Tetszett a cikk?

A nyolc közép-kelet-európai csatlakozó állam uniós konvergencia-rangsorában Magyarország a negyedik-hatodik helyen áll, derül ki az ICEG Európai Központ idei második jelentéséből.

A jelentés szerint Magyarországon javulás tapasztalható a költségevetési deficit csökkenése tekintetében. A gyors jövedelemkiáramlás hazánk uniós bér- és jövedelemkonvergenciáját segítette.A konvergencia-indexet 10 makrogazdasági mutató alapján számítják, egyebek között figyelembe véve az ár- és bérszínvonalat, az egy főre jutó GDP szintjét, az eurózónához történő csatlakozási mutatókat, a maastrichti konvergencia-kritériumokat, az üzleti környezet minőségét és a folyó fizetési mérleg hiányát. Figyelembe veszik a szerkezeti változásokat is.A legfrissebb jelentés szerint az országok többsége kis mértékben, de előrehaladt a konvergencia indexben tavalyhoz képest. Lettország, Litvánia és Szlovákia esetében ugyanakkor stagnálás mutatható ki.A rangsort változatlanul Szlovénia vezeti. A következő Csehország és Litvánia, bár Csehország indexe romlik lassú növekedése, illetve a költségvetési és folyó fizetési mérlegének kedvezőtlen alakulása miatt. Magyarország a rangsorban a negyedik-hatodik helyen áll Lettországgal és Lengyelországgal azonos értékkel.A tavalyi második félévi jelentésben Magyarország 5,7 pontos indexértéket kapott a lehetséges 10-ből. A 2002. évi indexadatok alapján az első helyen Szlovénia állt 7,3 ponttal, második Csehország 6,2 ponttal, a harmadik Észtország volt 5,8 ponttal. Tavaly Magyarországtól 0,1 ponttal maradt el Lengyelország és Litvánia, míg a legalacsonyabb indexértékeket Szlovákia illetve Lettország gazdasága kapta, 5,1-5,1 ponttal. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

Kádár János, cenzúrázva: „Útvesztés történt” - Egy gyűjtő arcképcsarnokából, 2.rész

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"

Project Syndicate: "Orbán Viktor miniszterelnök véleménycikke nem felel meg a sztenderdjeinknek"