A Pénzügyminisztérium (PM) ez évre továbbra is 6-6,5 százalékos inflációval számol, az alsó értékhez néhány külső körülmény kedvező alakulására volna szükség, átlagos feltételek esetén a tárca szerint a 6,5 százalékhoz közelebb lesz az éves átlag.

Kovács Álmos, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára közölte, hogy ebben az évben a szokottnál is nehezebb prognózist készíteni, mivel a gazdasági növekedés szerkezete lényegesen változni fog, a fogyasztás jelentősen lassul, a növekedés húzóereje az export és a beruházások lesznek. A fogyasztás növekedésének lassulása lényeges keresleti korlátot jelent, a kínálati oldalon pedig a versenyhelyzet erősödésére számít a PM.Kereskedjen ezzel a hírrel a Hírbörzén!
Növekszik-e az infláció februárban?
A minisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) prognózisa között a legnagyobb eltérést az okozza, hogy a PM szerint a keresleti korlátok és a kínálati verseny csak kisebb mértékben teszi lehetővé a költségek és az adóváltozások érvényesítését az árakban.A helyettes államtitkár szerint 2003 nyarán még maximum 6 százalékos éves inflációt jelzett a PM 2004-re. Az ez év eleji áfa- és egyéb adóváltozások hatását az előrejelzés már figyelembe vette, az előzetesen jelzetthez képest azonban nagyobb lett a novemberi, decemberi áremelkedések 2004-re áthúzódó hatása."A pénzügyi tárca ezzel együtt mindenképpen kevesebb éves inflációval számol mint a jegybank, részben a bizonytalanságok miatt, illetve azért, mert nagy esély van a különböző keresleti korlátok érvényesülésére" - húzta alá Kovács Álmos. Szerinte viszont a PM szerényebb éves inflációs várakozása közelebb áll az elemzők véleményéhez, mint a jegybank prognózisa.A következő évvel kapcsolatban megjegyezte, hogy 2005-re vonatkozóan nincs lényeges különbség a PM és az MNB várakozásai között, az ez évi egyszeri hatások 2005-ben megszűnnek, így a pénzügyi tárca szerint is 4 százalék körüli infláció valószínűsíthető a következő év végén. A PM előrejelzése szerint az infláció az idei év második felétől lassulni fog.Kovács szerint a PM prognózisa következetes költségvetési politikán, az államháztartás hiányának folytatódó csökkenésén alapul, és azzal számol, hogy az országban a termelékenység növekedésétől nem szakad el a bérfejlesztés. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Olcsón nyer ki ivóvizet a levegőből Afrika egyik legígéretesebb feltalálója

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló  – videó

Görkorit csináltak ebből a mobilból, hogy teszteljék, mennyire törésálló – videó

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

Itt a figyelmeztetés a fél országra: havazni fog

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

66 ezer munkanélküli több mint egy éve nem talált állást

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro

Megmérték, pontosan mennyire csinál jó képeket (és videókat) a Huawei Mate 20 Pro