Tetszett a cikk?

Ma kezdte meg munkáját a volt NDK-ból származó pártvagyon útját vizsgáló magyar-német vegyesbizottság – tudatta a Miniszterelnöki Hivatal kedd esti közleménye. A német parlament szerint néhány magyar bank akadályozza a vizsgálatot.

A bizottság célja a volt NDK-ból Magyarországra utalt, vagy Magyarországon keresztül kimenekített állami- és pártvagyon sorsának célzott és szisztematikus felkutatása. A munkát, amelynek kezdetei 1993-ra nyúlnak vissza, a két fél valamennyi érintett hatóságának bevonásával és ismereteinek felhasználásával, a lehető legszakszerűbb szakmai ismérvek alapján folytatják - írja a közlemény.A bizottság magyar társelnöke dr. Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium államtitkára, német társelnöke Caio Koch-Weser, a Szövetségi Pénzügyminisztérium államtitkára. Minkét fél szilárd elhatározása, hogy együttműködésük sikeres legyen és a vizsgálatok megnyugtató eredménnyel záruljanak.Gátolták és hátráltatták az elsíbolt keletnémet pártvagyon feltárására irányuló munkát az érintett magyar bankok, sőt a pénzügyi kormányzat is. Ezt állítja a német parlament, a Bundestag illetékes bizottsága – írta keddi számában a Magyar Hírlap.A bizottság múlt év végén készített jelentésében a szaktárca mellett főként a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az állami tulajdonban lévő Magyar Követeléskezelő Rt. (MKK) és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) hozzáállását nehezményezte.Missura Gábor, az MNB szóvivője szeptemberben a Népszavának azt mondta, hogy a magyar jegybanknál nincs az egykori keletnémet államtól, vagy állampárttól származó pénz. Vannak azonban olyan jelek, hogy ilyen eredetű pénzek áramlottak keresztül az MNB-n a nyolcvanas évek végén.A német parlamenti bizottság legfrissebb jelentése szerint összesen mintegy hatmilliárd márkát – vagyis hozzávetőlegesen 700-750 milliárd forintot – szivattyúztak ki az egykori NDK-s pártvagyonból. Ebből 2002 december végéig mintegy hárommilliárd márkának jutottak nyomára. (A feltárt összeg nagysága 1998 augusztusa és 2002 decembere között 362 millió márkával, azaz 185 millió euróval nőtt. A felderítés tempója azonban az idő előrehaladtával egyre lassul.)A jelenleg per alatt álló vagyontárgyak és üzletrészek értékét a jelentés csaknem kilencvenmillió euróban határozza meg - írja a Magyar Hírlap alapján a FigyelőNet. Ennek egy jelentős részét, körülbelül 23 millió eurót tesz ki a most is folyó Novum-ügy, amelyben az MNB egykori leánybankja a CW is érintett volt.Az MNB 2000 áprilisában vállalta ugyan, hogy segítséget nyújt az "átmentett" NDK-s pártvagyon felderítésében, de ezen kötelezettségének – a jelentés szerint – csak szóban tett eleget. A Pénzügyminisztériummal jó fél évvel korábban, 1999 októberében állapodtak meg a németek, de Berlinben hiába vártak a magyar tárcánál levő dokumentumokra. Ennek egyik oka állítólag az volt, hogy a keletnémet pénzek "útvonaláról" tanúskodó bizonylatok egy része megsemmisült.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

18 ezer földrengés után vulkánkitörés következhet Izlandon

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

A Sony újabb szabadalma: banánból csinálnának kontrollert

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket