Tetszett a cikk?

A Nabinak a februári határidő lejártáig nem sikerült megegyeznie a hitelező bankokkal hiteleinek refinanszírozásáról – írja Budapest Business Journal.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett buszgyártó társaság több magyar bankkal, köztük a Budapest Bankkal, a K&H Bankkal és az OTP-vel, tárgyal hiteleinek refinanszírozásáról – jelentették be a társaság vezetői. A tavaly 15,8 millió dollár veszteséget elkönyvelő Nabinak komoly problémát okoz, hogy 86 millió dollárnyi rövid futamidejű hitellel és - hosszú lejáratú hitelei miatt - 46 millió dollár kamatfizetéssel kell megküzdeine.Róna Péter, a táraság elnöke azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a hitelek átütemezéséről március végére várható a megállapodás.A vállalat anyagi gondjainak fő oka, hogy egyik megrendelője egy műszaki hiba miatt nem vette át a buszokat, így a cégnek 400 járművel kevesebbet sikerült értékesítenie, mint ami a 2003. évi tervben szerepelt. A bajból az egyetlen kiút az autóbusz eladások növelése, egyedül költségcsökkentéssel nem lehet orvosolni a problémát – nyilatkozta Makray Péter, az Erste Befektetési Rt. elemzője. Ehhez a munkaerő felét el kellene bocsátani. A Nabi a tavalyinál nagyobb létszámleépítést tervez ebben az évben, Budapesten 50 fő veszíti el munkahelyét.A hitelek finaszírozására vonatkozó megállapodás kényes kérdés, és mielőbb tető alá kell hozni, mielőtt a befektetőket foglalkoztatni kezdené a probléma és a részvényárak esni kezdenének – mondta Makrai. Szerinte a cég akkor sem kerülheti el idén a veszteséget, ha a hitelek átütemezése sikeres lesz, ezért a papír megtartása helyett az eladást javasolja az elemző.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Vetkőzésen, kémkedésen, egy mozdulaton át is kiderülhet, milyen esendőek vagyunk

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában

Különleges szűrőpapírt helyeznek a tengervízbe Ausztráliában