogy szóljanak fel, foglalkozzanak aggályaikkal és mondják el nekünk, milyen Európában akarnak élni

– mondta Ursula von der Leyen. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hozzáfűzte:

Az európai demokrácia reprezentatív és részvételi jellegű, továbbra is működik, bármi is legyen, mert közös jövőnk megköveteli.

A soros portugál elnökség nevében pedig António Costa miniszterelnök igyekezett népszerűsíteni az új platformot:

Ez a vita nem történhetne alkalmasabb időpontban. Most kell felkészülnünk arra, hogy még erősebben jöjjünk ki ebből a válságból, és amikor túljutunk a világjárványon, készen kell álljunk a jövőre. Reméljük, hogy továbbra is együtt építjük a jövő Európáját, egy igazságosabb, zöldebb és digitálisabb Európát, amely válaszokat ad polgáraink elvárásaira.

Arra még nincs egyértelmű válasz, hogy ez a konferencia vezethet-e uniós szerződésmódosításhoz. A platformot bemutató sajtótájékoztatón Dubravka Suica azt mondta, hogy előbb meg kell várni, hogy milyen eredményeket hoz a párbeszéd, annak ismeretében lehet dönteni a további lépésekről – ha szükséges. “Minden lehetséges, a végkimenetel függvényében” – adott hasonló tartalmú választ Guy Verhofstadt, aki az Európai Parlamentet képviseli az irányító testületben.

A konferencia hivatalos kezdete május 9-én, az Európa Napon lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!