szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ legrangosabb gasztronómiai versenye, a Bocuse d'Or európai döntőjét Budapesten rendezik meg 2016. május 10 -11-én a SIRHA Budapest nemzetközi vendéglátó-és élelmiszeripari szakkiállitás keretében. A felkészülés már most megkezdődik, tájékoztatták a szervezők a sajtó képviselőit hétfőn délelőtt a New York kávéházban. Az eseményen Jerome Bocuse, a versenyalapító Paul Bocuse fia is részt vett, és válaszolt munkatársunk kérdésére.

Viszlát Bocuse d’Or, 2016-ban Budapesten! Így búcsúztak a magyarok az idén január végén a lyoni világdöntőn, ahol 24 ország közül a 13. helyet szerezte meg a csapatunk. S íme, a visszaszámlálás a jövő évi európai válogatóra, már meg is kezdődött.

©

Kiváló bemutatkozási lehetőség a magyar gasztronómia, az egész ország számára a  2017-es Bocuse d'Or európai döntőjének megrendezése  - hangsúlyozták a szervezők az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A selejtezők közül a Bocuse d’Or európai válogatója áll leginkább a figyelem középpontjában. 2016-ban a magas technikai nívó és a lélegzetelállító kreativitás biztosan elkápráztatja a nézőket. A Bocuse d'Or lyoni világverseny mezőnye a nemzeti selejtezők után a kontinentális döntők legjobbjaiból áll össze. Európából az eddigi 12 helyett jövőre 11 séf juthat tovább a 2017-es döntőre - mondta Florent Suplisson, a Bocuse d'Or-t szervező GL Events munkatársa.

2008 óta, vagyis a Bocuse d’Or európai döntőjének alapítását követően nem kevesebb, mint 10 európai versenyző állhatott a lyoni dobogóra. A különböző kontinensekről érkező versenyzők számának egyensúlya, illetve az ázsiai-csendes óceáni és latin-amerikai döntők jelentősége miatt biztosít a szervezőbizottság az eddigi 12 helyett csak 11 helyet a Bocuse d’Or lyoni világdöntőjében az európai séfeknek.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Hungary Akadémia elnöke emlékeztetett rá: Bécset, Londont, Lódzot megelőzve sikerült Budapestre hozni az európai döntőt, amelyet a Hungexpo területén rendeznek meg a SIRHA  szakkiállítás keretében.

Egy kérdés-egy válasz

A villámlátogatásra Budapestre érkezett Jerome Bocuse-t, a világversenyt alapító Paul Bocuse fiát, sikerült munkatársunknak egy kérdés erejéig mikrofonvégre kapni.

hvg.hu: Mit gondol, miben állhat az olyan Bocuse d' Or országok sikere, mint hazánk?

- Türelem, türelem és türelem. Először nagyon pici volt ez a verseny. Majd egyre nagyobbak és nagyobbak lettünk, és egyre több és jobb ország, séf lépett be a versenybe. Olyan ez, mint a forma 1, nüansznyi különbségek vannak. nagyon fontos, hogy a kemény munka, alázat és a csapatszellem mellet türelme legyen a versenyző országoknak. A magyar csapat az eddigi két alkalommal nagyon jól szerepelt, először a 10., majd a 13 hellyel. Bőven látok potenciált Magyarországban. Tehetséges séfek, kiváló termelők, izgalmas alapanyagok vannak itt, nagyon nagy izgalommal várom a Budapesti europai döntöt 2016 májusában - monda el Jerome Bocuse a hvg.hu-nak.

A két Bocuse, Paul és Jerome
©

Az alapító gondolata

Hozzuk össze a világ 24 legtehetségesebb ifjú séfjét, hogy egy nyilvános versenyen, tomboló közönség előtt mérjék össze a tudásukat, 5 óra 35 perc alatt elkészítve két különleges fogást. A végeredményről pedig döntsön a kiváló szakemberekből álló nemzetközi zsűri - ez volt Paul Bocuse gondolata 1987-ben. Ő az, aki létrehozta a Bocuse d’Or-t (arany Bocuse), ami azóta a legrangosabb szakácsversennyé nőtte ki magát, világszerte óriási érdeklődés övezi, tömegeket vonz, hatalmas médiavisszhangja van és persze nem utolsó sorban számos addig alig ismert, tehetséges séfet emel világhírűvé. Ezt a versenyt séfek hozták létre séfek számára, és elsődleges célja a tehetség felkutatása, az örökös fejlődés, a határtalan kreativitás bemutatása, a világ séfjeinek motiválása és persze a csúcsgasztronómia népszerűsítése.

 

 

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!