Nem rázta meg a tavalyi piacnyitás az áramszolgáltatók többségét: bár az eladott energia mennyisége csökkent, az árbevételük nőtt. Egyedüli kivétel az ÉMÁSZ.

A Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (DÉDÁSZ) tavalyi adózott eredménye 2,996 milliárd forint volt, 17,6 százalékkal több a 2002. évinél - írja a társaság pénteken nyilvánosságra hozott, a magyar számviteli szabvány (HAS) szerinti, nem konszolidált, nem auditált gyorsjelentése.Az áramszolgáltató adózás előtti eredménye 18,6 százalékkal 3,816 milliárd forintra emelkedett. Az árbevétel 5,6 százalékkal haladta meg a 2002. évit, 68,054 milliárd forint volt. Az értékesített villamosenergia mennyisége némileg csökkent, amit a cég azzal magyaráz, hogy nagyfogyasztói közül többen éltek a tavalyi piacnyitás adta lehetőséggel, és kiléptek a szabad piacra.A DÉDÁSZ saját tőkéje 9,7 százalékkal 33,807 milliárd forintra nőtt, jegyzett tőkéje nem változott, 29,797 milliárd forint volt 2003. december 31-én.A Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) tavaly az előző évinél 24,2 százalékkal több, 11,9 milliárd forint adózott eredményt ért el a gyorsjelentéséből. A társaság értékesítési bevétele 13,4 százalékkal nőtt, és 182,86 milliárd forint volt. Üzemi eredménye a 2002. évinél 20,2 százalékkal több, 15,66 milliárd forint volt.A Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. (TITÁSZ) adózott eredménye 5,8 százalékkal 2,785 milliárd forintra nőtt tavaly a pénteken közzétett gyorsjelentés szerint. A HAS szerinti eredménykimutatás alapján a cég árbevétele 11,9 százalékkal haladta meg a 2002. évit, és 78,914 milliárd forintot tett ki.Az üzemi eredmény 2,85 milliárd forint volt, ez 3 százalékos növekedés a bázishoz képest. A TITÁSZ saját tőkéje 7,8 százalékkal 38,487 milliárd forintra emelkedett, jegyzett tőkéje nem változott, 34,158 milliárd forint volt 2003 végén.Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (ÉDÁSZ) 2003-ban 6,26 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami 21,1 százalékkal haladja meg az előző évi profitot. Gyorsjelentésük szerint az áramszolgáltató adózás előtti eredménye 8,047 milliárd forint volt, 24 százalékkal több, mint 2002-ben. Az ÉDÁSZ értékesítési bevétele 6,6 százalékkal 119,8 milliárd forintra nőtt.Egyedül az Észak-Magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Rt. adózott eredménye maradt el az egy évvel korábbihoz képest: tavaly 518,8 millió forint volt, és ez 58,1 százalékkal kevesebb, mint 2002-ben. A társaság értékesítési árbevétele 2003-ban 1,5 százalékkal, 73,6 milliárd forintra mérséklődött. A szolgáltató által értékesített villamosenergia mennyisége 22,3 százalékkal. Ez elsősorban a teljesítménydíjas, ipari fogyasztás nagy arányú, 40,7 százalékos csökkenése miatt következett be.Üzemi eredménye 398,6 millió forintos pénzügyi veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 287,5 milliós nyereség után. Az ÉMÁSZ adózás előtti nyeresége a 2002-es 1,511 milliárd forintról 2003-ban 51,7 százalékkal 729,9 millió forintra csökkent.

(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Több RAM-ot olcsóbban? Érdemes lesz kivárni a Google új telefonját

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Visszaszólt az MTA a minisztériumnak: Nem igaz, hogy megkaptuk a szükséges pénzt

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Részletekbe menően átvilágítják az MTA kutatóintézeteit, de addig is alig kapnak pénzt

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Modern nosztalgia: egy új BMW, ami a 70-es évekbe repít vissza

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH

Mozgáskorlátozottakat átverő cégekre csapott le a GVH