Tetszett a cikk?

Magyarországnak nem érdeke belemennie egy, a környező államokkal folytatandó adóversenybe – nyilatkozta Draskovics Tibor pénzügyminiszter, a Magyar Gyáriparosok Szövetségének konferenciáján.

Az új pénzügyminiszter és Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke egyetértettek abban, hogy a szlovákiai leegyszerűsített adórendszer követése veszélyes lehet – jelenti az MTI. (Szlovákiában 25-ről 19 százalékra csökkentették a társasági adót, valamint egykulcsos 19 százalékos áfát és személyi jövedelemadót vezettek be. Az adócsökkentés feltételeit a szociális juttatások radikális lefaragásával érték el, ám ez súlyos konfliktusokhoz, egyebek között roma éhséglázadáshoz vezetett.)Az új pénzügyminiszter középtávú programjában csökkentené az újraelosztást és az adóterhelést, de "a kormány akkor tudja csökkenteni az adókat, ha előbb konszenzussal lehet megfogalmazni a kiadáscsökkentő programokat. Fordítva nem lehet megállapítani a sorrendet" - mondta Draskovics Tibor, hozzátéve, hogy a kontinentális Európában Magyarországon a legalacsonyabb a társasági adó.Jegybank maradjon a monetáris politikánálDraskovics Tibor szerint az MNB-vel való, új alapokra helyezett együttműködésnek köszönhetően kiszámíthatóbb lesz az árfolyam és a kamatok alakulása – tudósít a Napi Online. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az eddiginél világosabban kell betartani a törvény szabta feltételeket, vagyis a jegybank dolgát a jegybank, a Pénzügyminisztériumét pedig a Pénzügyminisztérium végzi, s ezt mindenki maga kommunikálja, azaz nem lesznek "átbeszélések", hogy ki milyen árfolyampolitikát és kamatot tart szükségesnek. Draskovics úgy vélte, az új alapokra helyezett együttműködésnek köszönhetően kiszámíthatóbb lesz az árfolyam és a kamatok alakulása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!