Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok keddi hatállyal felfüggesztette a francia húskészítmények importját egészségügyi megfontolásokból - jelentette be a francia mezőgazdasági minisztérium.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) január 15. és február 5. között végzett ellenőrzést az amerikai exportengedéllyel rendelkező tizenegy franciaországi húsipari üzemnél, és az azok tevékenységét felügyelő állatorvosi szolgálatok körzeti vezetésénél. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a franciaországi üzemek nem felelnek meg az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásoknak.A Hervé Gaymard vezette francia mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy nem ért egyet az amerikai hatóságok megállapításaival, sem az azokból levont következtetésekkel. Leszögezte, hogy az illetékes francia ellenőrző hatóságok soha nem emeltek élelmiszerbiztonsági kifogásokat a szóban forgó üzemek ellen.A francia mezőgazdasági minisztérium megtöbbszörözte a kapcsolatfelvételt az amerikai féllel a vizsgálatok lezárulása után, és hétfőn magas rangú küldöttséget menesztett Washingtonba. A delegációnak az a feladata, hogy bemutassa a franciaországi üzemekben több hónapja végrehajtott változtatásokat, amelyeknek a speciális amerikai követelmények kielégítése a célja.Gaymard hangsúlyozta: az a célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb körben újraindulhasson a franciaországi húskészítmények exportja az Egyesült Államokba. Washingtonban Steven Cohen, a FSIS szóvivője azzal indokolta a szigorú döntést, hogy az amerikai exportengedéllyel rendelkező franciaországi üzemekben folyamatosan visszatérő problémákat tapasztaltak. Hozzátette, hogy a 11 meglátogatott intézményből háromnak azonnal felfüggesztették az exportengedélyét.Cohen elismerte, hogy nem fordul elő gyakran az exportengedély visszavonása. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy legutóbb, januárban Magyarország esetében függesztették fel a húsbeviteli engedélyt. Szerinte nincs összefüggés a francia húskészítmények amerikai importjának felfüggesztése és az Egyesült Államokból származó élő baromfi, illetve tojás behozatalára kedden meghirdetett uniós tilalom között. "Ez egy olyan folyamat, amelyben az első, aggodalomra okot adó fejlemény 1992-re húzódik vissza" - mondta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Újabb páratlan leletet, érintetlen ceremoniális kocsit találtak Pompejiben

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Maszk nélkül tüntettek Gődényék a Hősök terén

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong