Az euró árfolyama csütörtök délután 254,00 forinton állt, de napközben jelentős forgalom mellett 253,85 forinton is kötöttek üzletet az euróval. A forint öthónapja nem szárnyalt ilyen magasan. A kérdés az: a forint ellen spekulálók melléfogtak-e és tartós javulásnak lehetünk-e tanúi, vagy csak egy újabb buborékot látunk?

A forint két hete tartó erősödését három dolog segíti. Egyrészt a magas forintkamatok miatt a magyar vállalatok - sőt egyre inkább a háztartások is - devizában adósodnak el. Amikor felveszik a devizahitelt, akkor azt átváltják forintra, így nő a forint iránti kereslet, erősödik a forint – mondta a hvg.hu-nak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A magyar cégek és magánszemélyek még nincsenek túlságosan eladósodva külföldi devizában, így ez a folyamat eltarthat akár egy évig is, anélkül, hogy veszélyt jelentene a gazdaságra. Amikor azonban vissza kell majd fizetni a devizahiteleket, a hitelfelvevőknek forintot kell eladniuk, és eurót vagy svájci frankot vásárolniuk, a devizahitel törlesztéséhez. Így legkésőbb két-három év múlva ezek a hitelfelvevők gyengíteni fogják a forintot. Ez történt a közelmúltban Lengyelországban is.

A szárnyalás másik oka, hogy a jegybank is megsegítette a forintot. Az MNB apró lépésekben máris elkezdte értékesíteni azt az egymilliárd eurót, amelyet azért akar eladni, hogy annak átváltása magyar valutára ne okozzon felesleges forintbőséget. A deviza idei „beözönlése” annak köszönhető, hogy a kormány idén forintban kibocsátott kötvények helyett egyre inkább eurókötvények kibocsátásával finanszírozza az államháztartás hiányát, és az uniós támogatások is devizában érkeznek be az országba. Ezt kell az MNB-nek semlegesítenie.

A forinterősödés mögött egy harmadik tényező is megbújik. Úgy tűnik, hogy a spekulánsok tavaly túllőttek a célon. A külföldiek 2003 végén nagyon pesszimistán ítélték meg a magyar gazdaság helyzetét, és mindenki a forint gyengülésére spekulált – mondta Duronelly. Most azonban megfordult a piac hangulata, és szabadulni szeretnének ezektől a pozícióktól. Ezért eladják, például a forinthitelért vett eurókötvényt, és visszafizetik a korábban felvett forinthitelt. Ehhez azonban forintra kell váltaniuk eurójukat, tehát növelik a forint iránti keresletet, és ezzel a forint árfolyamát.

A befektetőknek, a jelenlegi igen magas kamatok mellett, amúgy is megéri eurójukat forintra váltani és egynapos forintbetétben tartani, így rengeteg „forró pénz” áramlott az országba – mondta a hvg.hu-nak Barcza György, az ING Bank elemzője. A forint tartós erősödéséhez azonban az egynapos betétekbe áramló forró pénz nem elég. Ahhoz azt kellene látnunk, hogy a hosszú távra befektető külföldi nyugdíjalapok és biztosítók is visszatérnek a magyar állampapír-piacra. A múlt héten már volt erre néhány példa, de korai lenne még örülni – mondta a hvg.hu-nak Szabó Zoltán, az Erste Befektetési Rt. kereskedője.

A forint jelenlegi erősödését "minibuboréknak" minősítette Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez londoni feltörekvő piaci stratégája. Slater szerint a makrogazdasági alapszámok továbbra sem javultak lényegesen. A jelenlegi forinterősödés valahol 250 forint/euró közelében tetőzhet, de "ott nem fog sokáig időzni". A Crédit Agricolre kitart amellett, hogy a forint túlértékelt, és hosszú távon 280 körül lenne az ésszerű forint/euró árfolyam. A mostani fejlemények azt mutatják, hogy a forint mindkét irányban hajlamos a kilengésekre.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse First Boston londoni részlegének térségi alelnöke ugyanakkor azt mondta: a piac a jelek szerint bízik a kormány makrogazdasági politikájában, és sem a folyómérleg-, sem a GDP-adatok nem voltak rosszak. "A forint újra gyengülhet, de árfolyama most mindenképpen jóval alaposabban alá van dúcolva, mint 2003-ban volt".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Nem sokon múlt, hogy elbukjon a görög kormány

Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Élőben közvetítik a nemzetállam csődjét, míg az Európai Unió köszöni, megvan

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Blikk: A Honvédkórházban folytatja a kardiológiai intézetből kirúgott szívsebész

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Nemet mondott a kormány Mészáros Lőrinc gyerekeinek kórházfejlesztésére

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó