Ma kezdte meg munkáját a volt NDK-ból származó pártvagyon útját vizsgáló magyar-német vegyesbizottság – tudatta a Miniszterelnöki Hivatal kedd esti közleménye. A német parlament szerint néhány magyar bank akadályozza a vizsgálatot.

A bizottság célja a volt NDK-ból Magyarországra utalt, vagy Magyarországon keresztül kimenekített állami- és pártvagyon sorsának célzott és szisztematikus felkutatása. A munkát, amelynek kezdetei 1993-ra nyúlnak vissza, a két fél valamennyi érintett hatóságának bevonásával és ismereteinek felhasználásával, a lehető legszakszerűbb szakmai ismérvek alapján folytatják - írja a közlemény.A bizottság magyar társelnöke dr. Terták Elemér, a Pénzügyminisztérium államtitkára, német társelnöke Caio Koch-Weser, a Szövetségi Pénzügyminisztérium államtitkára. Minkét fél szilárd elhatározása, hogy együttműködésük sikeres legyen és a vizsgálatok megnyugtató eredménnyel záruljanak.Gátolták és hátráltatták az elsíbolt keletnémet pártvagyon feltárására irányuló munkát az érintett magyar bankok, sőt a pénzügyi kormányzat is. Ezt állítja a német parlament, a Bundestag illetékes bizottsága – írta keddi számában a Magyar Hírlap.A bizottság múlt év végén készített jelentésében a szaktárca mellett főként a Magyar Nemzeti Bank (MNB), az állami tulajdonban lévő Magyar Követeléskezelő Rt. (MKK) és a Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. (MKB) hozzáállását nehezményezte.Missura Gábor, az MNB szóvivője szeptemberben a Népszavának azt mondta, hogy a magyar jegybanknál nincs az egykori keletnémet államtól, vagy állampárttól származó pénz. Vannak azonban olyan jelek, hogy ilyen eredetű pénzek áramlottak keresztül az MNB-n a nyolcvanas évek végén.A német parlamenti bizottság legfrissebb jelentése szerint összesen mintegy hatmilliárd márkát – vagyis hozzávetőlegesen 700-750 milliárd forintot – szivattyúztak ki az egykori NDK-s pártvagyonból. Ebből 2002 december végéig mintegy hárommilliárd márkának jutottak nyomára. (A feltárt összeg nagysága 1998 augusztusa és 2002 decembere között 362 millió márkával, azaz 185 millió euróval nőtt. A felderítés tempója azonban az idő előrehaladtával egyre lassul.)A jelenleg per alatt álló vagyontárgyak és üzletrészek értékét a jelentés csaknem kilencvenmillió euróban határozza meg - írja a Magyar Hírlap alapján a FigyelőNet. Ennek egy jelentős részét, körülbelül 23 millió eurót tesz ki a most is folyó Novum-ügy, amelyben az MNB egykori leánybankja a CW is érintett volt.Az MNB 2000 áprilisában vállalta ugyan, hogy segítséget nyújt az "átmentett" NDK-s pártvagyon felderítésében, de ezen kötelezettségének – a jelentés szerint – csak szóban tett eleget. A Pénzügyminisztériummal jó fél évvel korábban, 1999 októberében állapodtak meg a németek, de Berlinben hiába vártak a magyar tárcánál levő dokumentumokra. Ennek egyik oka állítólag az volt, hogy a keletnémet pénzek "útvonaláról" tanúskodó bizonylatok egy része megsemmisült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

Videó: Sétáló pár törte le brahiból a Margit híd kőkeresztjeit

Mint egy gyári munkás a szabadnapján - mitől volt annyira unalmas a divat az 50-es években?

Mint egy gyári munkás a szabadnapján - mitől volt annyira unalmas a divat az 50-es években?

Középkategóriás televízió csúcstechnológiával: itt a Philips új fejlesztése, a The One

Középkategóriás televízió csúcstechnológiával: itt a Philips új fejlesztése, a The One

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Meghalt az egyik kultikus szépségipari cég alapítója

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Anyjától kapott méhével szült egészséges gyermeket egy nő Kínában

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben

Orbán is felbukkan a Putyin és Trump orosz maffiás kapcsolatairól szóló könyvben