A Nabinak a februári határidő lejártáig nem sikerült megegyeznie a hitelező bankokkal hiteleinek refinanszírozásáról – írja Budapest Business Journal.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett buszgyártó társaság több magyar bankkal, köztük a Budapest Bankkal, a K&H Bankkal és az OTP-vel, tárgyal hiteleinek refinanszírozásáról – jelentették be a társaság vezetői. A tavaly 15,8 millió dollár veszteséget elkönyvelő Nabinak komoly problémát okoz, hogy 86 millió dollárnyi rövid futamidejű hitellel és - hosszú lejáratú hitelei miatt - 46 millió dollár kamatfizetéssel kell megküzdeine.Róna Péter, a táraság elnöke azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a hitelek átütemezéséről március végére várható a megállapodás.A vállalat anyagi gondjainak fő oka, hogy egyik megrendelője egy műszaki hiba miatt nem vette át a buszokat, így a cégnek 400 járművel kevesebbet sikerült értékesítenie, mint ami a 2003. évi tervben szerepelt. A bajból az egyetlen kiút az autóbusz eladások növelése, egyedül költségcsökkentéssel nem lehet orvosolni a problémát – nyilatkozta Makray Péter, az Erste Befektetési Rt. elemzője. Ehhez a munkaerő felét el kellene bocsátani. A Nabi a tavalyinál nagyobb létszámleépítést tervez ebben az évben, Budapesten 50 fő veszíti el munkahelyét.A hitelek finaszírozására vonatkozó megállapodás kényes kérdés, és mielőbb tető alá kell hozni, mielőtt a befektetőket foglalkoztatni kezdené a probléma és a részvényárak esni kezdenének – mondta Makrai. Szerinte a cég akkor sem kerülheti el idén a veszteséget, ha a hitelek átütemezése sikeres lesz, ezért a papír megtartása helyett az eladást javasolja az elemző.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

Egymillió menekültet legalizált Etiópia

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

5 milliárd forinttal drágult az új soproni uszoda

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

A Médiatanács leokézta az MTVA karaktergyilkos híradóját

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Ismét téliesebbre fordul az időjárás

Kiengedték a kórházból Niki Laudát

Kiengedték a kórházból Niki Laudát