Norvégiában azok vállalhatnak majd munkát, akiket munkahelyük teljes munkaidőben foglalkoztat, és fizetésük megfelel a magas norvég igényeknek - mondta a norvég önkormányzati és regionális fejlesztési miniszter csütörtökön.

Így elejét vennék annak, hogy azok, akik Norvégiában nem tudják megélhetésüket biztosítani, kihasználják az ország szociális tartalékait - mondta el egy mai sajtótájékoztatón Erna Solberg, miután magyar-norvég egyetértési nyilatkozatot írt alá a magyar belügyminiszterrel. Ez alapján a norvég kormány május 1-jétől szabaddá teszi határait az EU-hoz most csatlakozó országok munkavállalói számára. Lamperth Mónika belügyminiszter a norvég kormány döntését "szimbolikusan" is fontosnak tartva, elmondta: „a magyarok alapvetően nem mobilisak", „de jó tudni, hogy a lehetőség biztosítva van".Norvég csiki-csukiMint arról korábban beszámoltunk, Norvégia hétfőn váratlanul megváltoztatta korábbi álláspontját a kelet-európai munkaerő beengedéséről, úgy döntve, hogy mégis korlátozza azt. A jobbközép pártjával kisebbségben kormányzó Kjell Magne Bondevik miniszterelnök hétfőn közölte: olyan javaslatot nyújtanak be a parlamentnek, amely szerint a kelet-európai országok állampolgárainak - egyelőre meghatározatlan ideig - továbbra is munkavállalási engedélyért kell folyamodniuk az országban. Ciprus és Málta lakói korlátlanul kereshetnek munkát Norvégiában.Bondevik akkor az NTB norvég hírügynökségnek elmondta, a kormány szívesen tette volna lehetővé már az EU-bővítés első napjától, hogy a kelet-európaiak munkavállalását ne korlátozzák. Mivel azonban minden szomszédos országban átmenetileg visszafogják a keletiek befogadását, félő, hogy a keleti munkaerő aránytalanul nagy nyomást gyakorolna Norvégiára és annak nagyvonalú szociális juttatási rendszerére.A norvég döntést befolyásolta az EU-tag Svédország kormányának múlt heti határozata, amely szerint Stockholm - szintén ellentétben a liberalizált munkapiacot hirdető korábbi álláspontjával - még legalább két évig fenntartja a munkaerő-korlátozásokat az Európai Unió 10 új tagállamából érkező személyekre. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Ellenzéki képviselőnők üzentek Nagy Blankának: Nálunk most ötöst kaptál

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Fotók: Így fogták el Budapesten a Football Leaks-ügy feltételezett gyanúsítottját

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Megkezdődött a sztrájk az Audiban

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Ónos eső miatt adtak ki riasztást

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Beteg életéért küzdő mentősökkel ordibált a buszsofőr, kirúgták

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB