Tetszett a cikk?

Magyarországon a sokszorosítási díjfizetési kötelezettség bevezetése miatt átlagosan 15 százalékkal emelkedhet a nyomtatók ára - mondta Dombi Gábor, az Inforum főtitkára.

Az informatikai érdekképviseletek ellenkezését váltotta ki a kormány által a nyomtatókra kiterjesztendő sokszorosítási díjfizetési kötelezettség. Jogilag aggályos, az információs társadalom építésére nézve pedig hátrányos ez a tervezet - mondta Dombi Gábor, az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum) főtitkára keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: a nyomtató a törvényi szabályozás alapján nem reprográf eszköz, s használata nem is alkalmas sokszorosításra. Az unió egyetlen országában sem terhelik ilyen díjjal a nyomtatók árát – mondta Dombi.A tervezett reprográfiai díj fix összegéből kifolyólag egy kisebb értékű nyomtatónál az árváltozás több mint 60 százalék is lehet. A fórum számításai szerint éves szinten 2,4 milliárd forint többlet költséget jelentene a díj bevezetése a nyomtatót vásárlóknak.A reprográfiai díjat az illegálisan másolt művek kompenzációjára találták ki. Az Inforum főtitkára úgy látja a nyomtatóknál főleg az internetről letöltött tartalmak miatt akarják leginkább bevezetni ezt a díjat. Véleményük szerint ugyanakkor ezt a problémát a digitális jogkezelés eszközének bevezetésével meg lehet oldani. Az Inforum megállapításaival egyetért az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), és a Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) is - mondták a két szervezet megjelent képviselői.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Hálapénz nélkül, legálisan választana orvost? Ezt most épp nem tudja megtenni

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra

Van 20 871 magyar, akinek a nevét elvitte a NASA a Marsra