Az Egyesült Államok keddi hatállyal felfüggesztette a francia húskészítmények importját egészségügyi megfontolásokból - jelentette be a francia mezőgazdasági minisztérium.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium élelmiszerbiztonsági ellenőrző szolgálata (FSIS) január 15. és február 5. között végzett ellenőrzést az amerikai exportengedéllyel rendelkező tizenegy franciaországi húsipari üzemnél, és az azok tevékenységét felügyelő állatorvosi szolgálatok körzeti vezetésénél. A vizsgálat eredményeként megállapították, hogy a franciaországi üzemek nem felelnek meg az amerikai élelmiszerbiztonsági előírásoknak.A Hervé Gaymard vezette francia mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy nem ért egyet az amerikai hatóságok megállapításaival, sem az azokból levont következtetésekkel. Leszögezte, hogy az illetékes francia ellenőrző hatóságok soha nem emeltek élelmiszerbiztonsági kifogásokat a szóban forgó üzemek ellen.A francia mezőgazdasági minisztérium megtöbbszörözte a kapcsolatfelvételt az amerikai féllel a vizsgálatok lezárulása után, és hétfőn magas rangú küldöttséget menesztett Washingtonba. A delegációnak az a feladata, hogy bemutassa a franciaországi üzemekben több hónapja végrehajtott változtatásokat, amelyeknek a speciális amerikai követelmények kielégítése a célja.Gaymard hangsúlyozta: az a célja, hogy minél hamarabb és minél nagyobb körben újraindulhasson a franciaországi húskészítmények exportja az Egyesült Államokba. Washingtonban Steven Cohen, a FSIS szóvivője azzal indokolta a szigorú döntést, hogy az amerikai exportengedéllyel rendelkező franciaországi üzemekben folyamatosan visszatérő problémákat tapasztaltak. Hozzátette, hogy a 11 meglátogatott intézményből háromnak azonnal felfüggesztették az exportengedélyét.Cohen elismerte, hogy nem fordul elő gyakran az exportengedély visszavonása. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy legutóbb, januárban Magyarország esetében függesztették fel a húsbeviteli engedélyt. Szerinte nincs összefüggés a francia húskészítmények amerikai importjának felfüggesztése és az Egyesült Államokból származó élő baromfi, illetve tojás behozatalára kedden meghirdetett uniós tilalom között. "Ez egy olyan folyamat, amelyben az első, aggodalomra okot adó fejlemény 1992-re húzódik vissza" - mondta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

Nem az a megdöbbentő, hogy mennyit nyert Mészáros a közbeszerzéseken – hanem az, hogy honnan kapja a pénzeket

Nem az a megdöbbentő, hogy mennyit nyert Mészáros a közbeszerzéseken – hanem az, hogy honnan kapja a pénzeket

Új funkció jött a Viberbe

Új funkció jött a Viberbe

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Offshore adóparadicsomokból is érkeztek letelepedési kötvényesek Magyarországra

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

Mérnökökből és fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat