Tetszett a cikk?

A túl sok beruházás és az inflációs nyomás veszélyezteti Kína gazdaságát, panaszkodott az AFP-nek Ven Csi-pao kínai miniszterelnök és Csu Sziao-csuan jegybanki kormányzó.

Kína legnagyobb problémáját idén a növekvő infláció, a túl sok beruházás, illetve az elektromos energia, a szállítási kapacitások és a nyersanyagok szűkössége jelenti - nyilatkozta Csu. Az ország infrastruktúrája ugyanis nem tud lépést tartani az ország száguldó gazdasági növekedésével, így a fogyasztói árindex a múlt hónapban elérte a 3,2 százalékot, ami 1997-óta a legmagasabb.A kormány intézkedéseket fog tenni az árak elszabadulásának megakadályozására, hogy ne alakulhasson ki az 1993-94-eshez hasonló inflációs nyomás - idézi a Sanghai Securities News Csut. (Kínának a kilencvenes évek közepén, a Teng Sziao-ping „déli utazását” követő hatalmas befektetési boom után kellett az infláció ellen harcot hirdetnie.)Elemzők szerint a kínai jegybank egy évtized óta először kamatemelésre kényszerülhet, hogy lelassítsa a teljes gőzzel száguldó kínai gazdaságot. A tőkebeáramlás egyik hajtóereje a jüan felértékelésére irányuló spekuláció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Fucsovics döntőbe jutott a rotterdami tenisztornán

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Önnél is elindult a „Nem tudok belépni a Krétába”-verseny?

Önnél is elindult a „Nem tudok belépni a Krétába”-verseny?