Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztériumban a decemberi áfa-bevételekkel kapcsolatos vizsgálat konkrét személyi felelősséget nem állapított meg, de több szervezési hibára derített fényt.

Leginkább a tárca, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) és a Magyar Államkincstár közötti információáramlásban bukkantak hiányosságokra - közölte a PM.László Csaba pénzügyminiszter téves adatközlés miatt rendelt el vizsgálatot az APEH-nél. A december közepén közzétett államháztartási hiányprognózis részben azért tért el a tényadattól, mert készítőinek hibás információja volt a december elején kiutalt áfa-visszatérítések összegéről. A pénzügyi tárca szerint az ellenőrzésnek arra kellett választ adnia, hogy miként fordulhatott elő, miszerint egy tényadat 35 milliárd forintos hibával került a december közepi államháztartási prognózisba.A PM tavaly december 16-án azt közölte, hogy az államháztartás múlt év végi GDP-arányos hiánya pénzforgalmi szemléletben 5,2 százalék lesz a tavaly eredetileg előirányzott 4,5 százalékkal szemben. Ez év január 7-én viszont kiderült, a hiány 5,2 százaléknál is nagyobb, és végül is a GDP 5,6 százaléka lett (az önkormányzatokkal együtt: 5,8). És a kormányfő még ezen a napon menesztette László Csabát, és nevezte meg kiszemeltjét, Draskovics Tibort.

(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

A Cherokee indiánok szerint éppen ideje, hogy a Jeep márka terepjárójáról lekerüljön a nevük

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után

Yuval Noah Harari: Leckék a járvány első éve után