Tetszett a cikk?

Japánban továbbra is aggodalomra ad okot a defláció, azonban a gazdasági növekedés az idén a vártnál gyorsabb, akár 3 százalékos vagy még nagyobb is lehet - mondta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, Horst Köhler szerdán Tokióban.

Az IMF egyelőre 2,2 százalékos GDP-növekedési előrejelzést tart érvényben erre az évre Japán számára. Köhler a japán export és a beruházások növekedésével indokolta várakozását. Korábbi bírálatok után most megdicsérte a japán pénzügypolitikát, mondván, hogy a japán központi bank erőteljes nyíltpiaci beavatkozásai hasznosak voltak a defláció ellen, segítettek a helyzet stabilizálásában, és az export efféle támogatása is kedvezett a fellendülés megindításának. Hozzátette azonban: föltehető, hogy a japán pénzügyi kormányzatnak mindazonáltal nincs meghatározott árfolyamcélja, és ez így helyes.A japán központi bank tavaly rekordösszeget, 20 billió jent (185 milliárd dollár) adott el a piacon, a jen erősödését fékezendő. Januárban is havi rekord volt a jeneladás: 7 billió jen. Köhler üdvözölte a japán központi bank folytatódó zérókamat-politikáját is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Agrárminisztérium: Legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!