Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium (PM) ez évre továbbra is 6-6,5 százalékos inflációval számol, az alsó értékhez néhány külső körülmény kedvező alakulására volna szükség, átlagos feltételek esetén a tárca szerint a 6,5 százalékhoz közelebb lesz az éves átlag.

Kovács Álmos, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára közölte, hogy ebben az évben a szokottnál is nehezebb prognózist készíteni, mivel a gazdasági növekedés szerkezete lényegesen változni fog, a fogyasztás jelentősen lassul, a növekedés húzóereje az export és a beruházások lesznek. A fogyasztás növekedésének lassulása lényeges keresleti korlátot jelent, a kínálati oldalon pedig a versenyhelyzet erősödésére számít a PM.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Növekszik-e az infláció februárban?
A minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisa között a legnagyobb eltérést az okozza, hogy a PM szerint a keresleti korlátok és a kínálati verseny csak kisebb mértékben teszi lehetővé a költségek és az adóváltozások érvényesítését az árakban.A helyettes államtitkár szerint 2003 nyarán még maximum 6 százalékos éves inflációt jelzett a PM 2004-re. Az ez év eleji áfa- és egyéb adóváltozások hatását az előrejelzés már figyelembe vette, az előzetesen jelzetthez képest azonban nagyobb lett a novemberi, decemberi áremelkedések 2004-re áthúzódó hatása."A pénzügyi tárca ezzel együtt mindenképpen kevesebb éves inflációval számol mint a jegybank, részben a bizonytalanságok miatt, illetve azért, mert nagy esély van a különböző keresleti korlátok érvényesülésére" - húzta alá Kovács Álmos. Szerinte viszont a PM szerényebb éves inflációs várakozása közelebb áll az elemzők véleményéhez, mint a jegybank prognózisa.A következő évvel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2005-re vonatkozóan nincs lényeges különbség a PM és az MNB várakozásai között, az ez évi egyszeri hatások 2005-ben megszűnnek, így a pénzügyi tárca szerint is 4 százalék körüli infláció valószínűsíthető a következő év végén. A PM előrejelzése szerint az infláció az idei év második felétől lassulni fog.Kovács szerint a PM prognózisa következetes költségvetési politikán, az államháztartás hiányának folytatódó csökkenésén alapul, és azzal számol, hogy az országban a termelékenység növekedésétől nem szakad el a bérfejlesztés. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Az ELTE kutatói szokatlan jelenséget tapasztaltak a mobilozó gyerekeknél

Az ELTE kutatói szokatlan jelenséget tapasztaltak a mobilozó gyerekeknél