szerző:
-k-

A hazai sörforradalomnak és a minőségi sörválaszték bővülésének köszönhetően már csak sztereotípia, hogy szezonális cikk a sör, és csak nyáron juthat főszerephez. Az igazi fesztiválszezont azonban mégis a közelgő nyár hozza meg.

Mindjárt májusban megvalósul a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének jó ideje dédelgetett terve: önálló fesztivállal jelentkeznek. Kisüzem Óbudai Sörfesztivál 2016 néven az óbudai önkormányzattal közösen szervezik a hazai kisüzemi sörfőzdék és gerillafőzők bemutatkozását május 21-22-én az óbudai Fő téren és a Szentlélek téren. A fesztivál vendégei lesznek határon túli magyar sörfőzdék is. Így Csehországból, Szlovákiából, Kárpátaljáról is jönnek vendégek, és természetesen ott lesz a hazai fesztiválok állandó szereplője a Csíki sör is. Az egyesületi tervek között szerepel egy őszi sörfesztivál is, amelynek a helyszíne valószínűleg az egykori Zöld Pardon területe lesz.

©

Tavaly novemberben még a Főzdefeszt szervezői és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete közti ellentétről számoltunk be. Azóta a helyzet normalizálódott és a minap a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének sajtóeseményén már az idei együttműködés részletei is körvonalazódtak. Ennek értelmében az egyesület legalább 25 sörfőzdével ott lesz június 10-12. között a Városligetben megrendezésre kerülő Főzdefeszten. A sarkalatos kérdésekben úgy tűnik sikerült megegyezni. Így például megszűnik a sokak által kifogásolt Metapay rendszer.

©

  A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete jelenleg 51 tagot számlál, köztük sörfőzdék és gerillafőzők (olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük), beszállítók egyaránt.  

Az egyesület 1996 óta kétévente rendezi meg nemzetközi sörversenyét Miskolcon. Erre eddig mintegy 160 nevezés érkezett. Ami újdonságnak számít az, hogy a nevezettek között idén lesz nagyüzemi sör is. A Dreher Bak vállalja a megmérettetést, sőt a nagy gyárak képviselői részt vesznek a zsűri munkájában is – azaz körvonalazódni látszik a Sörszövetség vezetőjének, Schillinger Attilának a terve, az iparágon átívelő összefogásról. A versenyre április 13-án kerül sor, az eredményekről mi is beszámolunk majd.

A fesztiválrajongóknak pedig nem kell aggódniuk, idén (is) igen sűrű lesz a program. A fent említetteken kivül már be is írhatják a naptárjukba a hagyományosnak mondható Belga Sörfesztivált, a kilencedik Cseh Sörnapokat, a Budavári Sörfesztivált. Nem marad fesztivál nélkül a Corvin köz sem, és ismét lesz Oktoberfest Budapesten – hogy csak a legnevezetesebbeket említsük. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!