szerző:
Marton Levente
Tetszett a cikk?

Ha nem is akartunk sütni, ha el akartunk menekülni a hétvégére, mégis maradtunk, s lenne számos ok, amiért pánikolunk, mert beugranának hozzánk legalább egy kávéra barátok, rokonok, akkor itt a megoldás húsvéti “last minute” jeligére. Kuglóf gyors kevert tésztából, amely édes-nedves zamatát a sűrű tojáslikőrtől kapja.

 Az alap rém egyszerű, mondhatnánk azt is, hogy kézenfekvő: a krémlikőrök – legalábbis jelentős részük – igen jól adagolhatók a süteményekbe, mintha arra találták volna ki őket, s mit tudhatni, talán tényleg. Csak palackból, pohárból jobban fogy…
A krémlikőrök teljesen átalakítják a tészta textúráját, nem tocsog, mégis "lédús" lesz tőle a sütemény. Esetünkben a húsvéti örökzöld, ami persze sárga, vagyis a tojáslikőr a főszereplő. Olyan népszerű húsvéti kontyalávaló, hogy talán nem kell érte valamelyik közeli benzinkutas shopba elgurulni (ha mégis, akkor az tuti lelőhely ünnepekkor is), mert amúgyis van otthon.

gutekueche.ch

Ami a zsiradékot illeti, mehet bele vaj vagy margarin is, de feltétlenül olvasszuk fel előtte, hogy teljesen szívódjon bele a tésztába. A legjobb azonban, ha semleges ízű étolajat – pl. napraforgómag-olaj – használunk, még akkor is, ha kissé óvakodunk a olajos tésztától: a krémlikőr ugyanis teljesen elfedi az olajat, csak annyit veszünk észre, hogy még nedvdúsabb lett a süteményünk.
Ha fán lógna, Ádám hamarabb leszakította volna, mint Éva anyánk az almát. Amúgy nincs is tisztességes neve, csak tojáslikőrös süti (kuglóf). Így bárki a nevére veheti. S jól jön ez a recept még karácsonykor is, vagy csak úgy, bármely hétvégén.

 
Hozzávalók:

Marton Levente

 

250 g porcukor (átszitálva)

250 ml étolaj

250 ml tojáslikőr

125 g liszt (szintén átszitálva)

125 g étkezési keményítő (ha nincs, akkor még liszt)

1 kiskanál vaníliakivonat

5 tojás

1 zacskó sütőpor

Elkészítés:

  1. A tojásokat, a porcukrot és a vaníliakivonatot 1-2 perc alatt habosra keverjük. Hozzáadjuk az olajat és a tojáslikőrt. Tovább keverjük, és közben 2-3 részletben bele dolgozzuk a liszttel elkevert étkezési keményítőt és sütőport.

    2. A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Egy kuglófformát kivajazunk, liszttel megszórjuk, a tésztát beleöntjük, és mehet a sütőbe kb. 60 percre.

    3. Sütés után pihentessük a süteményt a formában 10 percig,aztán borítsuk ki egy rácsra, és hagyjuk kihűlni.
    Szórjuk meg porcukorral, kínáljuk szeletenként. Nagyon illik kávéhoz, de egy pohárka tojáslikőr szinte követeli, hogy jelen legyen.

  

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!